Bilete de papagal, Ulise și Gene Kelly
https://www.ziarulmetropolis.ro/2-februarie-in-cultura-bilete-de-papagal-pentru-ulise-si-gene-kelly/

Într-o zi de 2 februarie (1996) s-a stins din viaţă actorul, regizorul, cântăreţul, coregraful, dansatorul şi producător de film american Gene Kelly. Cunoscut mai cu seamă pentru rolul din Singin’ in the Rain, Kelly a fost una din forţele majore ale filmelor muzicale ale Hollywood-ului anilor ’40-‘50. În 1999, American Film Institute l-a numit pe Gene Kelly “unul dintre cei mai importanţi actori ai tuturor timpurilor”.

Un articol de Petre Ivan|2 februarie 2016

2 februarie în cultură

1871 – Orașul Roma a devenit capitala Italiei.

1882 – S-a născut scriitorul James Joyce. James Augustine Aloysius Joyce a fost poet şi scriitor irlandez, considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX. Este cunoscut îndeosebi pentru romanele: „Portretul artistului în tinereţe” (1916), „Ulise” (1922), „Veghea lui Finnegan” (1939).

1889 – Au fost instalate primele două lămpi electrice pentru iluminatul public în fața Teatrului Național București.

1907 – A încetat din viaţă chimistul rus Dmitri Ivanovici Mendeleev, care a descoperit legea periodicităţii şi a conceput clasificarea periodică a elementelor chimice.

1922 – A apărut la Paris romanul lui James Joyce, Ulise, la care scriitorul a lucrat timp de 8 ani. De la publicare, romanul a fost subiect de controverse și acuzații pentru „obscenitate”. În 1999, editura americană Modern Library a pus Ulise pe primul loc în lista celor mai bune 100 de romane în limba engleză din secolul al XX-lea.

2 februarie

Ulise, apărut la 2 februarie 1922, ziua în care autorul său, James Joyce, împlinea vârsta de 40 de ani

1928 – A apărut primul număr din “Bilete de papagal”, revistă – deschisă, în special, tuturor scriitorilor consacrați, dar și tinerelor talente – al cărei director a fost Tudor Arghezi. Ziarul era de foarte mici dimensiuni, fiind publicat în 4 pagini. Primele numere (primele două numere, scrise integral de Arghezi) ale Biletelor de papagal au fost tipărite în tipografia instalată în curtea casei poetului, pe locul căreia se află în prezent Casa memorială Tudor Arghezi.

1947 – S-a născut actrița americană Farrah Fawcett, sex simbol al anilor ’70. Fawcett, care a devenit cunoscuta odată cu rolul din serialul de televiziune „Îngerii lui Charlie”, a fost cerută de soție (în ultimele zile ale vieții sale) de iubitul ei, Ryan O’Neal, alături de care avea un fiu, Redmond, în vârstă de 24 de ani.

1947  – S-a născut Vladimir Găitan, actor român de teatru și film. A debutat în cinematografie în Reconstituirea lui Lucian Pintilie, când încă era student la Institutul de Teatru și Artă Cinematografică.

1964 – A încetat din viaţă Ion Marin Sadoveanu, romancier, eseist şi traducător, autor al romanului “Sfîrşit de veac în Bucureşti”.

1977  – S-a născut cântăreața columbiană Shakira.

2009 – S-a stins din viață academicianul Constantin Ciopraga, scriitor şi critic literar, a murit.

2009 – A murit Marius Pepino, actor al Teatrului Bulandra în perioada 1958 – 1991

Foto cu 2 februarie : Bilete de papagal și Ulise – wikipedia

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

18
/11
/22

Începând cu anul 1999, pe data de 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului. Obiectivele acestei zile includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

08
/04
/20

De la strângeri de fonduri pentru cei care au nevoie de sprijin în această perioadă, la diferite activități adaptate zilelor în care #stămacasă, români din toată țara continuă să creeze noi inițiative pe Facebook, cu scopul de a aduce un impact pozitiv în lupta cu epidemia de COVID-19. Indiferent de tema abordată, acestea reușesc să folosească instrumentele online pentru a aduce împreună comunități și a găsi soluții la dificultățile cu care se confruntă.