„Cea mai frumoasă IE”, la Festivalul Valea Mureșului
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-frumoasa-ie-la-festivalul-valea-muresului/

Concursul „Cea mai frumoasă IE” va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului „Valea Mureşului” cu tema „Tradiţia continuă!”, care se va desfăşura la Răstoliţa, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Mureş, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Târgu Mureş şi Centrul Creaţiei Populare Mureş, în scopul promovării modelelor autentice.

Un articol de Petre Ivan|18 iulie 2017

Ia câștigătoare va reprezenta imaginea ediției de anul viitor a Festivalului „Valea Mureșului”.

„Scopul acestui concurs este de a educa vizitatorii festivalului cu privire la modele tradiționale de cusături utilizate pentru o ie. Modelele de pe iile și costumele populare românești sunt modele străvechi care simbolizează soarele, luna și alte simboluri astrale sau ale naturii și de aceea vor fi jurizate cămășile cu care conțin modele transmise din generație în generație.”, spune Sanda Vițelar, purtătorul de cuvânt al Festivalului Valea Mureșului

Cei care doresc să își înscrie cămașa populară în concurs vor completa o fișă cu datele de contact, li se vor poza iile în detaliu, în așa fel încât să se vadă bine modelul cusut sau țesut pe acestea, iar câștigătorul va fi anunțat înaintea recitalului Paulei Seling, din 30 iulie.

Aceasta a precizat că, pentru al 13-lea an consecutiv, comunitățile de pe Valea Mureșului Superior se întâlnesc pe Platoul „La Alei” din comuna Răstolița pentru a arăta publicului ce au ele mai de preț: obiceiuri, artiști populari și bucate tradiționale.

Programul festivalului cuprinde competiții sportive, cross-ul Văii Mureșului, concurs de trasul frânghiei, o competiție de țopăit cu sacul și drumeții pe trasee turistice. Copiii vor avea la dispoziție patru ateliere meșteșugărești, respectiv sculptură și modelaj, pictură pe sticlă, împletitură din sfoară și cusături pe pânză fină.

Ansamblurile folclorice și artiștii de muzică populară din comunele participante la ediția din acest an vor asigura buna dispoziție a participanților, iar în cele două seri ale Festivalului vor concerta Matilda Pascal Cojocărița și trupa Proconsul.

Foto: Cea mai frumoasă IE – facebook

08
/02
/18

Iubitorii de poezie și nu numai sunt asteptați, astăzi (8 februarie), de la ora 19.00, la Muzeul Național al Literaturii Române,la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la lansarea unui mărțișor literar aparte – Cărţişorul de Autor Nichita Stănescu.

07
/02
/18

1.060 de femei artiste din România indexate, un premiu pentru întreaga creație și 10 lucrări de artă donate celui mai vechi muzeu din țară. Sâmbătă 10 februarie 2018, orele 12:30, va avea loc un nou eveniment cuprins în proiectul de cercetare și cultură vizuală „Centenarul femeilor din arta românească”, coordonat de PostModernism Museum în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

05
/02
/18

Manchester Art Gallery a retras temporar un tablou din perioada victoriană - "Hylas and the Nymphs", de JW Waterhouse - în care apar adolescente nud într-o acţiune menită să "încurajeze dezbaterea" despre cum astfel de imagini ar trebui afişate în epoca modernă. În urma reacţiilor apărute în mediul online tabloul a fost expus din nou, la o săptămână de la retragere.

27
/01
/18

Joi, 1 februarie 2018, începând cu ora 19:00, va avea loc o primul eveniment din cadrul expoziției aNORMAL a artistului Gheorghe Rasovszky, deschisă la etajul al treilea al Muzeului Național de Artă Contemporană București în perioada 23 noiembrie 2017 – 1 aprilie 2018.

22
/01
/18

O expoziţie de pictură intitulată „Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri”, cu lucrări semnate de artistul Zoltan Lörencz, va fi vernisată marţi, la ora 18.30, la Teatrul „Constantin Tănase”. Expoziţia este itinerantă şi va fi vernisată în luna martie şi la Paris. La Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti va rămâne deschisă până pe 28 februarie.

16
/01
/18

Secretarul de stat în Ministerul Culturii, şef al Departamentului Identitate Naţională, Paul Claudiu Cotîrleţ, a declarat luni, la Târgu-Jiu, că la nivel naţional au fost acceptate 2.200 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, pentru care Guvernul a alocat suma de 150 de milioane de lei.

14
/01
/18

Începând de astăzi, timp de 30 de zile, “Ziarul Metropolis” va prezenta  zilnic pe pagina sa de Facebook câte o fotografie din expoziția “On the Path of Hope”/ “Pe calea speranței”, realizată de fotografa Dimitra Stasinopoulou, în cadrul proiectului internațional “Rolul mass-media în tratarea temei refugiaților și migranților”.

12
/01
/18

Geta Brătescu, marea doamnă a artei conceptuale din România, a primit, în atelierul său de lucru, distincția oferită de Excelența Sa, Domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României. Decorația a fost înmânată pe 10 ianuarie 2018 de consilierul prezidențial pentru Cultură, Culte și Centenar, domnul Sergiu Nistor, și de doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român. 

11
/01
/18

Emisiunea cu ajutorul căreia telespectatorii răsfoiesc, de peste 52 de ani, singurul dicţionar enciclopedic pe micul ecran surprinde cu noutăţi la începutul anului 2018. Documentare realizate de profesioniştii de la reputatele companii ARTE, ORF, AMPERSAND etc. vor putea fi urmărite în premieră pe postul TVR 1, la Teleenciclopedia, începând cu sâmbătă, 13 ianuarie, ora 18.50.

07
/12
/17

Miercuri, 6 decembrie, Muzeul Național de Artă al României a redeschis Sala Constantin Brâncuși. Evenimentul a avut loc în prezența lui Lucian Romașcanu - Ministrul Culturii și Identității Naționale, a Directorului Liviu Constantinescu, a Directorului Științific Octavian Boicescu și a echipei de specialiști MNAR. Alături de aceștia au fost de față invitați ai corpului diplomatic și personalități ale vieții culturale românești.

04
/12
/17

Expoziţia „Frida Kahlo and Diego Rivera: Polish Context” a fost deschisă la ZAMEK Culture Centre din Poznan în încercarea de a da de urma tabloului „The Wounded Table” văzut ultima dată în 1955, la Varşovia.