Ce podcasturi mai ascultăm: On the record, cu Anca Simina
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-podcasturi-mai-ascultam-on-the-record-cu-anca-simina/

Ziarul Metropolis vă recomandă „On the record“, un podcast săptămânal în care ştirea primeşte o explicaţie. Redacţia Recorder alege, în fiecare vineri, cel mai relevant subiect de actualitate şi caută cel mai bun interlocutor care să îl poate explica, în cât mai multe nuanţe, ignorate deseori în presa mainstream.

Un articol de Dan Boicea|20 iulie 2020

Podcastul este realizat de Anca Simina, jurnalist trecut timp de 14 ani prin redacții de cotidian, de televiziune și de radio, și produs împreună cu Cristian Delcea și Mihai Voinea, editorii Recorder.

Cel mai ascultat episod al podcastului vostru este…

Anca Simina: Episodul #15 – Statele Dezbinate ale Americii. Criza din SUA, explicată de trei universitari americani de origine română

Nu e doar cel mai ascultat episod de până acum, e și cea mai mare surpriză pentru noi. Mai întâi, pentru că am reușit să-i avem ca interlocutori pe Aurelian Crăiuțu, Sorin Adam Matei și Alin Fumurescu, trei universitari cu dublă cetățenie – română și americană.  În România, subiectul protestelor din Statele Unite era atunci explicat vag și doar prin filtrul presei internaționale. Apoi, pentru că audiența a fost mult peste așteptări.

În timp ce lucram la montaj, cu o seriozitate cronică, am început să râdem la gândul că probabil singurii ascultători vom fi noi și, din delicatețe și empatie, părinții și prietenii noștri. „Și e păcat”, ne-am zis, „e chiar bun”. 🙂 Era un subiect greu și explica o realitate de care ne desparte un Ocean. Dar am continuat, până mult după miezul nopții, în căutarea sunetelor care să-l ducă pe ascultător acolo și montând interviurile într-un crescendo care să arate limpede cât de diversă e societatea americană, dar cum, din orice unghi ai privi-o, ajungi întodeauna la ideea de cetățenie, mai puternică decât orice divergență rasială sau politică. Și pare că entuziasmul nostru a ajuns, cumva, la public.

Cea mai interesantă idee pe care ați auzit-o într-un episod al podcastului realizat de voi este…

În fiecare vineri, îmi iau câteva minute în care să mă bucur că am reușit, cum-necum, să lăsăm ascultătorul, la final, cu o nouă temă de gândire. Pe mine, cel puțin, fiecare episod m-a lăsat cu niște idei valoroase.

Printre cele la care m-am tot întors în ultimele săptămâni a fost teoria lui Dragoș Iliescu, profesor de psihologie la Universitatea din București, despre conspiraționiști. Oamenii nesiguri pe propriile convingeri devin radicali și fac prozelitism, indiferent de câte școli au trecute în CV. S-a studiat deja comportamentul anti-vacciniștilor pe Facebook, recurența și agresivitatea mesajelor lor, iar previziunea e aceea că, în mai puțin de zece ani, discuțiile pe Facebook vor fi dominate de anti-vaxxeri. Or, credințele iraționale împărtășite de un număr mare de oameni ajung să influențeze politicile publice și tocmai de aceea fenomenul poate deveni periculos. Concluzia lui Dragoș Iliescu: Când multora le lipsește discernământul, „ai o democrație pe picioare de lut, bazată pe votanți care nu gândesc critic. E un dezastru care doar așteaptă să se întâmple”.

Relevanța ideilor e, pentru noi, esențială. Așa că On the record e un podcast editat jurnalistic, nu un interviu înregistrat și publicat ca atare. La montaj, curățăm sunetul, dar punem și ideile într-o ordine din care explicația să vină natural, fără volute semnificative. Noi suntem primii critici ai podcastului nostru, iar dacă un episod nu e mulțumitor nu-l publicăm.

Cum îl poate ajuta podcastul pe ascultătorul vostru?

Există o întrebare pe care oamenii și-o pun de pe la patru-cinci ani, dar adulții obosesc la un moment dat să tot dea răspunsuri și ajung să o ignore: de ce? Or, noi la asta ne străduim să răspundem: de ce se întâmplă, la un moment dat, ceva anume în România sau în lume. Ăsta e câștigul imediat.

Când am început să lucrăm la episoadele-pilot, niciunul dintre noi – eu, Cristian Delcea sau Mihai Voinea – nu știa foarte clar cum trebuie să iasă On the record. Și ne-am bucurat că era așa, rămânea loc de experiment și de autocritică. Dar ce am știut din capul locului a fost că încercăm să facem, la Recorder, un podcast explicativ pe care ne-ar plăcea în primul rând nouă să-l ascultăm, în drum spre redacție – să înțelegem, în câteva minute, subiectul cel mai important al săptămânii și să ni-l „traducă” oameni care îl cunosc deja în profunzime, capabili să arunce discret nada care te face să citești mai mult, să-ți pui mai multe întrebări.

Nu ne-am propus niciodată să comentăm evenimentele în podcast, ci să le explicăm. Că e vorba de lipsa de reglementare a vlogging-ului, de paradoxul notelor mari pe care le primesc la examene generații tot mai slab pregătite sau de enclavizarea comunităților de maghiari din România, cântărim relevanța fiecărui subiect de actualitate și căutăm apoi nu vinovații, ci explicația. Dacă vom înțelege, ca societate, ce ni se întâmplă, ne vom învinovăți mai puțin unii pe alții și vom fi mai rar tentați să multiplicăm sau să banalizăm răul. Aici ar fi câștigul cu bătaie lungă.

Ce alt podcast mai recomandați și de ce?

The Daily, podcastul The New York Times. E o cale sigură de a nu rata niciun subiect important, în toate nuanțele lui. Nouă ne amintește, în fiecare zi, de ce o societate are mare nevoie de presă.   

Care sunt cele mai dragi trei episoade pe care le-ați realizat?

Acum îmi amintesc de ce eram confuză când mă întreba câte cineva „Pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata?” 🙂

Cu toate am trecut prin emoții fel de fel. Dar, dintr-o ierarhie strict sentimentală nu pot lipsi:

Episodul #4. Epidemia de teamă. Cât de mult ne sperie noua noastră viață. În care Vlad Stroescu, un desăvârșit psihiatru, m-a făcut să uit că erau două ecrane între noi și că nu ne cunoșteam dinainte. Episodul de care mi-a fost o teamă cumplită, primul făcut la distanță și înregistrat cu pătura pe cap, pentru antifonare, a curs cum nu se putea mai bine. Îl reascult, din timp în timp, cu aceeași plăcere.

Episodul #11. Un dialog cu Andrei Pleșu despre supraviețuirile Dilemei în vremuri de criză. În care m-am lăsat dusă de încântare. De la suferințele financiare ale unei reviste de cultură care își păstrează însă publicul intact, la muzică și la iubirea fragilă în vremuri de molimă, dialogul cu Andrei Pleșu m-a ținut, până la final și câteva ore după aceea, într-o stare rară, de imponderabilitate.

Episodul #6. Suceava poate fi doar începutul. Cum au ajuns spitalele din România laboratoare de erori. În care am auzit pentru prima oară tusea de COVID-19, la telefon, și am realizat semnele reale ale unui virus periculos, atât de aproape. Și în care Victor Ilie, jurnalistul care a scris primul despre episodul șocant de la Suceava, mi-a citit mesajele pe care le primea în miez de noapte – de la angajați ai spitalului, deja bolnavi, de la copiii lor, terifiați, de la medicii legiști care înțelegeau dimensiunea dezastrului și nu puteau face nimic, de la polițistul care îi cerea să investigheze, practic, cazul în locul lui.

Podcastul On the record apare în fiecare vineri și poate fi ascultat aici:

Spotify: https://spoti.fi/2HIjdT4
Apple Podcast: https://apple.co/2SHaGpM
Google Podcast: http://bit.ly/32gJl0P

Ce este un podcast

Podcastul este o emisiune audio înregistrată, pe diverse teme, pe care o poți asculta pe mai multe platforme și cu diverse dispozitive: desktop, smartphone, tabletă, iPod.



30
/04
/14

Gabriel Coveșeanu a absolvit Facultatea de Teatru la UNATC, în 1996. Apoi s-a supus unui test: va fi în stare să facă altceva, în afară de actorie, în vremuri nesigure pentru artă? După ce a absolvit un master, la ASE, cu note mari, concluzia fericită a fost „Da“. Și totuși, soarta a făcut ca el să rămână în profesia pe care și-a ales-o cu inima, nu cu rațiunea.

26
/04
/14

Este actriţă la Teatrul „Constantin Tănase” şi profesor de actorie la Universitatea Hyperion. A absolvit două facultăţi, a publicat trei cărţi de bucate şi este la a doua soacră. Adriana Trandafir, care împlinește 58 de ani pe 26 aprilie, vorbește despre oamenii și locurile care i-au influenţat viaţa.

22
/04
/14

Coregraful şi dansatorul Gigi Căciuleanu a intrat în jocul propus de Ziarul Metropolis şi a alcătuit alfabetul propriei vieţi. Pornind de la fiecare literă din alfabet, el a ales cuvintele cheie care definesc cele mai importante momente din viaţa lui.

11
/04
/14

Actorul Florin Zamfirescu împlineşte 65 de ani, pe 12 aprilie. E un moment în care îşi priveşte viitorul în ochi şi se vede jucând. Se vede chiar şi însurat, cu o doctoriţă. Şi se mai gândeşte şi la sănătate, şi la roluri, şi la cei 42 de ani în teatru, ca actor şi ca profesor.

09
/04
/14

De la New York la Reghin, de la Sankt Petersburg la Tecuci și Lisabona. Horia Mihail e un pianist călător, gurmand și curios, care n-ar spune nu nici unui loc de pe lume. Zilele astea se află într-un turneu al cărui nume îi vine mănușă: „Pianul călător”.

10
/03
/14

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Marcel Ţop este regizorul cameleon. Montează pe scena Operei Române, a Teatrului de Comedie, în ţară, sau în underground, cu aceeaşi plăcere şi dăruire, nu se repetă şi nu trece neobservat! Se reinventează cu fiecare spectacol pe care îl montează, pentru că, așa cum îi place să-l citeze pe Peter Brook „în teatru, diavolul e plictiseala!”

13
/02
/14

Care e diferența între muzica vie și cea pe care o auzim la radiourile comerciale? Ce înseamnă jazz a cappella și cum s-au lansat Sarmalele Reci ,,ca în brânză”, acum aproape 20 de ani? Povestește Zoltán András, fondatorul grupului Jazzappella.

30
/01
/14

Daniela Nane joacă în două spectacole, la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City, Bucureşti: „O noapte furtunoasă“ (premiera sâmbătă, 1 februarie, de la ora 19.00) şi „Black & White” (pe 8 februarie, de la ora 19.00).