Cinema-Edu ediția a 5-a: 9 filme de artă pentru 7000 de liceeni români
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-edu-editia-a-5-a-9-filme-de-arta-pentru-7000-de-liceeni-romani/

Cu puţin înainte de finalul anului şcolar, Cinema-Edu a încheiat cu succes cea de-a 5-a ediţie a sa, începută în luna februarie. Unul dintre cele mai complexe programe naţionale de educaţie alternativă, Cinema-Edu a reuşit să le facă cunoştinţă liceenilor români cu nouă filme de artă, între lunile februarie şi iunie 2015, în cadrul a 90 de evenimente susţinute în capitală şi în alte cinci oraşe din România.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2015

Filmele alese pentru elevi sunt caracterizate de stiluri estetice și regizorale distincte, cuprind acțiuni situate în diferite epoci și personaje din diverse medii sociale, încurajând dezbaterile pe subiecte educative și familiarizându-i pe adolescenți cu o serie de noțiuni de limbaj cinematografic. Selecția Cinema-Edu cuprinde pelicule premiate, care se bucură de recunoaștere internațională, iar vizionarea lor completează cultura generală a elevilor.

Profesori din 30 de licee din București au participat la această ediție și au îndrumat peste 3000 de elevi către cinematografele care ne-au găzduit evenimentele.
Alte 40 de licee din țară s-au implicat în proiect atât în săptămâna Școala Altfel, cât și în timpul Caravanei Cinema-Edu, care a călătorit în lunile mai și iunie în Ploiești, Craiova, Mediaș, Târgu-Mureș și Roman. Astfel, peste 4000 de tineri spectatori s-au bucurat in 15 localități din țară de 45 de evenimenele cinematografice organizate pentru ei.

În fiecare an, Cinema-Edu aduce profesioniști din domeniul cinematografiei , dar și specialiști din alte domenii care să deschidă și să îndrume dezbaterile liceenilor. La ediția a 5-a, Cinema-Edu, printre invitații dezbaterilor Cinema-Edu s-au numărat criticul de film, Florin Barbu, regizorii Eva Pervolovici și Vlad Trandafir,
actrița Carmen Lopăzan, artistul grafic Alexandra Șoldănescu și Anca Ghinea, creative manager Intuitext.

Cele 9 filme prezentate liceenilor anul acesta au fost: ”Vandal” (r. Hélier Cisterne), „La lengua de las mariposas”(r. José Luis Cuerda), ,„Couleur de peau: Miel” (r. Laurent Boileau), ”Ida” (r.Pawel Pawlikowski), câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2015, ”Marussia”, debutul în lungmetraj al Evei Pervolovci, ”În căutarea lui Superman” (r. Karzan Kader), ”Phoenix” (r. Christian Petzold) – o poveste de la finalul celui de-Al Doilea Război mondial, ”Timbuktu (r. Abderahmane Sissako), un film despre diferitele fețe ale fanatismului religios, recent lansat pe marile ecrane și nu în ultimul rând filmul francez ”Grand Central” (r. Rebecca Zlotowski).

În urma dezbaterilor, liceenii s-au declarat interesați de teme precum descoperirea identității personale, războiul, familia și au fost curioși să afle mai multe despre ”cum se face un film”, de la procesul de scriere a scenariului până la producția și distribuția lui. Tinerii au considerat că dezbaterile i-au lămurit asupra unor secvențe, au ajutat la decodificarea titlurilor de film, a personajelor, dar și a contextului istoric și geografic (Al II-lea Război Mondial, Polonia anilor ‘60, Berlinul anilor ’50, Palestina, Irakul anilor ‘90, Mali).

Filoteia, elevă dintr-un liceu din Ploiești ne-a scris că : „Discuția de după film mi-a clarificat anumite nelămuriri. Mi-ar plăcea să asist la asemenea discuții după fiecare film văzut.”, iar un elev din Craiova, Alexandru, a fost „impresionat de varietatea posibilităților de înțelegere a unei povești cinematografice”.

Cinema-Edu oferă o alternativă la educația formală și dorește să familiarizeze publicul tânăr cu filme din patrimoniul mondial, susţinând discuţii şi dezbateri pe baza unor pelicule apreciate la nivel internațional. Evenimentele Cinema-Edu au loc încă din 2010, iar prin acestea, Asociația Culturală Macondo a reuşit să dezvolte cel mai complex proiect de educaţie cinematografică și socială din România, în care liceenii își dezvoltă în mod interactiv spiritul creativ și critic.

16
/10
/14

Regizorul Radu Gabrea este omagiat la New York, în cadrul evenimentului “RADU GABREA Retrospective” organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, New York și în colaborare cu prestigiosul Tribeca Cinemas, în perioada 17 – 19 octombrie.

16
/10
/14

Actrița Bérénice Bejo, nominalizată la Oscar și Globul de Aur pentru rolul din The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest. Ea va lua parte la premiera filmului The Search, alături de regizorul Michel Hazanavicius, și se va întâlni cu publicul român pe 25 octombrie, de la ora 12.00, la Cinema Elvira Popescu

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).