S-au încheiat filmările pentru Cravata Galbenă, filmul despre viața celebrului dirijor Sergiu Celibidache
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-au-incheiat-filmarile-pentru-cravata-galbena-filmul-despre-viata-celebrului-dirijor-sergiu-celibidache/

Producătorii şi regizorul lungmetrajului Cravata Galbenă/The Yellow Tie au anunţat încheierea filmărilor care au avut loc în această vară în locaţii din Bucureşti şi împrejurimi.

Un articol de Petre Ivan|24 august 2023

Peste 10.000 de persoane au fost spectatorii punerii în scenă a unor concerte istorice susținute de renumitul dirijor în Philadelphia, Buenos Aires, Veneția, București sau Berlin. Simfoniile lui Anton Bruckner, Beethoven, Ravel și George Enescu au fost reinterpretate de Orchestra Română de Tineret a Centrului Național de Artă “Tinerimea Română”, Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploiești, Orchestra Simfonică a Operei Naționale București, Orchestra Simfonică Monica Calofir. La Rapsodia Română, recreată pe scena Ateneului din București au fost prezenți, în calitate de spectatori, câțiva dintre cei care au cântat pe aceeași scenă cu maestrul Sergiu Celibidache în 1978, la revenirea pentru scurt timp a acestuia în țară.

“Cravata Galbenă înseamnă puterea pe care fiecare dintre noi o avem să își urmeze visul. Cum Celibidache născut în Roman, Neamț, a ajuns să dirijeze pe cele mai mari scene ale lumii, așa fiecare dintre noi, dacă își urmează cu determinare și perseverență un vis, poate să și-l îndeplinească. Cravata Galbenă e un film necesar în vremurile pe care le trăim, vremuri în care cei mai mulți dintre noi și-au pierdut încrederea într-un viitor mai bun, și-au pierdut încrederea că pot să facă orice își doresc. Cravata Galbenă este necesar pentru România, atât la nivel internațional, pentru a arăta lumii că suntem o țară care merită respect, cât și pe plan național, pentru a regăsi sentimentul de mândrie națională și pentru a oferi exemple de români care au reușit la nivel mondial. Aceste modele sunt cruciale pentru generația tânără.”, declară producătorul filmului, Adela Vrînceanu Celebidachi.

Realizat cu finanțare exclusiv românească, cu o echipă care a depășit 200 de persoane, pelicula a fost filmată în România, unde au fost construite decoruri care au reconstituit locații din zece țări, inclusiv casa celebrului dirijor din Franța. Acțiunea acoperă peste șapte decenii și o poveste de viață impresionantă.

În rolurile principale sunt actorii Ben Schnetzer (The Book Thief) și Kate Phillips (Downton Abbey). John Malkovich (Dangerous Liaisons, Being John Malkovich) și Miranda Richardson (Tom&Viv, Damage), dublu nominalizați la premiile Oscar, Sean Bean (Game of Thrones, Lord of the Rings), câștigător a două premii BAFTA, Anton Lesser (Game of Thrones) și Charlie Rowe (Rocketman) completează distribuția filmului ”Cravata Galbenă/The Yellow Tie”.

Adela Vrînceanu Celebidachi spune că “Filmul Cravata Galbenă a fost o mare provocare profesională pentru noi toți. Este probabil cel mai mare film 100% românesc făcut vreodată. A fost un drum foarte greu să ajungem aici, să încheiem filmările, sunt foarte mândră de echipa noastră, de actorii noștri, de toata munca depusă de întreaga echipă. Urmează post producția și lansarea în toamna lui 2024. Țin să mulțumesc tuturor companiilor care ne-au susținut, Consiliului Național al Cinematografiei, Ministerului Culturii și CEC Bank care ne-au ajutat să facem acest film. Sper să deschidem drumuri și să se facă și alte filme biografice despre personalități românești, filme românești cu cast internațional, filme românești care să aducă un plus de imagine țării noastre la nivel internațional.”

Cravata Galbenă/The Yellow Tie” portretizează viața extraordinară a legendarului dirijor de muzică clasică Sergiu Celibidache, unul dintre cei mai renumiți, dar și unul dintre cei mai controversați artiști ai secolului XX.

Pelicula este regizată de fiul dirijorului, Serge Ioan Celebidachi, după un scenariu co-scris alături de  James Olivier. Din echipă fac parte cineastul Peter Menzies Jr., designerul de costume Alessandro Lai, designerul de coafură și machiaj Lynda Armstrong și scenograful Vlad Vieru. Muzica originală este semnată de Kathryn Kluge și Kim Allen Kluge, iar Des Hamilton și Georgia Topley conduc castingul internațional.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.