Colocviul Naţional de Muzicologie, la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/colocviul-national-de-muzicologie-la-final/

Universitatea de Arte „George Enescu” şi Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi au încheiat editţia a XVI a a Colocviului Naţional de Muzicologie, eveniment ce a avut ca tematică Arta sonoră şi interdisciplinaritatea.

Un articol de Ziarul Metropolis|26 februarie 2014

Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“, Inspectoratul Şcolar şi Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi au încheiat la acest sfârşit de februarie ediţia a XVI-a a Colocviului Naţional de Muzicologie, eveniment prezentat de profesor universitar doctor Gheorghe Duţică, având ca tematică Arta sonoră şi interdisciplinaritatea.

Ca în fiecare an, întâlnirea reuneşte membri marcanţi ai comunităţii academice, muzicologi, critici muzicali, compozitori, muzicieni, profesori, studenţi şi elevi din toată ţara pentru a omagia o personalitate a muzicii româneşti, dar şi pentru lansarea volumului „Studii de muzicologie“, coordonat şi îngrijit de profesoara Maria Georgeta Popescu.

În acest an a fost omagiat compozitorul şi profesorul Vasile Spătărelu, figură marcantă în istoria muzicii românesti care a lăsat în urma sa lucrări de certă valoare, precum creaţii corale, muzică de cameră, lucrări simfonice şi vocal simfonice, muzică de scenă, dar a adus şi o contribuie remarcabilă în formarea unor generaţii de muzicieni, compozitori şi profesori.

colocviul

Volumul al IX-lea de Studii de muzicologie lansat în acest an cuprinde lucrări ce dezbat teme ce acoperă o gamă largă de idei muzicale, artistice, genuri, stiluri, perioade, personalităţi, compoziţii, dar şi lucrări de interdisciplinaritate scrise de profesori şi elevi coautori, tematica fiind atrăgătoare prin diversitate – de la Johann Sebastian Bach la Francis Poulenc sau Fabio Monni, mereu actualii Frédéric Chopin, Johannes Brahms, Benjamin Britten, Constantin Silvestri, Elise Popovici, Sergiu Celibidache, Felicia Donceanu şi, bineînţeles, Vasile Spătărelu.

Incitante sunt şi lucrările interdisciplinare – De la paronimia tonală, la fenomenul atracţiei paronimice, Experimente plurisinestezice multimedia după „La Ţigănci“ de Mircea Eliade în viziunea compozitorului Fabio Monni, Metoda modelării matematice în muzicologie sau Vademecum coregrafic în dezvoltarea limbajului plastic teatral, dar şi problemele din domeniul ştiinţelor pedagogice care au fost în atenţia mai multor cadre didactice.

O secţiune distinctă a volumului o constituie cea dedicată elevilor liceeni care au în acest fel posibilitatea de a cunoaşte arta sonoră din perspectiva propriilor preocupări cultural-artistice.

09
/05
/19

Astăzi și mâine (9 și 10 mai 2019), de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de maestrul Horia Andreescu, va avea în program  uvertura operei Nabucco de Giuseppe Verdi, Concertul nr. 3, în do major, pentru pian şi orchestră, op. 26, de Serghei Prokofiev și Simfonia nr. 2, în do major, op. 61 de Robert Schumann. Solistă în concertul lui Serghei Prokofiev va fi pianista Eva Yulin Shen, singura artistă care a primit şapte ani consecutiv distincţia „The Cultural Youth Ambassador Music Talent Awards“ acordată de guvernul taiwanez.

08
/05
/19

Șapte orașe și cinci țări – Germania, Franța, Italia, Canada și Moldova – vor găzdui în acest an reprezentații asociate Festivalului Internațional „George Enescu”, onorând astfel extraordinara moștenire muzicală a marelui compozitor român. Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” va avea loc în perioada 31 august - 22 septembrie. 

07
/05
/19

Opera Națională București prezintă joi, 9 mai, începând cu ora 18:30 Concertul extraordinar cu ocazia Zilei Europei. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea, iar conceptul regizoral poartă semnătura lui Alex Nagy. Pe scenă vor evolua soliștii Oana Andra, Simonida Luțescu, Stanca Maria Manoleanu, Bianca Mărgean, Simona Neagu, Crina Zancu, Lucian Corchiș, Paul Lungu, Daniel Pop, Filip Panait, cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București. 

06
/05
/19

Teatrul Odeon a lansat în stagiunea 2001-2002 programul „Dans la Odeon”, program ce și-a propus să aducă în atenția publicului arta dansului profesionist din România și din străinătate, sub forma unor Gale Extraordinare. Ediția din acest an, a XVIII-a, va avea loc vineri, 17 mai, ora 19:00, în Sala Majestic a Teatrului Odeon.

25
/04
/19

Soprana Nelly Miricioiu, o incomparabilă actriță cu voce de aur – așa cum a numit-o critica internațională -, strălucitoare la Covent Garden, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, se numără printre invitații celei de-a III-a ediții a Festivalului Internațional de Operă “Virginia Zeani”, care va avea loc La Târgu Mureș, Reghin și Cluj, în perioada 31 mai – 9 iunie.

25
/04
/19

Tinerii muzicieni selectați în programul SoNoRo Interferențe 2019 încheie săptămâna de studiu si mentorat cu un concert la Portul Cultural Cetate, sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 19:00. Bursierii vor interpreta alături de profesorii lor capodopere de Sergei Rachmaninov, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Antonin Dvorak, Dmitri Șostakovici, Max Bruch, Gabriel Fauré si Felix Mendelssohn-Bartholdy.

22
/04
/19

Opera Națională București prezintă joi, 25 aprilie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo.  Regia poartă semnătura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparține lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

20
/04
/19

Cea de-a VII-a ediție a SoNoRo Conac se lansează în cadrul Sezonului România-Franța și anunță un program „À la française”!

19
/04
/19

În Joia Mare (25 aprilie – 19.00), în așteptarea sărbătorii Paștelui, Orchestra Națională Radio vă propune unul dintre cele mai cunoscute recviemuri  - dintre cele peste 2000 compuse vreodată! - Recviemul German semnat de Brahms, lucrare a cărei premieră absolută a avut loc în 1868, în Vinerea Mare, la Catedrala din Bremen, cu Brahms însuși ca dirijor.

18
/04
/19

Unsprezece orașe din România vor organiza concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din acest an, față de șapte orașe în ediția anterioară. Publicul va avea ocazia să participe, sub egida festivalului, la concerte susținute de artiști internaționali împreună cu ansambluri și orchestre locale la Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Bacău, Bârlad, Târgoviște, Satu-Mare și Piatra Neamț, pe lângă evenimentele care se desfășoară timp de 23 de zile la București.

09
/04
/19

Documentarul „Pavarotti: Genius Is Forever”, realizat de cineastul Ron Howard (Oscar pentru „A Beautiful Mind”), va fi lansat în cinematografe pe 7 iunie. Trailerul oficial, lansat astăzi (marţi), prezintă scurte secvențe din interviuri, înregistrări din concerte şi imagini din arhiva familiei.