Peste 80.000 de spectatori au participat în weekend la cele 130 de evenimente din cadrul „Timișoara 2023. Celebrarea orașului”
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-80-000-de-spectatori-au-participat-in-weekend-la-cele-130-de-evenimente-din-cadrul-timisoara-2023-celebrarea-orasului/

La finalul săptămânii trecute, Timişoara a fost gazda a nu mai puţin de 130 de evenimente care au avut loc în cadrul „Timişoara 2023. Celebrarea oraşului” eveniment finanţat de Municipiul Timişoara şi organizat de Centrul de Proiecte.

Un articol de Petre Ivan|10 octombrie 2023

Evenimentul a adus în Uszoda și în cele 67 de locații situate pe malurile canalului Bega peste 80.000 de spectatori, timișoreni și turiști deopotrivă.

Dubioza Kolektiv, Spike, Brigada D și Qinta Spartă, Dj Dox, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Banatul, Jazz à la Jais, Fără Filtru, Berlin Devision, The Bandits, Mostre, The Case, AnonimTM, ZoleeVee, Volga Arm, Sleepin’ Insomnia, Zen MF, We Singing Colors, Jack of all Trades, Domino, Bruno and the Blues, Toulouse Lautrec sunt doar o mică parte dintre artiștii care au animat atmosfera pe scenele din Uszoda, Anturaj, Manufactura, D’Arc pe Mal etc.

47 de concerte, 22 de expoziții, 3 festivaluri, 10 instalații, 12 DJ set-uri, 13 spectacole, 15 tururi ghidate, 11 ateliere, 6 dezbateri, 2 conferințe, 6 proiecții de filme și 6 evenimente sportive sunt doar câteva dintre cele peste 130 de evenimente care au animat orașul, malurile canalului Bega și alte 50 de locații din Timișoara de dimineață și până târziu în noapte, din 6 până în 8 octombrie 2023.

„Timișoara 2023. Celebrarea orașului” evenimentul întregii comunități

Copii, tineri, părinți și bunici, pasionații de artă, muzică, sport, biodiversitate, arhitectură sau istorie, toate categoriile de public au găsit în programul „Timișoara 2023. Celebrarea orașului” un eveniment care să le răspundă așteptărilor. De la concerte în aer liber, în Uszoda sau pe malurile canalului Bega, la spectacole de teatru, de la muzică clasică, la muzică electronică, de la tururi ghidate, la evenimente dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere sau locomotorii, de la plimbări pe malurile Bega într-un parcurs de explorare a orașului și a instalațiilor de lumini de pe maluri, la plimbări pe Bega cu vaporul sau kaiac-canoe, de la concerte în biserici, la evenimente sportive în aer liber, evenimentul „Timișoara 2023. Celebrarea orașului” a fost unul dintre cele mai complexe evenimente ale acestui an în Timișoara.

„Le mulțumesc celor care au făcut din evenimentul din acest weekend o sărbătoare a Timișoarei. Am văzut toți potențialul uriaș pe care îl are canalul Bega, dar și creativitatea și energia timișorenilor care au pus în valoare locuri și evenimente. Din Parcul Uzinei până la Podul Muncii, atât în cartiere, cât și în centru, malul Begăi a fost foarte animat în acest weekend. Mă bucur că Uszoda, un loc abandonat prea mulți ani, renaște prin sport și cultură”, spune Dominic Fritz, primarul Municipiului  Timișoara

„La finalul săptămânii am avut șansa să ne reîntâlnim cu toții, întreaga comunitate, în cadrul evenimentului „Timișoara 2023. Celebrarea orașului”. Am propus un traseu unic de explorare a orașului, și a programului cultural din cadrul Timișoara 2023, pe malurile canalului Bega, traseu care a reunit nu mai puțin de 67 de locații din Timișoara și un program care a adus timișorenilor nu mai puțin de 130 de evenimente culturale, educative și sportive. Pentru noi, echipa Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, a fost o reală bucurie să ne conectăm cu comunitatea în slujba căreia suntem și pentru care gândim și producem toate aceste evenimente. Ce a făcut acest eveniment atât de special și de cald a fost faptul că a fost o sărbătoare creată împreună: artiști locali și din afara Timișoarei, oameni ai locului și turiști, organizații culturale cu experiență, artiști și iubitori de artă, de sport, de patrimoniu, întregul oraș a adus ceva la „Timișoara 2023. Celebrarea orașului”. Le mulțumesc tuturor colegilor mei din echipa Centrului de Proiecte care au făcut posibil acest weekend absolut minunat, dar mai ales le mulțumesc tuturor timișorenilor care au răspuns invitației noastre și au fost alături de noi, de vineri până duminică.” a completat Alexandra-Maria Rigler, directoarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.