Conflictul israeliano-palestinian din filme
https://www.ziarulmetropolis.ro/conflictul-israeliano-palestinian-din-filme/

Frontline Club Bucharest în parteneriat cu Ambasada Statului Palestina la Bucureşti vă invită la două zile de filme şi dezbateri despre conflictul palestiniano-israelian.

Un articol de Liliana Matei|28 noiembrie 2017

Acum 100 de ani, Declarația Balfour pornea de facto războiul pentru Țara Sfântă dintre palestinieni și evrei. Pentru prima dată în România, aveți prilejul să vedeți patru documentare remarcabile despre Israel, Palestina, ocupația și industria militară israeliană, tratamentul deținuților politici palestinieni, Shin Bet – serviciul secret israelian și modul în care se reflectă istoria conflictului în programele școlare din Israel și Palestina.

Festivalul de film Lupta pentru Țara Sfântă se desfășoară între 28 noiembrie și 29 noiembrie, la Point (strada General Eremia Grigorescu 10), și include proiecții cinematografice și discuții de interes pe tema războiului israeliano-palestinian.

 

Ce vedem?

This Is My Land

Cum se predă istoria patriei lor elevilor din sistemul de învățământ palestinian? Dar în cel israelian? Tamara Erde a documentat modul în care conflictul israeliano-palestinian este inoculat generațiilor următoare. Timp de un an regizoarea a observat cum diverși profesori israelinei și palestinieni predau istoria națională, a vorbit cu elevii și a participat la dezbateri pe marginea curriculei școlare și a restricțiilor impuse de ministere. Documentarul a fost nominalizat la secțiunea “Cel mai bun documentar” la Festivalul Internațional de Film din Hamptons și în Hong Kong.

The Lab (Laboratorul)

Documentarul realizat de Yotam Feldman, premiat la DocAviv în 2013 pentru cel mai bun film de debut, dezvăluie cum, după 9/11, industria militară israeliană trece printr-un boom nemaîntâlnit până acum. Marile companii israeliene dezvoltă și testează noi tehnologii de luptă care sunt vândute apoi în întreaga lume de către agenți privați israelieni cu ajutorul unei rețele de politicieni și comandanți militari israelieni. Armamentul vine la pachet cu strategii de anihilare a rezistenței civile bazate pe experiența căpătată în Teritoriile Palestiniene Ocupate.

The Gatekeepers

Pentru prima oară în istorie șase foști șefi ai Shin Bet, serviciile de informații interne israeliene, sunt de acord să vorbească despre ce înseamnă să faci parte dintr-o astfel de structură și să comenteze acțiuniile și deciziile luate. Cei șase fac lumină în ceea ce privește controversa legată de ocupație și consecințele războiului de șase zile. Filmul realizat de Dror Moreh a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun documentar și a câștigat numeroase premii, printre care premiul pentru cel mai bun documentar acordat de Academia Israeliană de Film, Cinema for Peace și Societatea Națională a Criticilor de Film din Statele Unite.

Ghost Hunting

Ghost Hunting (titlul original Istiyad Ashbah) reconstitute experiența traumatică la care sunt supuși prizonierii politici palestinieni în închisorile israeliene. El însuși fost deținut când avea doar 18 ani, regizorul Raed Andoni a reușit să recompună contextul interogatoriului, tratamentele inumane, tacticile de intimidare și umilință, atmosfera de tortură din centrul de anchetă Al-Moskobiya. Împreună cu câțiva supraviețuitori ai abuzului din închisoare își confruntă, pe parcursul filmărilor, propriile fantome ale trecutului de deținut politic, pe baza amintirilor care au lăsat răni adânci. Filmul lui Raed Andoni a câștigat cel mai important premiu pentru film documentar, acordat în premieră la Berlinala din acest an (Glasshütte Original Documentary Award). De asemenea, a fost distins cu Pemiul pentru Pace la Festival du Nouveau Cinéma de la Montreal.

Foto: The Gatekeepers

 

 

15
/04
/13

Scurtmetrajul „Și viii plâng”/ „Os Vivos Tambem Choram” / „The Living Cry Too”, regizat de Basil da Cunha a fost desemnat marele câștigător al celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film NexT.

05
/04
/13

„O bucată mărunţită de viaţă“, astfel descria „The Hollywood Reporter“ drama regizată de Radu Muntean, „Marţi, după Crăciun“, care va fi difuzată în premieră de Pro Cinema sâmbătă, 6 aprilie, de la ora 22.00, la „CineTePrinde“, emisiune prezentată de Cristian Tudor Popescu.

04
/04
/13

După un adevărat tur de forță al echipei „Poziția copilului“ în România, un turneu care a numărat peste 20 de orașe și 35 de săli de cinema, cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Călin Peter Netzer participă în calitate de invitat de onoare la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri internaționale.

04
/04
/13

CRONICĂ DE FILM În „The Gatekeepers“, şase foşti şefi ai agenţiei de securitate israeliene Shin Bet fac confesiuni brutal şi oarecum inexplicabil de sincere cu privire la acţiunile organizaţiei pe care au condus-o. Filmul va fi proiectat astăzi, de la ora 16.00, la Cinema Studio