Ce podcasturi mai ascultăm: Pe Bune, cu Andreea Vrabie
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-podcasturi-mai-ascultam-pe-bune-cu-andreea-vrabie/

Ziarul Metropolis vă recomandă „Pe Bune“, un podcast despre cum au ajuns oameni creativi – artişti, actori, scriitori, muzicieni, fotografi – să facă ce fac şi care sunt dilemele şi anxietăţile cu care se confruntă în munca lor.

Un articol de Dan Boicea|29 iulie 2020

Podcastul este realizat de Andreea Vrabie, reporter la revista DoR.

Cel mai ascultat episod al podcastului tău este…

Andreea Vrabie: Interviul cu Răzvan Exarhu.

Cea mai interesantă idee pe care ai auzit-o într-un episod al podcastului realizat de tine este…

Că artiștii, de regulă, indiferent cât de răi au fost ca oameni, în operele lor au pus ce e mai bun din ei. Sau măcar n-au pus cea mai rea parte. E ceva ce mi-a spus Iv cel naiv când am vorbit despre anonimitatea lui și dorința de a ține artistul departe sau fără legătură cu omul din spatele lui. E ceva la care mă gândesc de mult timp, dacă ar trebui să separăm artistul de om, dacă e OK să ne mai uităm la filmele regizorului Woody Allen, de exemplu, știind cât de abuziv a fost omul Woody Allen. Nu știu dacă sunt de acord cu Iv, dar mi-a oferit un fel diferit de a vedea lucrurile, ceva la care nu mă gândisem până atunci și o perspectivă care a rămas cu mine.

Cum îl poate ajuta podcastul pe ascultătorul tău?

Invitații pe care îi am la Pe Bune povestesc care a fost parcursul lor profesional, dar mai ales care sunt dificultățile, fricile, anxietățile pe care le-au avut și le au în relație cu munca lor. Îi invit să împărtășească aceste vulnerabilități cu ascultătorii, pentru că vorbim prea mult despre reușite și prea puțin despre momentele în care ne-a fost greu în drumul către acele reușite: cum am trecut peste frica de eșec, ce ne-a provocat anxietate în începerea unui proiect nou, dubii de sine, sindromul impostorului, de câte ori am muncit până la epuizare sau am făcut sacrificii personale și așa mai departe.

Iar oamenii, citind doar despre succes, ajung să creadă că dacă ei întâmpină dificultăți e ceva în neregulă cu ei. Și nu e așa. Eu sper că ascultând episoadele Pe Bune, în care oameni pe care îi admiră vorbesc despre aceleași probleme și frici prin care au trecut sau trec și ei, senzația cu care rămân ascultătorii la final este de „nu sunt singur, deci e OK să trec prin asta”, iar efectul ascultării unui episod este unul terapeutic.

Ce alt podcast mai recomanzi și de ce?

This American Life are peste 20 de ani vechime și este unul dintre primele podcasturi pe care le-am ascultat. M-a fascinat modul în care reușește să trateze în profunzime un subiect dificil în doar 60 de minute, să transmită emoție prin povești umane și să fie, în același timp, și entertaining pentru ascultător. Din punctul meu de vedere, nu poți face jurnalism audio mai bine de atât.

Care sunt cele mai dragi trei episoade pe care le-ai realizat?

Mi-e foarte greu să aleg, pentru că chiar sunt recunoscătoare fiecărui invitat care a acceptat să vorbească deschis cu mine despre lucruri pe care le ținem în interiorul nostru de cele mai multe ori. Dar o să spun episodul cu Răzvan Exarhu, pentru că e cel pe care îl recomand cel mai des, e esența a tot ce ar trebui să fie Pe Bune. Cel cu Dana Rogoz, pentru că a fost foarte deschisă și umană. Și cel cu Dan Perjovschi, pentru că am pornit podcastul cu el în minte ca invitat și am avut nevoie de doi ani să-mi fac curaj să-l invit.

Podcastul Pe Bune poate fi ascultat aici:

Spotify
Apple
Soundcloud
Google
YouTube (doar câteva interviuri sunt urcate și aici)

Ce este un podcast

Podcastul este o emisiune audio înregistrată, pe diverse teme, pe care o poți asculta pe mai multe platforme și cu diverse dispozitive: desktop, smartphone, tabletă, iPod.



30
/04
/14

Gabriel Coveșeanu a absolvit Facultatea de Teatru la UNATC, în 1996. Apoi s-a supus unui test: va fi în stare să facă altceva, în afară de actorie, în vremuri nesigure pentru artă? După ce a absolvit un master, la ASE, cu note mari, concluzia fericită a fost „Da“. Și totuși, soarta a făcut ca el să rămână în profesia pe care și-a ales-o cu inima, nu cu rațiunea.

26
/04
/14

Este actriţă la Teatrul „Constantin Tănase” şi profesor de actorie la Universitatea Hyperion. A absolvit două facultăţi, a publicat trei cărţi de bucate şi este la a doua soacră. Adriana Trandafir, care împlinește 58 de ani pe 26 aprilie, vorbește despre oamenii și locurile care i-au influenţat viaţa.

22
/04
/14

Coregraful şi dansatorul Gigi Căciuleanu a intrat în jocul propus de Ziarul Metropolis şi a alcătuit alfabetul propriei vieţi. Pornind de la fiecare literă din alfabet, el a ales cuvintele cheie care definesc cele mai importante momente din viaţa lui.

11
/04
/14

Actorul Florin Zamfirescu împlineşte 65 de ani, pe 12 aprilie. E un moment în care îşi priveşte viitorul în ochi şi se vede jucând. Se vede chiar şi însurat, cu o doctoriţă. Şi se mai gândeşte şi la sănătate, şi la roluri, şi la cei 42 de ani în teatru, ca actor şi ca profesor.

09
/04
/14

De la New York la Reghin, de la Sankt Petersburg la Tecuci și Lisabona. Horia Mihail e un pianist călător, gurmand și curios, care n-ar spune nu nici unui loc de pe lume. Zilele astea se află într-un turneu al cărui nume îi vine mănușă: „Pianul călător”.

10
/03
/14

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Marcel Ţop este regizorul cameleon. Montează pe scena Operei Române, a Teatrului de Comedie, în ţară, sau în underground, cu aceeaşi plăcere şi dăruire, nu se repetă şi nu trece neobservat! Se reinventează cu fiecare spectacol pe care îl montează, pentru că, așa cum îi place să-l citeze pe Peter Brook „în teatru, diavolul e plictiseala!”

13
/02
/14

Care e diferența între muzica vie și cea pe care o auzim la radiourile comerciale? Ce înseamnă jazz a cappella și cum s-au lansat Sarmalele Reci ,,ca în brânză”, acum aproape 20 de ani? Povestește Zoltán András, fondatorul grupului Jazzappella.

30
/01
/14

Daniela Nane joacă în două spectacole, la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City, Bucureşti: „O noapte furtunoasă“ (premiera sâmbătă, 1 februarie, de la ora 19.00) şi „Black & White” (pe 8 februarie, de la ora 19.00).