Cine suntem cu noi și cu ceilalți și ce ne face să simțim – spectacolele Vanner Collective din mai
https://www.ziarulmetropolis.ro/cine-suntem-cu-noi-si-cu-ceilalti-si-ce-ne-face-sa-simtim-spectacolele-vanner-collective-din-mai/

În luna mai, compania de teatru independent Vanner Collective aduce spectatorilor din Bucureşti 5 spectacole în patru teatre.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2023

„Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons” (13 mai) și „Tot ce-i minunat în lume” (19 mai) la unteatru, „Cassandra” (22 mai)  la Apollo 111, „LUNGS” (23 mai) la Teatrul Act și, în premieră pe scena Sălii Mici a Teatrului Național „I. L. Caragiale”, „KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”.

Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons (13 mai, unteatru, str. Sfinții Apostoli nr. 44, București)
„Cei pasionați de puzzle-uri vor iubi acest spectacol. Cei interesați de utopii se vor uita la ceva ce poate fi mai adevărat și mai aproape decât oricând. Cei care studiază sociologia și comunicarea vor urmări câte cuvinte irosim în relațiile noastre și câte rămân nespuse. Activiștii și apărătorii drepturilor omului vor vedea privarea libertății de exprimare. Fragilitatea umanității este glue-ul care îi ține pe toți laolaltă.”

Autor: Sam Steiner. Actori: Denisa Nicolae & Liviu Romanescu. Regia: Iulia Grigoriu. Scenografia: Răzvan Bordoș. Light design: Alexandru Matios. Sound design: Bogdan Moroșanu.
Bilete aici, aici și aici.

 KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci (14 mai, Teatrul Național „I. L. Caragiale”, Sala Mică)
„Noi am ales să vorbim printr-un spectacol, să punem subiectul în lumină prin poveste, prin cântec, prin dans, prin instalații vizuale puse sub forma de măști. Best tip: să vorbim. Să nu mai ascundem. Sa nu ne mai temem. Să spunem mai des povesti altora despre ce ne face să simțim frică. Fiecare meserie ar trebui să învețe să vorbească. Să o facă tot mai des și fără teamă. Repet, noi o facem prin povești.”

Text: Raluca Mănescu. Cu: Denisa Nicolae, Liviu Romanescu, Teodora Velescu. Mișcare scenică: Teodora Velescu. Compoziție muzicală: Mihai Dobre. Scenografie și costume: Elena Gheorghe. Pregătire muzicală: Oana Pușcatu. Univers sonor și light design: Alexandros Raptis. Concept Denisa Nicolae și Liviu Romanescu. Un proiect co-finanțat de AFCN.
Durata: 1 h 30 min / Pauză: Nu
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 12 ani
Bilete aici.

Tot ce-i minunat în lume (19 mai, unteatru, str. Sfinții Apostoli nr. 44, București)
„Strângem peste un milion de lucruri minunate pentru care viața merită trăită. Râdem, plângem împreună. Ne bucurăm că am spus împreună o poveste, ne simțim puternici, avem curajul să vorbim despre lucruri despre care e cel mai greu să vorbești. Rămânem cel puțin cunoștinte. Mai vindecați și mai optimiști.”

Text: Duncan Macmillan și Jonny Donahoe. Cu: Denisa Nicolae. Regia: Nicolae Constantin Tănase. Scenografia: Adeline Bădescu.
Durata: 1h30.
Bilete aici.

 

Cassandra (22 mai, Apollo 111 Teatrul, Palatul Universul, Str. Actor Ion Brezoianu nr. 23 – 25)
„Sexy, puternic, fragil, vulnerabil. 2 corpuri aproape goale, aceeași femeie. Dezgolite de prejudecăți, caută în legătura cu mama un contur al femeii care a devenit. Cassandra este adorabilă, te răscolește, te amuză, te respinge, te mângâie. Pe Cassandra vrei să o păstrezi.”

Text: Norah Sadava & Amy Nostbakken („Mouthpiece”). Traducere: Denisa Nicolae. Cu: Denisa Nicolae & Mihaela Velicu. Regie: Leta Popescu. Scenografie: Tudor Prodan. Muzică: Mihai Dobre. Mișcare scenică: Ștefan Lupu. Pregătire muzicală: Oana Pușcatu. Sunet: Daniel Octavian Nae. Lumini: Marius Nițu. Proiect co-finanțat de AFCN.
Recomandare vârstă: 16+
Biletele vor fi disponibile în curând.

LUNGS (23 mai, Teatrul ACT, Calea Victoriei nr. 126)
„Îți folosește imaginația într-un mod atât de puternic și de magic încât ajungi să vezi cum două personaje se nasc în fața ta, și tu știi că ai fost martor la nașterea lor. Te desprinde de realitatea ta și te poartă în cea a doi oameni care seamănă extrem de tare cu tine, cu situațiile prin care ai trecut sau de care ai vrut să uiți.”
Text: Duncan Macmillan. Cu: Denisa Nicolae și Liviu Romanescu. Regia: Nicolae Constantin Tănase. Scenografia: Adeline Andreea Bădescu. Durata: 1h30m (fără pauză).
Bilete aici.

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din România și Irlanda, format în Marea Britanie, în 2014. Crescând idei și proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbește oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspăt, actual, accesibil.

20
/05
/24

„Ideea care m-a urmărit este că şansa picturii mele a fost tocmai dezavantajul de a trăi în Est şi de a participa la toate coşmarurile acestei epoci, care mă urmăresc obsesiv în drama picturii mele.”

20
/05
/24

A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca) aduce un omagiu cinematografiei japoneze prin Focus Japonia, un program eclectic care reunește filme de referință din istoria cinemaului, cele mai apreciate producții recente, dar și ateliere și programe speciale.

17
/05
/24

„Furtuna“, spectacolul lui Robert Wilson de la Teatrul Național „Ivan Vazov“ din Sofia, jucat în sala mare a Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova, a deschis aseară un festival de elită care se încăpățânează să uimească, să educe, să unească oamenii, de 30 de ani încoace.

16
/05
/24

Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele competițiilor internaționale ale celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura la Cluj-Napoca, între 14 și 24 iunie.

15
/05
/24

Peste 300 de spectacole de teatru de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalații, călătorii VR vor împânzi întreg orașul Craiova și împrejurimile, în spații convenționale, dar și în cele mai inedite și neașteptate locuri.

14
/05
/24

Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC „I.L. Caragiale” prezintă vineri, 17 mai, ora 19.00, în Sala Cinema din UNATC, și duminică, 19 mai, ora 20, la cinema Elvire Popesco din București două programe noi de scurtmetraje proaspăt digitizate și remasteriza-te din arhiva universității.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.