Catherine Deneuve & Omar Sharif, la Telecinemateca, în această seară
https://www.ziarulmetropolis.ro/catherine-deneuve-omar-sharif-la-telecinemateca-in-aceasta-seara/

Miercuri, 23 decembrie, Telecinemateca difuzează drama romantică „Mayerling” din 1968, cu Omar Sharif în rolul prinţului moştenitor Rudolf al Austriei. De la ora 19:30, la TVR 2.

Un articol de Petre Ivan|23 decembrie 2015

În anii 1880, prinţul Rudolf al Austriei (Omar Sharif) se confruntă cu tatăl său Împăratul Franz Iosef I al austriei (James Mason) şi mama sa, Împărăteasa Elisabeta (Ava Gardner),  pe tema introducerii unor politici progresiste în ţara lor. Rudolf se simte ca şi cum ar fi un om născut în epoca greşită, într-o ţară care nu realizează cât de mare nevoie are de o reformă socială.

Catherine Deneuve si Omar Sharif, in  „Mayerling” (1968)

Catherine Deneuve si Omar Sharif, in „Mayerling” (1968)

Aflat într-un mariaj lipsit de dragoste, Prinţul îşi găseşte refugiul în amanta sa, Baroneasa Maria Vetsera (Catherine Deneuve). Această relaţie nu este

acceptată de cuplul imperial, care şi-ar fi dorit ca fiul lor să fie preocupat de viitorul rol de conducător al imperiului austro-ungar.

La finele lui ianuarie 1889, el pleacă la castelul Mayerling din pădurile Vienei, unde, o zi mai târziu, va muri împreună cu amanta sa. Deşi moartea lor are încă multe necunoscute, filmul sugerează că amanţii au făcut un pact suicidal în clipa în care au decis că nu pot trăi într-o lume lipsită de dragoste şi de perspectiva unei păci reale.

Filmul, lansat în 1968,  este o ecranizare a romanelor Mayerling de Claude Anet şi L’Archiduc de Michel Arnold şi este inspirat din Accidentul Mayerling – aparenta crimă-sinucidere a prinţului moştenitor Rudolf şi a amantei sale, Baroneasa Mary Vetsera din 1889.

Filmul regizorului Terence Young nu a urmărit întru totul firul istoric al incidentului, dar s-a bucurat de un mare succes în cinematografele din lume, probabil datorită seturilor sale generoase și a costumelor vremii.

De-a lungul carierei sale, britanicul Terence Young a regizat câteva pelicule din seria James Bond: Dr. No, From Russia with Love şi Thunderball.

Foto: Catherine Deneuve & Omar Sharif, „Mayerling” (1968) – tvr.ro

04
/11
/19

Noiembrie este luna în care se decernează Premiul LUX al Parlamentului European. Se premiază cel mai bun film european, așa cum se vede el dinspre Bruxelles și Strasbourg. Anul acesta, finalistele sunt: „Cold Case Hammarskjöld”, „Dumnezeu există și numele Său este Petrunija” și „Jocuri de putere”.

04
/11
/19

Cele mai noi producții germane vin la București la cea de-a 14-a ediție a ZILELOR FILMULUI GERMAN. Organizat de Goethe-Institut, evenimentul va avea loc între 21 și 27 noiembrie la București și va fi găzduit, pentru al doilea an consecutiv, de Cinema Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez.

03
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Premiat cu Palme d`Or la Cannes, „Parasite” (2019), cel mai nou film al sud-coreeanului Bong Joon Ho, este o satiră de o virtuozitate scenaristică şi regizorală care transformă premisa simplă a inegalităţilor sociale într-un discurs deopotrivă comic şi perturbator, distractiv şi caustic, despre lumea de astăzi.

02
/11
/19

Cum era să practici skateboarding în Cehoslovacia anilor ‘80? Dar să recurgi la tertipuri neașteptate pentru a face rost de bani? Pe 4 și 5 noiembrie, Centrul Ceh vă așteaptă la două noi proiecții din cadrul Documentary Mondays și Fiction Tuesdays, cu „King Skate”, respectiv „Run, Waiter, Run!”.

01
/11
/19

CRONICĂ DE FILM La filmele unor regizori veterani ca Jean-Pierre & Luc Dardenne și Ken Loach, încoronați de-a lungul carierei cu câte două trofee Palme d`Or, nu te duci pentru a vedea dacă şi-au schimbat stilul. Le cauţi fiecare nou titlu tocmai pentru stilul realist consacrat, altădată în avangardă.

01
/11
/19

Cea de-a șasea ediție a UrbanEye Film Festival începe miercuri, 6 noiembrie, și se va desfășura la Cinema Elvire Popesco și ARCUB. Tema principală a festivalului de anul acesta este natura și orașul.

01
/11
/19

Pentru a marca cea de-a 100 aniversare a rolului crucial pe care Regina Maria l-a avut pentru țara sa în cadrul Conferinței de Pace de la Paris, din anul 1919, producătorul executiv John M. Florescu alături de canalul de televiziune History anunță lansarea „Turneului Național Maria – Inima României”, un eveniment itinerant ce va avea loc în mai multe orașe din România, pe parcursul următoarelor 6 luni.

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

28
/10
/19

Timp de 10 zile, Les Films de Cannes à Bucarest a adus pe marile ecrane, la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Instituto Cervantes și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, filme premiate la Cannes, avanpremiere românești, retrospective de autor, Focus Spania și proiecții speciale.