Catherine Deneuve & Omar Sharif, la Telecinemateca, în această seară
https://www.ziarulmetropolis.ro/catherine-deneuve-omar-sharif-la-telecinemateca-in-aceasta-seara/

Miercuri, 23 decembrie, Telecinemateca difuzează drama romantică „Mayerling” din 1968, cu Omar Sharif în rolul prinţului moştenitor Rudolf al Austriei. De la ora 19:30, la TVR 2.

Un articol de Petre Ivan|23 decembrie 2015

În anii 1880, prinţul Rudolf al Austriei (Omar Sharif) se confruntă cu tatăl său Împăratul Franz Iosef I al austriei (James Mason) şi mama sa, Împărăteasa Elisabeta (Ava Gardner),  pe tema introducerii unor politici progresiste în ţara lor. Rudolf se simte ca şi cum ar fi un om născut în epoca greşită, într-o ţară care nu realizează cât de mare nevoie are de o reformă socială.

Catherine Deneuve si Omar Sharif, in  „Mayerling” (1968)

Catherine Deneuve si Omar Sharif, in „Mayerling” (1968)

Aflat într-un mariaj lipsit de dragoste, Prinţul îşi găseşte refugiul în amanta sa, Baroneasa Maria Vetsera (Catherine Deneuve). Această relaţie nu este

acceptată de cuplul imperial, care şi-ar fi dorit ca fiul lor să fie preocupat de viitorul rol de conducător al imperiului austro-ungar.

La finele lui ianuarie 1889, el pleacă la castelul Mayerling din pădurile Vienei, unde, o zi mai târziu, va muri împreună cu amanta sa. Deşi moartea lor are încă multe necunoscute, filmul sugerează că amanţii au făcut un pact suicidal în clipa în care au decis că nu pot trăi într-o lume lipsită de dragoste şi de perspectiva unei păci reale.

Filmul, lansat în 1968,  este o ecranizare a romanelor Mayerling de Claude Anet şi L’Archiduc de Michel Arnold şi este inspirat din Accidentul Mayerling – aparenta crimă-sinucidere a prinţului moştenitor Rudolf şi a amantei sale, Baroneasa Mary Vetsera din 1889.

Filmul regizorului Terence Young nu a urmărit întru totul firul istoric al incidentului, dar s-a bucurat de un mare succes în cinematografele din lume, probabil datorită seturilor sale generoase și a costumelor vremii.

De-a lungul carierei sale, britanicul Terence Young a regizat câteva pelicule din seria James Bond: Dr. No, From Russia with Love şi Thunderball.

Foto: Catherine Deneuve & Omar Sharif, „Mayerling” (1968) – tvr.ro

19
/07
/21

Autor de marcă al cinematografiei maghiare, regizorul István Szabó vine în România ca invitat special la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 august – 1 iulie, Cluj-Napoca). Lui i se vor alătura zeci de invitați români și străini în cele zece zile de festival. Printre aceștia se numără celebrul scenarist Guillermo Arriaga, Christian Jeune, directorul Departamentului de Film al Festivalului de la Cannes, producătorul israelian Katriel Schory, regizorii Szabolcs Hajdu, Susanna Nicchiarelli, Agustí Villaronga sau Uberto Pasolini.

19
/07
/21

„Titane”, filmul Juliei Ducournau, a doua femeie din istoria festivalului care câștigă Palme d’Or, „A Hero” (r. Asghar Farhadi), câștigător al Grand Prix, și „The Worst Person In The World” (r. Joaquim Trier), care și-a atribuit premiul pentru Cea mai bună actriță (Renate Reinsve), vor fi distribuite în România de Independența Film, alături de alte titluri din selecția festivalului, precum „Paris, 13th District” de Jacques Audiard, „Tre Piani” de Nanni Moretti, „Where is Anne Frank” de Ari Folman și „Cow” de Andrea Arnold.

15
/07
/21

Până pe 18 iulie, al X-lea sezon al cinematografului călător Caravana Metropolis aduce în fața publicului unele dintre cele mai bune filme noi de autor, apreciate la marile festivaluri internaționale și în cinematografele din întreaga lume.

15
/07
/21

Prima săptămână a lunii august stă, la TNT, sub semnul acțiunii. Actorii Mel Gibson și Danny Glover sunt protagoniștii celor patru lungmetraje din seria „Armă mortală/ Lethal Weapon”, care vor fi difuzate în perioada 2 - 8 august, în fiecare seară.

09
/07
/21

CRONICĂ DE FILM Proiectat la Festivalul Filmului Francez şi programat pentru lansarea în cinematografe la 28 august, „Été 85” (2020), de François Ozon, vorbeşte despre frumuseţea şi intensitatea unei iubiri de-o vară.