Elitele intelectuale din Europa de Est: de la disidenţa anticomunistă la integrarea euroatlantică
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferinta-la-ateneu-elitele-intelectuale-din-europa-de-est-de-la-disidenta-anticomunista-la-integrarea-euroatlantica/

Fundaţia Română pentru Democraţie, în colaborare cu Casa Regală a României şi Filarmonica “George Enescu” organizează vizita în România a ES dr. Vytautas Landsbergis, primul preşedinte democrat al Lituaniei, profesor la Conservatorul de Muzică din Vilnius.

Un articol de Liliana Matei|23 iunie 2015

Vytautas Landsbergis este fondatorul Mişcării Sajudis pentru Independenţa Lituaniei din fosta URSS, care a jucat un rol crucial în confruntările dintre militanţii pentru independenţa Lituaniei şi trupele de represiune ale KGB-ului pentru ocuparea televiziunii naţionale din Vilnius. A fost preşedintele Parlamentului Lituaniei 1996–2000 şi membru al Parlamentului European 2004-2009.

Miercuri, 24 iunie, începând cu ora 18.30, Ateneul Român va găzdui dezbaterea “Elitele intelectuale din Europa de Est: de la disidenţa anticomunistă la integrarea euroatlantică”, sub forma unui dialog între prof. Emil Constantinescu, preşedintele României 1996-2000 şi prof. Vytautas Landsbergis (foto jos), la care sunt invitate să participe personalităţi marcante din mediul academic românesc şi ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.

Vytautas Landsbergis (1)

Tot miercuri, la ora 11.00, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti îi va oferi profesorului Landsbergis titlul de Doctor Honoris Causa.

Majestatea Sa Regele Mihai va oferi Marea Cruce a Ordinului Coroana Romaniei lui Vytautas Landsbergis în cadrul unei ceremonii organizate la Castelul Peleş în 25 iunie.

Biletele la dezbaterea “Elitele intelectuale din Europa de Est: de la disidenţa anticomunistă la integrarea euroatlantică” sunt puse în vânzare la Casa de Bilete a Filarmonicii “George Enescu”, începând de vineri, 19 iunie.

Un bilet la dezbaterea “Elitele intelectuale din Europa de Est: de la disidenţa anticomunistă la integrarea euroatlantică” costă 25 de lei.

Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

25
/07
/16

Un adevărat șlagăr al muzicii clasice, Carmina Burana de Carl Orff, va fi interpretată de Orchestra Națională Radio din București, luni, 26 septembrie 2016 de la ora 19.00, în primul concert susținut în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediția a III-a, organizat de Radio România, în perioada 23 septembrie- 1 octombrie 2016.

24
/07
/16

Orchestra Romanian Sinfonietta, dirijor Horia Andreescu, solist Daniel Iulian Druţac - vioară, va cânta joi seara, pe 28 iulie, ora 19.30, la Ateneul Român din Bucureşti, programul cuprinzând Concertul românesc de Ligeti, Concertul nr. 1, în sol minor pentru vioară şi orchestra de Max Bruch şi Simfonia nr. 9 în mi minor „Din lumea nouă” de Dvorak.

22
/07
/16

"Pentru mine, muzica e cea mai bună cale să vă spun că vă iubesc." - Mireille Mathieu. Una dintre cele mai populare cântăreţe franceze, împlineşte astăzi 70 de ani. S-a născut pe 22 iulie 1946 în Avignon, Franța, într-o familie numeroasă, cu 14 copii, ea fiind cea mai mare. Mireille Mathieu avea patru ani când a cântat în public pentru prima dată, în timpul unei slujbe în miez de noapte.

19
/07
/16

Vara Magică aduce în atenţia bucureştenilor un recital extraordinar. Celebrul violonist Alexandru Tomescu va prezenta miercuri 20 iulie, de la ora 19.30 un recital extraordinar ce va cuprinde Bela Bartok - Sonata pentru vioara solo Sz. 117, dedicată lui Yehudi Menuhin şi Johann Sebastian Bach - Partita a II-a pentru vioară solo, BWV 1004.

18
/07
/16

În teatrul restaurat în care acum 135 de ani debuta legendara Hariclea Darclée, 70 de tinere talente lirice din întreaga ţară s-au înscris la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco la Brăila în perioada 25-31 iulie.

15
/07
/16

Între 29-31 iulie va avea loc primul festival de world music (muzică contemporană inspirată din folclor autentic) din Țara Călatei, care se va ține în satul Mera (13 km de Cluj-Napoca), unul dintre cele mai frumoase sate din regiune.

15
/07
/16

Ansamblul care are privilegiul de a susține anual un concert cu ocazia decernării Premiului Nobel pentru Pace de la Oslo, Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, va susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediția a III-a, organizat de Radio România, în perioada 23 septembrie - 1 octombrie.

14
/07
/16

Festivalul EUROPAfest, eveniment sub Înaltul Patronaj al Casei Regale, aduce în cadrul ediției de vară de la Sinaia 6 concerte de muzică clasică și Summer Music Academy Sinaia. Devenită deja o tradiție, deschiderea EUROPAfest Summer Edition are loc la Castelul Peleș, în Sala de concerte a reședinței regale.

12
/07
/16

Cea de-a IV-a ediție SoNoRo Conac continuă seria de concerte în această vară, în clădiri unice de patrimoniu din România. Concertele SoNoRo Conac vor oferi un bun prilej iubitorilor de muzică și de arhitectură, să călătorească în țară pentru a se bucura de o minunată împletire a celor două arte.