Câteva conversații despre o fată foarte înaltă, din 22 iunie la cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/cateva-conversatii-despre-o-fata-foarte-inalta-din-22-iunie-la-cinema/

Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă este debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Theodor Olteanu şi va avea premiera pe marile ecrane pe 22 iunie. Filmul are premiera mondială, zilele acestea, la Cluj, în cadrul celei de-a 17 ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unde a fost selectat în competiţia Zilelor Filmului Românesc.

Un articol de Petre Ivan|28 mai 2018

„Un debut foarte temerar, făcut pentru generația facebook, twitter. Este primul film românesc cu o poveste de dragoste lesbiană.” – îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

O fostă în comun, un album de fotografii, câteva conversații online, o cafea și o vizită. Două fete contruiesc din bucăți începutul unei povești de dragoste. Dar pe măsură ce se apropie trebuie să înfrunte lucrurile care le despart.

„Filmul este o incursiune sumară în lumea queer, dar și o privire asupra unei generații puțin reprezentate în filmul românesc: tinerii din marile orașe, prinși între valori și opțiuni contradictorii, între modelele propuse de vestul Europei și o societate înțepenită în reverii despre o presupusă “tradiție”. Scenariul reprezintă dramatizarea în ficțiune a unor povești reale, un colaj de lucruri care se întâmplă în jurul nostru chiar și azi.”, povestește regizorul Bogdan Theodor Olteanu.

Câteva conversații despre o fată foarte înaltă este un film al debuturilor. Regizorul Bogdan Theodor Olteanu a realizat scurtmetrajele Duminică dimineața (2014), Lampioane chinezești (2015) și Dumneavoastră, tu (2015), dar și piesa de teatru Cea mai călduroasă zi din an (2017).

Rolurile principale sunt interpretate de actrițele Silvania Mihai și Florentina Năstase, amândouă debutante în lungmetraj. Silvana Mihai (Umbre, sezonul 2) este actriță la Teatrul Mic și Teatru Național din București, iar în 2014 a intrat în lumea filmului odată cu selecția în programul 10 pentru film, din cadrul TIFF.

Florentina Năstase este actriță la teatrul Toma Caragiu din Ploiești, colaborează cu mai multe teatre din București și este unul dintre organizatorii programului Cultură-n Șură.

Scenariul este semnat de Bogdan Theodor Olteanu, împreună cu Ana Ivan și Denisa Niță. Directorul de imagine Mihai Marius Apopei este și el la primul lung-metraj, la fel și scenografa Alexandra Panaite sau designerul de sunet Mihnea Bogos.

Filmul este un produs independent, fără sursă de finanțare publică. “Să faci un film lung independent este un exercițiu de colaj. Bugetul total a fost de câteva mii de euro, așa că producția nu a însemnat să gestionăm bani ci să punem laolaltă lucruri pe care le puteam obține gratis.”, spune Bogdan Theodor Olteanu, care împreună cu Gabi Suciu a asigurat și producția filmului.

Filmul va avea premiera pe marile ecrane pe 22 iunie, distribuit de Transilvania Film.

Foto: Câteva conversații despre o fată foarte înaltă – www.transilvaniafilm.ro

19
/04
/23

Profesioniști pasionați, care au contribuit semnificativ la realizarea unora dintre cele mai importante producții de film ale României, monteurii de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu și Mircea Ciocâltei vor fi omagiați la cea de-a XVII-a ediție a Premiilor Gopo. Contribuția lor va fi recompensată cu Premiul Special, oferit în cadrul evenimentul ce va avea loc pe 25 aprilie, la Teatrul Național ,,I. L. Caragiale’’ din București.

19
/04
/23

„Inocentul/ L'innocent”, filmul lui Louis Garrel, pe care starul cinematografiei franceze l-a scris, regizat și în care joacă alături de Roschdy Zem, Anouk Griberg și Noémie Merlant, este o comedie explozivă și plină de sensibilitate despre un jaf înfăptuit în familie. Filmul, inspirat de evenimente din viața autorului, a câștigat două premii César și va avea premiera în cinematografe din 21 aprilie, distribuit de Independența Film.

13
/04
/23

După premiera internațională a seriei Spy/Master (HBO Max), în februarie, la Festivalul internațional de film de la Berlin, producție în care interpretează unul dintre rolurile principale, Ana Ularu a avut de curând premiera The Power/Puterea (Amazon Prime), un serial de nouă episoade în care joacă alături de Toni Collette (The Sixth Sense, Little Miss Sunshine), John Leguizamo (Moulin Rouge, Romeo + Juliet), Auli’I Cravalho (Vaiana, Moana/Ralph rupe netu`) și Josh Charles (The Good Wife/Soția perfectă).

13
/04
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL ajunge anul acesta la cea de-a 20-a ediție ce se va desfășura între 14 și 20 august la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.

12
/04
/23

În luna mai, Warner TV transformă ziua de marți în ziua Rambo. În fiecare săptămână, celebrul personaj interpretat de Sylvester Stallone va avea parte de acțiune în filmele „First Blood”, „Rambo: First Blood Part II” și „Rambo III”.

06
/04
/23

American Independent Film Festival revine anul acesta la București cu cea de-a VII-a ediție, care va avea proiecții în sălile de cinema din București, între 21 și 24 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie, și proiecții în aer liber, între 23 și 25 iunie, la Roaba de cultură, în Parcul Herăstrău.

31
/03
/23

KineDok – programul internațional ce promovează filmul documentar în spații alternative – revine la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Pe 4 aprilie, de la ora 16:00, la Biblioteca Metropolitană București – Filiala Dimitrie Cantemir (Str. Viitorului nr. 52), prezentăm dezbaterea „Rolul bibliotecilor în activarea comunității locale prin film documentar”.

30
/03
/23

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi sâmbătă, 1 aprilie, la o nouă „Noaptea Albă a Filmului Românesc", alături de regizorul Cristi Puiu. Apreciatele filme „Moartea domnului Lăzărescu", „Sieranevada" și „Malmkrog", dar și scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" se regăsesc printre filmele difuzate de TVR Cultural, pe 1 aprilie.