Ce podcasturi mai ascultăm: Eropedia, cu George și Kitty
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-podcasturi-mai-ascultam-eropedia-cu-george-si-kitty/

Ziarul Metropolis vă recomandă „Eropedia“, un podcast în limba română despre toate formele pe care le îmbracă dorinţa şi iubirea, şi care îşi propune să promoveze un discurs echilibrat, cultivat şi inteligent despre diversitatea erotică din jurul nostru.

Un articol de Dan Boicea|13 iulie 2020

Podcastul este realizat de Kitty, educator sexual, organizator de evenimente despre sexualitate și relații, care lucrează alături de cupluri și persoane care doresc o viață intimă mai frumoasă și mai satisfăcătoare, concentrându-se pe plăcere, consimțământ și dinamici relaționale toxice și sănătoase, și George, project manager în publishingul online, absolvent de Filosofie și fost jurnalist, interesat de psihologie, sexualitate, studii de gen, dinamici de putere și modul în care ele se reflectă în relațiile sociale și personale.

Cel mai ascultat episod al podcastului vostru este…

Episodul 20Despre sex mai sigur.

Kitty: Românul e la fel de prost informat despre relații și sexualitate la orice vârstă, de unde și succesul unui astfel de episod. Nu am avut invitat în episod, ci am vorbit eu, pe baza materialului pe care îl folosesc pentru workshopul meu de sex mai sigur. Și acel workshop continuă să fie unul dintre cele mai de succes proiecte ale mele. Asta pentru că în lipsa educației sexuale, oamenii se simt confuzi și speriați de un subiect care e atât de important în viața lor, dar și perceput a fi rușinos. Ca să nu mai zic că există si o așteptare percepută social ca, de la o anumită vârstă, să știi lucrurile astea, nu? Ori nu e așa. Eu recitesc informații despre sexualitate anual, pentru că unele nu mai sunt valabile, unele se schimbă. Educația sexuală ar trebui să fie un efort de educare continuă.

George: Succesul episodului ne-a confirmat nevoia unui asemenea discurs pe teme de sexualitate și educație sexuală, inclusiv pentru adulți, pentru că episodul și în general podcastul nostru, se adresează adulților. Nu doar copiii, dar nici cei mari, nu au în acest moment acces, decât sporadic, la surse de informare și la forme de educație sexuală și emoțională, în limba română, adecvate timpului și realităților în care trăim.

Cea mai interesantă idee pe care ați auzit-o într-un episod al podcastului realizat de voi este…

Kitty: Pentru mine, cea mai recentă idee auzită e cea mai interesantă idee auzită, pentru că le tot învârt în capul meu, după fiecare episod. Discuția despre felul în care umorul poate să fie un coping mechanism foarte bun m-a atras enorm, pentru că venea pe o observație mai veche a mea. Discuția a avut loc în episodul cu Elias pe care vi-l recomand din toată inima.

George: Fiecare episod mi-a dat ocazia să cunosc perspective noi, a reușit să îmi sădească idei și să mă facă conștient de realități care îmi erau străine. Dacă aș fi să aleg o idee, care nu a fost nouă pentru mine, dar care mi se pare importantă, ar fi „Decriminalizarea muncii sexuale” (care e altceva decât legalizarea) – din episodul care a avut-o ca invitată pe una dintre membrele Sex Work Call, organizație care apără drepturile lucrătoarelor și lucrătorilor sexuali din România.

Cum îl poate ajuta podcastul pe ascultătorul vostru?

Kitty: Păi eu aș zice că îi poate deschide mintea către idei noi, abordări noi, chestii pe care nu le prea auzi des prin societatea mai largă. Practic, am încercat sa fac din proiectul ăsta genul de podcast pe care eu doresc să-l aud, adică un podcast din care să pot învăța. Și ascultătorii noștri au un dublu beneficiu pentru că dacă ar fi fost strict după mine, aveau parte de un podcast sub formă de seminar de facultate, cu bullet points și recapitulare. Dar datorită contribuției lui George, este și foarte uman și înveți din poveștile superbe ale altor oameni mai mult sau mai puțin ca tine.

George: Eu văd podcastul nostru atât ca sursă de informare, cât și ca spațiu sigur unde noi și invitații noștri să vorbim despre cele mai personale preocupări, temeri și neliniști și unde ascultătorii să poată găsi răspunsul la cele mai intime și apăsătoare întrebări, unde să se recunoască în varii experiențe sau să aibă contact cu realități diferite de ale lor care să normalizeze și alte moduri de a trăi.

Ce alt podcast mai recomandați și de ce?

Kitty: Ah, eu ascult multe podcasturi, dar nu de pe la noi. Dar preferatul meu e de departe The Waves, un podcast despre feminism al celor de la Slate, cu unele dintre cele mai smart și woke prezentatoare, de unde eu mai mereu învăț câte ceva nou.

George: „On the record”, podcastul celor de la Recorder, care nu e doar singurul podcast pe teme de actualitate de la noi, dar reușește să fie și foarte bun, uneori tratând mai bine subiectele decât o face în genere presa mainstream.

Care vă sunt cele mai dragi trei episoade pe care le-ați realizat?

Kitty: Pfff… Parcă mă pui să aleg între copiii mei… Dar dacă e să aleg, aș spune că preferatele mele sunt:

Episodul 32, pentru că am murit de râs făcându-l si criticând cel mai popular film romantic (?!) al momentului.

Episodul 22, despre cum să gestionezi gelozia, un subiect foarte important dacă mă întrebi pe mine.

Episodul 15, în care am învățat multe nunțe despre identitatea de gen si sexualitate.

George:

Episodul 27: Prăpastia dintre orgasme

Episodul 22: Cum gestionăm gelozia – sfaturi de la profesioniști

Episodul 9: Despre importanța studiilor de gen și un pic de „sexomarxism” cu Ovidiu Anemțoaicei

Podcastul Eropedia poate fi ascultat aici:

Spotify

Apple

Site oficial

Ce este un podcast

Podcastul este o emisiune audio înregistrată, pe diverse teme, pe care o poți asculta pe mai multe platforme și cu diverse dispozitive: desktop, smartphone, tabletă, iPod.



23
/07
/14

După realizarea scenografiei pentru multe producții românești și pentru coproducții internaționale, Mihaela Ularu, mama actriţei Ana Ularu, a revenit la prima pasiune a sa, teatrul, realizând costumele din spectacolul independent „În parc”, scris şi regizat de Radu Iacoban, cu Ana Ularu/Rodica Lazăr și Istvan Teglas în distribuţie.

15
/07
/14

Andreea Bibiri spune că în teatru nu există democrație. Mărturisește că regizorul care a influențat-o cel mai mult a fost Liviu Ciulei și vorbește despre prima ei colaborare cu actorul Marius Manole, într-un spectacol „un pic cam personal“, „Cremă de zahăr ars. Astăzi îi spunem dragoste“.

15
/07
/14

INTERVIU. Aflat la prima ediţie, festivalul Ceau, Cinema! (17-20 iulie) îşi propune să apropie publicul de filmul european, într-o oraş fără nici un cinematograf de stat funcţional, dar cu ambiţii de capitală culturală: Timişoara. Pentru a afla ce înseamnă un astfel de eveniment, am stat de vorbă cu iniţiatorul şi organizatorul principal: copywriterul şi criticul de film Lucian Mircu.

19
/06
/14

Tânăra și talentata regizoare Carmen Lidia Vidu prezintă cea de-a treia sa premieră în acest an, „Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase“, vineri, 20 iunie, de la ora 19.30, la Godot Cafe Teatru. Spectacolul este un video poem teatral ce aduce pentru prima dată pe o scenă de teatru documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile și amintirile Mariei Tănase, alături de şase dintre cântecele nemuritoare ale artistei, interpretate live.

17
/06
/14

Marele regizor polonez Krzysztof Zanussi afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis realizat la TIFF, că nu există decât un pas între succes și eșec, că premiile sunt folositoare, că a făcut compromisuri în timpul comunismului, că tinerii își vând astăzi prea ușor libertatea și că ceea ce contează este să te comporți decent în viață.

13
/06
/14

Actrița Rodica Lazăr este un buchet de energii multinuanțate. Privirea ei azurie este într-un contrast perfect cu timbrul pregnant al vocii ei. Ai putea vorbi la nesfârșit cu actrița, despre meseria ei, despre începuturi, despre continuări și despre perserverența pe care trebuie să o conții pentru evoluția profesională.