Centenar Lipatti, la Ierusalim și Tel Aviv
https://www.ziarulmetropolis.ro/centenar-lipatti-la-ierusalim-si-tel-aviv/

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Muzică şi Dans din Ierusalim şi Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universităţii Tel Aviv, organizează în perioada 22-23 mai 2017 o serie de conferinţe şi concerte de muzică de cameră, cu participarea muzicologului dr. Irina Hasnaş şi a artiştilor români Mircea Marian- violoncel şi Mădălina Dănilă- pian.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2017

Evenimentele vor fi dedicate celebrării a 100 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai inovatori și talentați compozitori și pianiști români, Dinu Lipatti, și vor avea loc la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim și la Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv.

Intrarea la conferințe și concerte va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul evenimentelor:

Luni, 22 mai 2017, ora 16:30, sala 231 din cadrul Academiei de Muzică şi Dans din Ierusalim – Conferința ”Creația românească contemporană în dialog internațional” susținută de Dr. Irina Hasnaș, muzicolog și compozitoare, și concert de muzică de cameră în interpretarea muzicienilor Mircea Marian – violoncel și Mădălina Dănilă- pian.

Programul muzical, moderat de dr. Irina Hasnaș, va include :

Dinu Lipatti – Sonata Romantica

Roman Vlad – Meditations and isons – piece for one live cello and three
prerecorded cellos

Irina Hasnas – Melismas for piano solo

Ulpiu Vlad – Looking at the sound of flowers – piesă pentru violoncel și pian

Menachem Zur – Preludio for cello solo

Vladimir Scolnic – …DIXIT… for cello and piano (varianta 2009)

Doron Kaufman – Landscapes for cello and live electronics (2017)

Dinu Lipatti – Nocturne

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Marți, 23 mai 2017, ora 16:15, Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv – Conferința ”Creația românească contemporană în dialog internațional” susținută de Dr. Irina Hasnaș, muzicolog și compozitoare, și concert de muzică de cameră în interpretarea muzicienilor Mircea Marian – violoncel și Mădălina Dănilă- pian.

Programul muzical, moderat de dr. Irina Hasnaș, va include :

Dinu Lipatti – Sonata Romantica

Roman Vlad – Meditations and isons – piece for one live cello and three
prerecorded cellos

Irina Hasnaș – Melismas for piano solo

Ulpiu Vlad – Looking at the sound of flowers – piesă pentru violoncel și pian

Menachem Zur – Preludio for cello solo

Vladimir Scolnic – …DIXIT… for cello and piano (varianta 2009)

Doron Kaufman – Landscapes for cello and live electronics (2017)

Dinu Lipatti – Nocturne

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Centenar Lipatti – icr.ro/tel-aviv/echipa-icr-tel-aviv

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).