Cetatea Râşnov devine primul obiectiv din România acceptat în Rețeaua Europeană Forte Cultura
https://www.ziarulmetropolis.ro/cetatea-rasnov-devine-primul-obiectiv-din-romania-acceptat-in-reteaua-europeana-forte-cultura/

Cetatea Râşnov s-a alăturat Reţelei Europene a Fortificaţiilor – Forte Cultura, o asociere a celor mai importante situri culturale cu fortificaţii din Europa. Evenimentul a avut loc la Cetatea Svetog Ivana din Sibenik (Croaţia).

Un articol de Petre Ivan|31 martie 2023

FORTE CULTURA are scopul de a susține patrimoniul arhitectural și cultural divers al monumentelor fortificate, de a promova schimbarea acestora în locuri de cultură și turism și de a sensibiliza publicul larg. Responsabilitatea comună pentru patrimoniul cultural al monumentelor fortificate este exercitată în special prin cooperare europeană, rețeaua având peste 150 de membri asociați. Forte Cultura oferă o gamă largă de instrumente moderne de marketing și activități de promovare, special orientate către nevoile monumentelor fortificate, membrii săi dobândind astfel o prezență largă pe piețele turistice internaționale.

Cetatea Râşnov este astăzi unul din cele mai importante monumente medievale din România şi trece printr-un amplu proces de restaurare. În paralel cu finalizarea reabilitării cetății este important să ne pregătim pentru momentul redeschiderii acesteia către publicul larg dar şi pentru un management strategic şi durabil. Astfel, ne alăturam unei rețele europene dinamice pentru că ne dorim să învățăm de la partenerii cu mai multă experiență, să dezvoltăm proiecte împreună cu ei dar şi pentru a creşte notorietatea noastră pe piețele europene. Ne vom concentra pe termen scurt să consolidăm legătura dintre comunitatea locală şi cetate, să dezvoltăm activitățile educative pentru patrimoniu şi să oferim turiştilor o experiență de calitate în timpul vizitei la Cetate şi în zona Râşnovului.” Liviu Butnariu, primarul Orașului Râşnov.

Conceptul de management cultural s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii, iar societățile noastre tind să se concentreze din nou asupra dialogului dintre culturi, respectului pentru identități și diversitate, precum și asupra sentimentului de apartenență la valorile europene.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

26
/11
/24

Pe 1 Decembrie, la ora 16.00, la Muzeul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București se va deschide o nouă expoziție dedicată lui Édouard de Max (1869-1924), actor român de renume internațional și societar al prestigioasei Comedii Franceze.

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

22
/11
/24

Pentru prima dată în România, Marele Gatsby ajunge pe scena din București într-un spectacol de teatru imersiv, regizat de Andrei Huțuleac, unul dintre cei mai apreciați regizori din noua generație. Spectacolul recreează fastul și atmosfera electrizantă a anilor ’20, aducând în fața publicului o experiență teatrală unică, unde granițele dintre spectator și actor dispar, iar invitații devin parte din poveste.

20
/11
/24

„Dintre toate tipurile de scriitură pe care le-am făcut vreodată, cel mai mult îmi place să scriu teatru; și asta din mai multe motive: e intim, e personal și dacă lucrezi acasă nici măcar nu trebuie să porți pantaloni. Ești doar tu, cu coala de hârtie și cu mintea ta...