Concursul „George Enescu” sau cum se fac numele în muzica clasică
https://www.ziarulmetropolis.ro/concursul-george-enescu-sau-cum-se-fac-numele-in-muzica-clasica/

Ce au în comun pianiştii Radu Lupu şi Valentin Gheorghiu, violoniştii Silvia Marcovici şi Alexandru Tomescu, cântăreţele Ileana Cotrubaş şi Viorica Cortez, pe lângă faptul că sunt artişti cu o carieră internaţională? Cu toţii au debutat ca laureaţi ai Concursului Internaţional „George Enescu”. Anul acesta, evenimentul se află la a XIV-a ediţie.

Un articol de Liliana Matei|30 mai 2014

La fel cum George Enescu i-a sprijinit în timpul vieții pe tinerii muzicieni (în anul 1912, a susținut un turneu național, prin care a strâns peste o mie de lire sterline pentru a înființa și acorda un premiu național de compoziție), Concursul Enescu descoperă, susține și promovează tinerele talente din întreaga lume – viitoarele nume sonore ale muzicii clasice.

 

Enescu

George Enescu, alături de unul dintre elevii săi preferați – violonistul Yehudi Menuhin

Evenimentul a debutat oficial în septembrie 1958, odată cu lansarea Festivalului Internațional „George Enescu”.

Referindu-se la interpretarea Preludiului în do diez minor de Bach de către un concurent, la prima ediție a Concursului, cronicarul Alfred Hoffman nota atunci: „De la început simţi că la pian se află o personalitate”.

Concurentul era Li Ming-Qiang (China) și a fost câștigătorul concursului de pian al acelei ediții, fiind și preferatul publicului. Cronicarul a exprimat într-o frază ceea ce își dorea să fie Concursul George Enescu – un loc în care se descoperă personalități muzicale și un punct de pornire în cariera marilor artiști ai lumii.

Li Ming-Qiang a fost inclus ulterior în galeria pianiștilor recunoscuți la nivel mondial, iar în anul 1991 a revenit la București, de data aceasta făcând parte din juriul Concursului George Enescu.

Numeroși alți artiști străini s-au afirmat în cariera internațională datorită vizibilității și recunoașterii oferite de Concursul Enescu. Celebra pianistă georgiană Elisabeth Leonskaja (foto stânga), apropiată a maestrului Sviatoslav Richter și supranumită astăzi “Marea Doamnă a Pianului” a obținut în anul 1964 Premiul I la secțiunea dedicată pianului din cadrul Concursului Enescu.

Agnes Baltsa, Li Ming Qiang, Igor Aleksandrovich Frolov, Arie Vardi, Oleg Moiseevich Kagan, Pascal Mahé Rogé, Cristina Ortiz, Dmitri Alexseev, Valeriy Sokolov sunt alte nume ale căror cariere au fost marcate de participarea la Concursul „George Enescu”.

Ediția 2014

Ediția de anul acesta va fi deschisă, în premieră în istoria concursului, printr-un Concert de Gală la Ateneul Român, pe 6 septembrie. Violonistul Alexandru Tomescu – laureat în cadrul ediției din 1999 a Concursului – și pianistul Amir Tebenikhin – laureat al ediției din 2007 – vor interpreta Rapsodia Nr. 1 în La Major de George Enescu, Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Mi Minor Op. 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy și Concertul pentru Pian și Orchestră în La Minor Op. 16, de Edvard Grieg.

Trei dintre cei mai cunoscuți muzicieni ai momentului – un polonez, un german și un român – vor dirija finalele ediției de anul acesta. Marek Pijarowski, fost director artistic al prestigioasei Filarmonici din Polonia va dirija Finala de Vioară. Ovidiu Bălan, unul dintre cei mai apreciați muzicieni de tradiție est-europeană, va fi dirijorul Finalei de Violoncel. Iar reputatul pianist și dirijor german Justus Frantz, apropiat al legendarului Leonard Bernstein, va dirija Finala de Pian.

Înscrierea la concurs – până la 1 iulie

Concursul „George Enescu”, care se desfășoară anul acesta între 8 și 27 septembrie, este singurul din România afiliat la Federația Mondială a Concursurilor Internaționale Muzicale (FMCIM).

Are patru secțiuni – Vioară, Violoncel, Pian și Compoziție – și oferă premii în valoare de 100 000 de euro. Probele competiționale se vor desfășura în două insituții-emblemă ale capitalei, Ateneul Român și Universitatea Națională de Muzică, în timp ce concertele finale vor avea loc la Ateneul Român, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”.

Perioada de înscriere pentru concurs se încheie la 1 iulie, iar informațiile despre regulament și formularul de înscriere pot fi accesate pe site-ul Festivalului Enescu.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.