Contra progresului. Sau cum va arăta lumea peste zeci de ani.
https://www.ziarulmetropolis.ro/contra-progresului-sau-cum-va-arata-lumea-peste-zeci-de-ani/

Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă astăzi, de la ora 19:00, premiera spectacolului „Contra progresului/ Gegen den Fortschritt”, în regia lui Reinhold Tritscher.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2014

Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă astăzi, de la ora 19:00, premiera spectacolului „Contra progresului/ Gegen den Fortschritt”, în regia lui Reinhold Tritscher.

Producţia Secţiei Germane a Teatrului Naţional din Sibiu propune un univers absurd, populat de personaje neobişnuite, creionând un posibil viitor macabru al omenirii.

Cele şapte scene ne obligă să ne închipuim cum ar arăta lumea peste zeci de ani, dacă umanitatea va urma cursul actual al progresului: o lume dură, alienată, lipsită de orice reper moral, de orice emoţie.

„Contra progresului/ Gegen den Fortschritt” continuă seria de montări ale pieselor trilogiei „Contra” a cunoscutului dramaturg Esteve Soler, pe scena de la Sibiu, după ce în 2012 regizorul Alexandru Dabija a montat, tot la Secţia Germană, spectacolul „Contra democraţiei/ Gegen die Demokratie”.

Esteve Soler este un dramaturg catalan de mare forţă, născut la Barcelona în 1976, absolvent al Institutului de Teatru din Barcelona, unde predă în prezent scriere dramatică.

Din 2008, trilogia lui, alcătuită din piesele „Contra progresului”, „Contra iubirii” şi „Contra democraţiei” a fost tradusă în 9 limbi, fiind jucate cu succes în ţări ca Germania, Anglia, Statele Unite ale Americii, Franţa, Elveţia Austria, Grecia, Venezuela sau Chile.

„Contra progresului/ Gegen den Fortschritt” este un spectacol realizat în coproducţie cu Teatrul Ecce din Austria.

Spectacolul va fi prezentat pe scena de la Odeïon Kulturforum din Salzburg într-o serie specială dedicată trilogiei scrisă de Esteve Soler, alături de „Contra democraţiei/ Gegen die Demokratie” în regia lui Alexandru Dabija şi „Contra iubirii/ Gegen die Liebe” în regia lui Marie Hoppe.

Contra progresului

Cele trei spectacole vor avea 13 reprezentaţii după cum urmează:

„Contra democraţiei/ Gegen die Demokratie”

15 februarie, ora 18:00; 21 februarie, ora 10:00 şi 19:30; 23 februarie, ora 17:00

„Contra progresului/ Gegen den Fortschritt”

15 februarie, ora 19:45; 20 februarie, ora 19:30; 23 februarie, ora 18:45; 26 februarie, ora 10:00 şi 19:30

„Contra iubirii/ Gegen die Liebe”

15 februarie, ora 21:30; 22 februarie, ora 19:30, 23 februarie, ora 20:30, 27 februarie, ora 19:30

Trilogia va fi prezentată, de asemenea, în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ce va avea loc în perioada 6 – 15 iunie 2014.

Foto: Contra progresului – TNRS

20
/05
/24

„Ideea care m-a urmărit este că şansa picturii mele a fost tocmai dezavantajul de a trăi în Est şi de a participa la toate coşmarurile acestei epoci, care mă urmăresc obsesiv în drama picturii mele.”

20
/05
/24

A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca) aduce un omagiu cinematografiei japoneze prin Focus Japonia, un program eclectic care reunește filme de referință din istoria cinemaului, cele mai apreciate producții recente, dar și ateliere și programe speciale.

17
/05
/24

„Furtuna“, spectacolul lui Robert Wilson de la Teatrul Național „Ivan Vazov“ din Sofia, jucat în sala mare a Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova, a deschis aseară un festival de elită care se încăpățânează să uimească, să educe, să unească oamenii, de 30 de ani încoace.

16
/05
/24

Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele competițiilor internaționale ale celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura la Cluj-Napoca, între 14 și 24 iunie.

15
/05
/24

Peste 300 de spectacole de teatru de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalații, călătorii VR vor împânzi întreg orașul Craiova și împrejurimile, în spații convenționale, dar și în cele mai inedite și neașteptate locuri.

14
/05
/24

Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC „I.L. Caragiale” prezintă vineri, 17 mai, ora 19.00, în Sala Cinema din UNATC, și duminică, 19 mai, ora 20, la cinema Elvire Popesco din București două programe noi de scurtmetraje proaspăt digitizate și remasteriza-te din arhiva universității.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.