Constantin Codrescu, 85 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-codrescu-85-de-ani/

Supranumit vocea de aur a teatrului radiofonic, actorul, regizorul, scenograful, profesorul şi scriitorul Constantin Codrescu împlineşte, astăzi, 85 de ani! Teatrul Metropolis prezintă pe 27 şi 28 septembrie premiera spectacolului creştin „Brâncoveanu, Ivireanu, iubire de Biserică şi neam”, cu participarea extraordinară a lui Constantin Codrescu.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2016

Constantin Codrescu s-a născut la 5 septembrie 1931, la Huși, județul Vaslui. A absolvit Institutul de Teatru din București în 1951, remarcându-se încă de atunci ca unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale.

Ca profesor, a îndrumat generații de studenți la IATC București, la Institutul de teatru din Târgu-Mureș (1976-1989), iar după 1989 la Universităţi particulare de teatru şi film.

Am încercat, uneori cu mai mari împliniri, alteori cu zădărnicii să le transmit elevilor mei faptul că au o meserie care obligă enorm. Să le spun au șansa de a profesa într-o zonă sfântă – poate că sună prețios -, asemenea amvonului într-o biserică, pentru că exact așa este scena – Constantin Codrescu.

Supranumit vocea de aur a teatrului radiofonic, Constantin Codrescu a avut o carieră prolifică în teatru și film, fiind distribuit in peste 50 de filme şi in zeci de spectacole de teatru.

Constantin Codrescu, in filmul La moara cu noroc (1956)

Constantin Codrescu, in filmul La moara cu noroc (1956)

Ca regizor şi scenograf a pus în scenă numeroase piese din dramaturgia națională și universală.

În film a debutat cu rolul din „Nepoții gornistului” (regia Dinu Negreanu, 1953) și a devenit cunoscut publicului odată cu apariţia în filmul n”La Moara cu noroc”, filmul lui Victor Iliu selecționat la Festivalul de la Cannes în 1957.

În 2009 Constantin Codrescu și-a lansat un roman autobiografic, în două volume, intitulat sugestiv ”Pribeag prin viața mea”.

Baza credinței este dragostea, capacitatea de a primi și de a oferi iubire – Constantin Codrescu.

În martie 2013, în cadrul celei de-a șaptea ediții a Galei Premiilor Gopo, Constantin Codrescu a fost omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate.

Foto: Constantin Codrescu – clvfilm.wordpress.co

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.

01
/09
/23

Ultima săptămână de Cinema în aer liber, care se desfășoară pe Insula Artelor din Parcul Titan, încheie sezonul de anul acesta și aduce pe marele ecran filme de luni până duminică, de la ora 20:00: un documentar, trei filme românești, trei thrillere și o comedie savuroasă.

31
/08
/23

Filmul spune povestea dintre neconvenționalul Alexander (Thomas Prenn) și frumoasa Caro (Verena Altenberger), a căror întâlnire întâmplătoare la metroul din Viena le schimbă complet traseul imaginat al propriilor vieți.

30
/08
/23

Zăpada de August cade doar atunci când între granițele dintre un zâmbet și o strângere în brațe încape toată eternitatea. Iar eternitatea poartă pălărie.

29
/08
/23

Competiția Internațională de Lungmetraj a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF), dedicată filmelor cu o dimensiune experimentală care abordează într-o manieră inovatoare convențiile limbajului cinematografic, revine cu titluri semnate de cei mai apreciați cineaști emergenți ai momentului.