Compania Passe-Partout Dan Puric, „Minunea unui copil – spectacol de Crăciun”. Sincer şi curat
https://www.ziarulmetropolis.ro/compania-passe-partout-dan-puric-minunea-unui-copil-spectacol-de-craciun-sincer-si-curat/

Cu câteva zile înainte de marea sărbătoare creştină, am văzut cel mai frumos sincer şi curat spectacol de Crăciun adresat copiilor şi părinţilor, la ARCUB, sala Gabroveni, pus în scenă sub umbrela Companiei Passe-Partout Dan Puric, „Minunea unui copil – spectacol de Crăciun”, în regia Alexandrei Neacşu, într-o sală plină cu pitici, mămici, bunici, tătici.

Un articol de Monica Andrei|23 Decembrie 2015

De-a lungul timpului am văzut spectacole pentru copii și am plecat dezamăgită din sală, din cauza zgomotului, unde, şcolarii alergau și țipau prin sala de spectacol, profesoarele erau la cafea în foaier, iar actorii în lumea lor pe scenă, făceau și ei ceva acolo. Copilul face parte din categoria publicului capricios și sensibil. Actorul trebuie să joace la superlativ pe scenă, pentru ca în sală, copilul să stea în fotoliu, să privească până la capăt spectacolul.

„Minunea unui copil – spectacol de Crăciun” e altfel.

Ştefan are patru ani şi venise cu mămica şi fratele lui de doi ani la teatru. A stat lângă mine. În timpul spectacolului l-am urmărit, dacă se fâţâie pe scaun sau se plictiseşte, și mare mi-a fost uimirea să constat cât de atent era, iar la final mi-a spus sincer că i-a plăcut tot.

DSC_0401Am văzut un spectacol de o oră, cu lumina stinsă în sală, unde copii între 4 – 12 ani, ținuți departe de gadget-uri și de mall-uri, n-au zbierat, au râs atunci când trebuia, ca niște adulți bine educați. Copii au nevoie de atenţie, de afecţiune, de răspunsul adulților la întrebările lor, mai cu seamă la cele nespuse, iar prin mesajul unui spectacol de teatru pot afla enorm despre lume, viață, rituri și rosturi.

Dan Puric, proiectul său, despre care spunea că dorește să realizeze spectacole despre un “teatru creștin, care nu are legătură cu teatrul religios”, merită toată stima. Inițiativa sa e demnă de laudă, pentru că a făcut posibilă prezentarea unor valori culturale și morale, oferind un adevărat cadou spiritual celor mici și însoțitorilor lor, despre marea sărbătoare creștină. Actorii Adi Rădulescu, Alexandra Neacșu, Alexandru Iordache, Andreea Ghiţă, Nicu Banea, Rareș Zimbran, Sebastian Ghiță au dat viață poveștii pe scenă, iar Constatin Dinulescu l-a interpretat pe Moș Crăciun, un bătrân trecut prin viață care a fost de față în seara nașterii lui Iisus.

„Copiii noștri au nevoie de o salvare a nevoii lor de frumos și gingășie sufletească. Nu putem schimba lumea, dar o putem crește să devină puternică interior, să răsufle ușurată că mai poate crede în povești, că se mai pot întâmpla minuni. În noi <<cei mari>> stă puterea de a aduce minunile aproape de ei, și asta doar prin propria noastră rezistență de a crede în ele. Despre aceste lucruri vorbește spectacolul <<Minunea unui copil>>, trecând surprinzător de la joacă la dans, de la balet la step, de la cuvinte la imagini și, peste toate, multă imaginație!” a declarat Alexandra Neacșu, care a scris scenariul și a semnat regia spectacolului.

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

12
/12
/18

Luna decembrie aduce la Teatrul Național București patru spectacole noi, „fapt unic în cei 166 de ani de Teatru”. Cele patru premiere sunt ”Pădurea spânzuraţilor”, după romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim, ”Papagalul mut”, scenariuL şi regia Nae Caranfil, ”50 de secunde” de Daniel Oltean (piesa anului 2017, premiată la Gala UNITER), în regia lui Eugen Gyemant, şi spectacolul de pantomimă ”A fost odată în România”, în regia lui Dragoş Huluba.

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

11
/12
/18

Au între 70 și 80 de ani. Sunt un cuplu. Ea vorbește, îl ghidează, îl ceartă și îl așează. El tace. Ea mă calcă de două ori pe picior, o dată se scuză, a doua oară consideră că noroiul mă prinde bine, așa că așteaptă să-i mulțumesc.

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Ieri, 9 decembrie,  în sala „Ion Băieșu” a Teatrului Dramaturgilor Români, a avut loc premiera oficială a spectacolului FAPTE BUNE de Sebastian Ungureanu, regia Alexandru Nagy, o comedie de moravuri care începe ca o farsă și se termină ca o satiră despre geneza politicii românești post-decembriste.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

Page 1 of 76512345...102030...Last »