Concert în amintirea prieteniei dintre Brâncuși și Joyce
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-in-amintirea-prieteniei-dintre-brancusi-si-joyce/

Inspirată de prietenia dintre Constantin Brâncuşi şi James Joyce, pianista Ana Silvestru a pus în scenă un concert de muzică clasică. Acesta va avea loc la Sala Radio de la Bucureşti chiar de ziua lui Constantin Brâncuşi, pe 19 februarie, de la ora 19:00.

Un articol de Liliana Matei|18 februarie 2022

Constantin Brâncuși, sculptorul român considerat unul din primii mari creatori ai artei moderne, a fost prieten cu multe personalități remarcabile. James Joyce, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, l-a vizitat pe în atelierul său din Paris, iar artistul român i-a desenat „portretul-spirală”, o lucrare stilizată și abstractă, considerată un adevărat simbol al lui Joyce.

„Invit publicul din România să ne fie alături pentru o seară specială, în care să ne bucurăm împreună de muzică bună. Sunt extrem de fericită că am avut ocazia să pun în scenă un concert care celebrează două personalități atât de mari, care sunt o inspirație continuă pentru orice artist, indiferent de domeniul în care activează”, a declarat Ana Silvestru.

„Concertul prieteniei dintre James Joyce și Constantin Brâncuși” are loc în contextul în care anul acesta se împlinește un secol de la publicarea celebrului roman „Ulise” și 140 de ani de la nașterea lui James Joyce (2 februarie 1882), iar Ana Silvestru și invitații săi doresc să aducă un omagiu muzicalității remarcabile a lui Constantin Brâncuși, precum și unor teme importante din creația celor doi mari artiști: exilul, patria lăsată în urmă, dar care le-a rămas aproape, în suflet, tragedia războiului, fluiditatea și evoluția infinită a operei de artă.

Alături de Ana Silvestru, pe scena de la Sala Radio vor fi artiștii Paul Handschke – violoncelist al Orchestrei Tonhalle Zürich, violonistul Cosmin Bănică – concertmaistru al Orchestrei Tonhalle din Zürich, violonistul Rafael Butaru – concertmaistru al Filarmonicii „George Enescu” din București și clarinetistul Emil Vișenescu – solo clarinetist al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”.

Concertul va începe cu Sonata a III-a „în caracter popular românesc” pentru vioară și pian a lui George Enescu – o emblemă a culturii române, în care, la fel ca în „Coloana Recunoștintei fără sfârșit“, arta țărănească este ridicată la sublim.

Va urma Trio Contraste de Béla Bartók, o lucrare cu care Brâncuși, rafinat meloman, era familiarizat. Prin alăturarea Sonatei a III-a de George Enescu cu Trio Contraste publicul va putea admira două abordări diferite ale aceleiași culturi de către doi dintre cei mai importanți compozitori ai secolului XX.

Apoi va fi interpretată Sonata pentru violoncel și pian de Claude Debussy, una dintre capodoperele compuse în timpul Marelui Război, perioadă pe care James Joyce a petrecut-o la Zürich, unde a frecventat Cabaretul Voltaire și unde i-a cunoscut pe Tristan Tzara și Marcel Iancu.

Seara se va încheia cu Trio pentru pian, vioară și violoncel pe teme populare irlandeze de Frank Martin, una dintre cele mai iubite lucrări inspirate de folclorul irlandez.

„Concertul prieteniei dintre James Joyce și Constantin Brâncuși” este organizat de Asociația „Ana Silvestru Classics din Zürich”, co-produs de Radio România Muzical și se va desfășura în conformitate cu toate prevederile în vigoare referitoare la organizarea spectacolelor.

Biletele pot fi achiziționate de pe www.iabilet.ro.

27
/08
/17

Romanul „Clar de femeie” (traducere din limba franceză de Daria-Laura Bârsan) a fost publicat la editura Humanitas Fiction în 2017. În original, cartea a apărut acum patruzeci de ani și a fost ecranizată de Costa-Gavras, în 1979. A ieșit un film de cinema inubliabil, cu Romy Schneider și Yves Montand.

21
/08
/17

Cartea „Confesiunile unei măști” (traducere din limba japoneză de Emil Eugen Pop) a fost publicată la editura Humanitas Fiction.

14
/08
/17

Cartea „Țara Vinului” (traducere din chineză de Luminița Bălan) a fost publicată la editura Humanitas Fiction în anul 2014.

14
/08
/17

Din clipa în care trece pragul grădiniței, copilăria fericită a micului Grégoire se transformă într-un adevărat coșmar. Chestiile sforăitoare cu care îl pisează educatorii și profesorii nu-i intră în cap orice-ar face, colegii își bat joc de el, iar părinții îl cicălesc și-l ceartă fără încetare.

11
/08
/17

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă sâmbătă, 12 august, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române spectacolul de muzică şi poezie Poeţi-Actori, Actori-Poeţi, un remember liric dedicat poeţilor-actori și actorilor poeţi Theodor Danetti şi Emil Botta.

10
/08
/17

Balena Albastră, roman semnat de Sebastian Lăzăroiu, a apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”. „Fiecare cuvînt e amintirea arderii unui neg de tuș. Și-n fiecare carte un sacerdot rotofei oficiază beat mariajul cu iluzia eternității. Cînd mă satur de minciuna vieții, scriu despre cealaltă viață. E singura garanție că nu scriu eu, că nu las așa nobilă îndeletnicire în seama mea, păcătosul.” (Sebastian Lăzăroiu)

08
/08
/17

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT anunță numele autorilor români care vor lua parte la sărbătoarea literaturii, în perioada 4-8 octombrie 2017, la Iași. La Casa FILIT publicul se va întâlni cu autorii Dan Alexe, Simona Antonescu, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuțitaru, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Mircea Mihăieș, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Mircea Pricăjan și Bogdan-Alexandru Stănescu.

26
/07
/17

Domnule Zografi, a trecut multă vreme de când vreau să vă scriu. Am motive strict literare, desigur, dar mai e ceva: Fizica. Aveți Fizica la bază, ceea ce, nu vă ascund, mă duce cu gândul la domnul Sabato.

24
/07
/17

Cartea „Călătoria diletanților (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproșabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…