Cervantes, Arsenie Boca, Tony Curtis…
https://www.ziarulmetropolis.ro/cervantes-arsenie-boca-si-tony-curtis-stiati-ca/

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog şi artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2016

Supranumit şi „Ultimul sfânt al românilor”, „Sfântul Ardealului”, sau „Biciul lui Dumnezeu”, părintele Arsenie Boca a rămas celebru şi pentru numeroasele sale minuni realizate în timpul vieţii, dar şi după moartea sa.

Impresionante rămân şi minunile săvârşite de Arsenie Boca în închisoare, unde a fost întemniţat de secutitate. Se spune că acesta a reușit să „iasă” prin zidurile temniței, pentru a fi prezent la înmormântarea mamei sale. În acea zi, i s-au acordat trei ore libere de către conducerea penitenciarului, timp în care părintele a dispărut pur şi simplu, gardineii fiind nevoiţi să dea alarma.

La exact trei ore a revinit în închisoare și, chestionat fiind, a răspuns că a fost la înmormântarea mamei sale. Gardienii au sunat acolo și li s-a confirmat prezența sa la înmormântarea care avusese loc la Vața de Sus, la câteva sute de kilometri de locul unde părintele era închis.

Tot pe pe baza mărturiilor supraviețuitorilor temnițelor comuniste, aflăm că ușa celulei sale se deschidea în fiecare noapte, astfel că un gardian trebuiea să stea permanent în fața ei. Se spune că Arsenie Boca dispărea pur și simplu, întorcându-se spre dimineață. Rugat să le spună ceva despre Dumnezeu, ca să-i facă să creadă, părintele le-a spus că la al doilea rând de porţi ale închisorii, se află două femei.

Arsenie Boca a descris, cu lux de amănunte, ce avea fiecare în desagă. Cei doi gardieni au fugit şi au verificat. La întoarcere, au reclamat la conducerea închisorii că printre deţinuţi se află un părinte care “vede prin ziduri.”

Primul mare semn dumnezeisc s-a arătat insa chiar după prima arestare a sa. Într-o noapte, monahul a fost scos din celula unde se afla, în arestul Securității de la Hațeg, de doi milițieni brutali. Aceştia l-au luat de subsuori, pe sus, în timp ce îl insultau și îl batjocoreau. Părintele i-a iertat, dar mâna dreaptă a unuia și mâna stangă a celuilalt, adică exact cele care l-au atins, s-au uscat în scurt timp, iar milițienii au rămas infirmi pe viață

Tot într-o zi de 29 septembrie:

1955: Premiera mondială a operei Îngerul aprins, de Serghei Prokofiev are loc la Teatro La Fenice din Veneția.

1957: În Kyshtym, Uniunea Sovietică, explodează un tank cu substanță radioactivă. Numărul morților e necunoscut. 10 000 locuitori au trebuit evacuați.

1968: Premiera mondială a operei Ulisse, de Luigi Dallapiccola are loc la Opera din Berlin.

1993: Un cutremur de 6,2 în regiunea Latur/Killari, India, soldat cu 9.751 morți.

2004: Asteroidul Toutatis trece la o distantă de doar 1.549.719 km de Pământ.

S-au născut:

1518: Tintoretto, pictor italian (d. 1594)

1547: Miguel de Cervantes, scriitor spaniol (d. 1616)

1571: Caravaggio, artist italian (d. 1610)

Iulia Haşdeu (14 noiembrie 1869 — 29 septembrie 1888)

Iulia Haşdeu (14 noiembrie 1869 — 29 septembrie 1888)

1758: Horatio Nelson, amiral britanic (d. 1805)

1864: Miguel de Unamuno, filosof, scriitor spaniol (d. 1936)

1901: Enrico Fermi, fizician italian, laureat al Premiului Nobel (d.1954)

1910: Arsenie Boca ieromonah, teolog și artist român (d. 1989)

1912: Michelangelo Antonioni, regizor italian (d. 2007)

1931: Anita Ekberg, actriţă suedeză

S-au stins din viaţă:

1888: Iulia Hasdeu, scriitoare română (n. 1869)

1902: Émile Zola, scriitor francez (n.1840)

1930: Ilia Repin, pictor rus (n. 1844)

1997: Roy Fox Lichtenstein, pictor american (n. 1923)

2001: Gellu Naum, scriitor român (n. 1915)

2010: Tony Curtis, actor american (n. 1925)

Foto: Cervantes, Arsenie Boca şi Tony Curtis – wikipedia, cinemagia

18
/03
/16

Născut într-o zi de 18 martie (1899), Ion Fintesteanua fost tenor până să ajungă actor. De mic copil viitorul artist s-a jucat de-a teatrul, în mahalaua bucureşteană Lăzureanu. Avea 17 ani când România a intrat în Primul Război Mondial. S-a refugiat la Iaşi cu un prieten, unde a intrat ca tenor în corul Societăţii Române de Operă. Tot în refugiu, Maria Ventura, Tony Bulandra şi Ion Manolescu jucau la Teatrul Naţional ieşean “Marşul nupţial”. Pentru că actorul care interpreta rolul “şefului de orchestră” se îmbolnăveşte, cineva îşi aminteşte de tânărul tenor – “e unul de la operă pe aici, care face pe artistul şi recită versuri prin spitale, cu răniţii”. Finteşteanu este luat pe sus, pudrat pe păr să pară mai bătrân şi…

17
/03
/16

Într-o zi de 17 martie (1883) se năştea Urmuz (Demetru Demetrescu-Buzău), „cel mai paradoxal scriitor român“ cum l-a numit George Pruteanu. Urmuz  va fi  judecător în Dobrogea, iar după război se va apuca să scrie, numai pentru a-și distra frații și surorile, parodiind cu false automatisme academismul prozei curente.

10
/03
/16

Într-o zi de 10 martie înceta din viaţă prozatorul şi dramaturgul rus Mihail Bulgakov. Pentru a deveni scriitor, Bulgakov a renunţat la cariera de medic. La 8 ani de la luarea acestei decizii, scriitorul a început să lucreze la romanul Maestrul și Margareta, sub titlul Inginerul cu copite.

04
/03
/16

În urmă cu 39 de ani, într-o zi de 4 martie, înceta din viaţă Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori români. În acea seară, un cutremur devastator cu magnitudinea de 7,3 grade Richter a făcut mii de victime, printre care şi numeroşi artişti şi oameni de cultură, distrugând totodată multe din clădirile Bucureştiului.

01
/03
/16

Într-o zi de 1 martie se năştea Ion Creangă, unul dintre clasicii literaturii române, autor al Amintirilor din copilărie. După  ce, timp de 12 ani, a slujit ca preot la diferite biserici din Iaşi, a fost exclus definitiv din rândurile clerului, pe motiv că: ”și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia, s-a tuns ca un mirean şi multe altele”.

25
/02
/16

Într-o zi de 25 februarie a încetat din viaţă Duiliu Zamfirescu, romancier, dramaturg, poet şi om politic, autorul romanelor din Ciclul Comăneștenilor. Tot într-o zi de 25 februarie se năşteau Carlo Goldoni, cunoscutul dramaturg și libretist italian din Veneția şi Enrico Caruso, unul dintre cei mai faimoși tenori din istoria operei.

24
/02
/16

într-o zi de 24 februarie (1960) începea "procesul intelectualilor mistico-legionari", acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade. Principalii inculpați erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt. Deși au fost mai mulți scriitori condamnați în acest lot, memorialistul grupului a rămas Nicu Steinhardt cu "Jurnalul fericirii".

18
/02
/16

Într-o zi de 18 februarie se năştea Nikos Kazantzakis, cel mai important și mai tradus scriitor grec al secolului XX. A fost nominalizat de câteva ori la Premiul Nobel și a devenit cunoscut în 1964, după lansarea filmului Zorba grecul, ecranizarea romanului său din 1947, Alexis Zorbas. Tot într-o zi de 18 februarie avea loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română, cu piesa într-un act "Ce ştie satul?" de V. Al. Jean, în interpretarea actorilor Maria Filotti, Ronald Bulfinski şi Victoria Mierlescu.

04
/02
/16

Într-o zi de 4 februarie se năştea actorul de comedie Norman Wisdom. Acesta  a debutat ca entertainer profesionist la vârsta de 31 de ani și a avut o ascensiune fulminantă. Și-a descoperit talentul în armata britanică, unde era toboșar în fanfara militară. Tot aici a învățat să călărească, a devenit campion la box (categoria muscă) și a învățat să cânte la trompetă și clarinet. După stagiul militar, a devenit șofer de taxi și operator de telefonie. Charlie Chaplin spunea despre Norman că este clovnul său preferat.

02
/02
/16

Într-o zi de 2 februarie (1996) s-a stins din viață actorul, regizorul, cântăreţul, coregraful, dansatorul și producător de film american Gene Kelly. Cunoscut mai cu seamă pentru rolul din Singin' in the Rain, Kelly a fost una din forţele majore ale filmelor muzicale ale Hollywood-ului anilor ’40-‘50. În 1999, American Film Institute l-a numit pe Gene Kelly “unul dintre cei mai importanţi actori ai tuturor timpurilor”.

05
/01
/16

Ştiaţi că într-o zi de 5 ianuarie se inaugura Teatrul de Comedie din București, la iniţiativa lui Radu Beligan? Ajuns astăzi la venerabila vârstă de 97 de ani, maestrul Beligan a fost directorul instituţiei timp de opt ani, în perioada 1961 — 1969.