Începe UrbanEye Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-urbaneye-film-festival/

Cea de-a şasea ediţie a UrbanEye Film Festival începe miercuri, 6 noiembrie, şi se va desfăşura la Cinema Elvire Popesco şi ARCUB. Tema principală a festivalului de anul acesta este natura şi oraşul.

Un articol de Liliana Matei|1 noiembrie 2019

Între 6 și 10 noiembrie UrbanEye prezintă unele dintre cele mai impresionante și revoltătoare povești despre relația omului cu mediul înconjurător. Selecția de filme ilustrează diferite fațete ale felului în care mediul urban și natura sunt influențate reciproc în diverse locuri ale lumii, precum Nepal, Iran, S.U.A sau Europa.

Multe din filmele prezentate au făcut parte din selecţia unor renumite festivaluri internaţionale şi sunt prezentate în premieră în România.

O parte din filmele din program sunt însoțite de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu invitați speciali, de la regizori și producători la arhitecți.

Joi, 7 noiembrie, proiecția ,,Un palat pentru popor” va fi urmată de o discuție cu arhitecta Irina Tulbure, despre moștenirea pe care socialismul a lăsat-o la nivel urbanistic și arhitectural.

Vineri, 8 noiembrie, în deschiderea filmului ,,Havana, de la înălțime”, la Arcub, spectatorii sunt invitați la o dezbatere organizată de fARAD, despre Orașul ca personaj de cinema. Conversația cu Paul Negoescu, Tudor Mircea și Ștefan Ghenciulescu, va fi moderată de Corina Șuteu.

Sâmbătă, 9 noiembrie, publicul este invitat la un Q&A cu Eric Bednarski, regizorul documentarului ,,Varșovia – Un Oraș Divizat”, care va rula de la ora 17:00 la Cinema Elvire Popesco.

Tot pe 9 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco, după filmul ,,Natura Urbană: the brachen of Berlin”, publicul este invitat la conversația cu tema Natura în oraș, la care vor participa Dr. Sandra Jasper (co-autor și co-producător al documentarului vizionat), Nicoleta Marin (geograf pasionat de protecția naturii) și Corina Trancă (inginer peisagist).

Duminică, 10 noiembrie, Arh. Ilinca Păun Constantinescu va dialoga cu publicul după pelicula ,,Melting Souls”,  care spune povestea orașului Norilsk, cel mai mare oraș din nordul Rusiei și unul dintre cele mai poluate de pe planetă.

Tot duminică, filmul ,,Timebox” va fi prezentat de regizoarea Nora Agapi. Filmul va rula într-un format accesibilizat pentru persoane cu deficiențe de vedere,  cu ajutorul Fundației „Cartea Călătoare” și fARAD.

UrbanEye Film Festival propune și evenimente conexe despre natură și orașe: un tur ghidat prin parcul urban al Bucureștiului – Parcul Natural Văcărești și două ateliere speciale, unul pentru copii (De-a detectivii naturii din oraș) și unul pentru publicul larg (Atelier Spații și Realități Mixte). Pentru ambele ateliere este necesară înscrierea in prealabil, detalii despre înscriere se regăsesc pe site-ul festivalului.

La atelierul De-a detectivii naturii din oraș, cei mici sunt încurajați să exploreze orașul și relația cu spațiile verzi. Atelierul este organizat în parteneriat cu Asociația de-a arhitectura, care îi va însoți pe copii timp de două ore într-un tur în care vor observa rolul vegetației în oraș.

La atelierul Spații și Realități Mixte participanții vor descoperi noile teritorii aflate la convergența dintre spațiul real și spațiul virtual, urmărind evoluția celor mai noi forme de comunicare definite de noile tehnologii.

Atelierul oferă o introducere în spectrul noilor tehnologii media cu precădere în realitatea augmentată, realitatea virtuală și mixtă precum și alte tehnologii conexe. Vor fi prezentate proiecte și aplicații demonstrative VR, AR, MR și instalații interactive care sunt legate de natură și oraș.

Workshopul se va desfășura în cadrul centrului CINETic, este coordonat de Augmented Space Agency și îi are ca invitați pe RIZI STUDIO și COLLIDER VISUALS.

22
/05
/20

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruță este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroși invitați ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

19
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Pentru că încă nu putem merge la cinema şi la festivaluri, rămânem tot la platformele cu filme accesibile din fotoliul de acasă. De data asta, vă recomandăm trei scurtmetraje foarte speciale, realizate de britanicul Jonathan Glazer, thailandezul Apichatpong Weerasethakul şi americanul Jonas Mekas şi disponibile pe MUBI.

17
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera recentă la HBO şi disponibil pe platforma HBO GO, „Natalie Wood: Ce rămâne în urmă” (2020) este un documentar biografic realizat de Laurent Bouzereau despre una dintre cele mai cunoscute actriţe americane. Filmul are ca punct de pornire moartea suspectă a vedetei la doar 43 de ani.

13
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil să apară și primele filme realizate în izolare. Radu Jude a lansat un scurt autoportret conceput la invitația Arte/ZDF. Iar Dan Chișu a încercat un lungmetraj, un simplu excercițiu autocomplezent despre un regizor care roagă actori să joace într-un film despre viața în carantină.

07
/05
/20

PREVIEW Din multitudinea de oferte de filme care pot fi văzute de acasă în perioada asta de izolare, vă propunem câteva titluri clasice maghiare, puse la dispoziţie online şi gratuit, cu subtitrare în engleză, chiar de Arhiva de Film din Ungaria.

04
/05
/20

Micro-granturile #ADFRSurvival, destinate independenților din cinematografie rămași fără nicio sursă de venit în criza economică generată în contextul pandemiei de coronavirus, vor ajunge la beneficiarii desemnați de echipa de evaluare formată din Laura Mușat (fondator Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc), Alexandra Safriuc (coordonator masterclass-uri ADFR & co-fondator / director artistic ShortsUP) și Iulia Popovici (critic de film & teatru / fondator Asociația Transsectorială a Independenților din Cultură).

Page 1 of 26212345...102030...Last »