Cea mai importantă colecție de artă contemporană din anii 1970-1990, la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-importanta-colectie-de-arta-contemporana-din-anii-1970-1990-la-arcub/

Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti deschide joi, 18 mai, ora 19:00, expoziţia „Ucenicie prin arte. Sorin Costina, colecţionar”, una dintre cele mai importante colecţii de artă postbelică autohtonă, ce cuprinde lucrări semnate de Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Florin Mitroi, Paul Neagu, Florin Niculiu, Ion Dumitriu, Constantin Flondor, Sorin Dumitrescu etc.

Un articol de Liliana Matei|9 mai 2017


Expoziția Ucenicie printre arte. Sorin Costina, colecționar, continuă seria de prezentări monografice a colecțiilor reprezentative de artă contemporană românească, începută la ARCUB anul trecut, fiind a patra din acest ciclu. Reunind peste 40 dintre cele mai semnificative tablouri din colecția Sorin Costina, expoziția de la ARCUB este tototdată prima și cea mai amplă prezentare a diversității și a cuprinderii acesteia, dar și a semnificației sale ca reper central a ceea ce, în timp, s-a dovedit a deveni canonul artei românești a anilor 1970-1990. Expoziția permite și prilejuiește astfel nu doar o trecere în revistă a acestui canon, ci și o cercetare lucidă, critică, a credințelor, a aspirațiilor, dar și a practicilor, a clișeelor și a hibiridizărilor stilistice și ideologice care au marcat arta românească în acest interval nevralgic al ultimelor decenii ale mileniului doi.

Sorin Costina s-a născut, trăiește și lucrează ca medic la Brad, în județul Alba. La Brad pare cel mai puțin probabil să se găsească cea mai importantă colecție de artă contemporană românească din anii 1970-1990, cuprinzînd circa 1000 de tablouri, desene, sculpturi și piese de ceramică.

Omul Sorin Costina și istoria aparte a culturii și societății românești din a doua jumătate a secolului XX au făcut ca în locul cel mai atipic cu putință să apară cea mai tipică colecție de artă postbelică autohtonă, în care toate numele-cheie ale culturii vizuale românești se regăsesc, cu piese excepționale. Colecția Sorin Costina este un compendiu de artă românească contemporană. O anumită parte a artei românești, de după anii 1960.

Expoziția va putea fi vizitată la sediul ARCUB (Str. Lipscani nr. 84-90) până pe 25 iunie, de luni până duminică, în intervalul orar 14:00-22:00, iar accesul este gratuit.

Curator: Erwin Kessler

 

20
/09
/16

Cea de-a doua ediție a Trienalei de Arhitectură East Centric a început în weekend în capitală cu deschiderea expoziției principale găzduită de Teatrul Național din București și conferințe susținute de invitați din Japonia, Austria și România. Trienala continuă cu prezentările publice și jurizarea pentru Premii Arhitext East Centric. Toate cele 4 expoziții majore din cadrul Trienalei pot fi vizitate zilnic, între orele 10 și 18, la TNB și ARCUB Gabroveni, până pe 9 octombrie.

16
/09
/16

Timișoara este orașul românesc ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunțat, astăzi (vineri), Steve Green, șeful juriului, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Bibliotecii Naționale a României. Oraşele contracandidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 au fost Bucureşti, Cluj-Napoca şi Baia Mare.

16
/09
/16

Bucureștenii sunt invitați să participe, la sfârșitul acestei săptămâni, la evenimentele dedicate împlinirii a 557 de ani de atestare istorică a Capitalei organizate în Piața Constituției și parcurile Cișmigiu și Herăstrău, unde urmează să aibă loc concerte, expoziții, ateliere, spectacole de teatru și parade sau plimbări cu trăsura. Intrarea la toate evenimentele este gratuită.

15
/09
/16

Sâmbătă, 17 Septembrie 2016, Grădina Sticlarilor (strada Vasile Lascăr nr.36) își redeschide porțile pentru cei care vor să își descopere sau să își dezvolte latura artistică. Intrarea la Grădină este gratuită însă, pentru participare, se percepe o taxă de 20 RON, pentru achiziționarea materialelor necesare.

11
/09
/16

Viața în Giulești va fi tema unei instalații-eveniment de artă comunitară contemporană la Muzeul Culturii Romilor din Drumul Săbăreni 101-125. Evenimentul va avea loc pe 16 septembrie, de la ora 19.00.

10
/09
/16

Festivalul Internațional de fotografie Bucharest Photofest se va desfășura între 10 şi 20 septembrie, organizat de Grupul Filos, se desfăşoară în câteva locuri din Bucureşti, între care şi Teatrul Naţional din Bucureşti, în foaierul nou deschis, dinspre Bulevardul Carol.

09
/09
/16

Noaptea Albă a Galeriilor, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair, prezintă pe 30 septembrie, în cadrul celei de-a zecea ediții, expoziții și evenimente dedicate artei contemporane, în galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artist din zece orașe – alături de București, la NAG#10 vor participa în acest an Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

25
/08
/16

În vreme ce guvernul român se gândeşte cum să scoată 50 de lei din buzunar pentru a-şi trimite la grădiniţă minorii ai căror părinţi au venituri mici, italienii sunt gata să le acorde o susţinere generoasă adolescenţilor. Într-o mișcare concepută pentru a reaminti tinerilor că doar cultura este cea care ne îmbogăţeşte viaţa şi aduce oamenii împreună, cetățenii italieni care împlinesc 18 ani sunt pe cale să obțină 500 de euro " bonus de cultură " de la guvern.

12
/08
/16

6 artiști și 6 artizane își expun creațiile în Bastionul Țesătorilor din Brașov până pe 30 august. Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” facilitează și promovează creația unor lucrări de artă contemporană care să integreze tehnica ţesutului la război din zona Branului, element de patrimoniu imaterial.