Concert Musica Viva – o călătorie prin lumea dansului popular european
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-musica-viva-o-calatorie-prin-lumea-dansului-popular-european/

Sâmbătă, 15 februarie, de la ora 17:00, Fundaţia Calea Victoriei vă invită la o întâlnire cu muzica de cameră, în compania pianistei Andreea Butnaru şi a violoncelistului Florin Mitrea, membri ai ansamblului ,,Musica Viva”.

Un articol de Elena Simion|12 februarie 2014

 Sâmbătă, 15 februarie, de la ora 17:00, Fundaţia Calea Victoriei vă invită la o întâlnire cu muzica de cameră, în compania pianistei Andreea Butnaru şi a violoncelistului Florin Mitrea, membri ai ansamblului ,,Musica Viva”. Invitata concertului este violonista Laura Şandru.

Concertul, găzduit de Universitatea Naţională de Muzică, se înscrie în seria evenimentelor lansate în 2012 –DIALOGURI MUZICALE, proiect iniţiat de Fundaţia Calea Victoriei şi pianista Andreea Butnaru. Elementul de originalitate al acestui proiect este faptul că distanţa dintre muzicieni şi public dispare, prin dialogul dintre muzicieni şi participanţi de la final. Înaintea fiecărei bucăţi muzicale, spectatorii vor afla poveşti despre compozitori, despre contextul în care au creat şi despre specificul bucăţilor muzicale interpretate.

,,Expresie a bucuriei, a comuniunii şi a ritualului, dansul, în culturile europene, este unul din marile izvoare de inspirație ale muzicii culte. Vă invităm la expresii de dans și de joc care au dăinuit peste veacuri, într-o înlănțuire de partituri sonore celebre: Bach, Sarasate, Schumann, Martinu, Elgar, Monti si Dimitrescu.“

Andreea Butnaru, pianistă, membră a Musica Viva

Programul concertului este:

Bach – Preludiu, Loure și Gavotte en Rondeau pentru vioară solo

R. Schumann – Piese în ton popular pentru violoncel și pian

P. Sarasate – Zigeunerweisen (Melodii țigănești) pentru vioară și pian

B. Martinu – Variațiuni pe teme slovace pentru violoncel și pian

E. Elgar – Salut d’amour

Monti – Csardas

C. Dimitrescu – Dans țărănesc

INFO

Concertul va avea loc în Sala Dinu Lipatti a UNMB.

Elevii şi studenţii care nu au mijloace materiale pot solicita gratuitate (printr-un mesaj pe [email protected]) şi vor participa la concert, în limita locurilor disponibile.

Foto Musica Viva: Fundația Calea Victoriei

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.