,,Copilăria lui Beethoven” – concert pentru copii, la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/copilaria-lui-beethoven-concert-pentru-copii-la-ateneul-roman/

Duminică, 7 iunie (ora 11.00), la Ateneul Român, va avea loc concertul-spectacol ,,Copilăria lui Beethoven”, din cadrul seriei educative ,,Clasic e fantastic”.

Un articol de Liliana Matei|21 mai 2015

Interpretează: Filip Ristovski, Valeria Cristia, Sabrina Iaschievici, Alexandra Badea, Monica Ciuta, Alexandru Unguru, Monica Bustean si Raluca Ouatu. Cu participarea Cvartetului Virtuoso. Comentează: Cristina Sârbu

Ludwig van Beethoven a fost şi el considerat copil minune asemenea lui Wolfgang Amadeus Mozart. Sub atenta şi neândurătoarea supraveghere a tatălui său, Ludwig era obligat să execute ore întregi la pian, chinuitoare exerciţii de degete. Dar, de câte ori putea, copilul prefera să încerce să redea prin sunete, prin improvizaţii inspirate, sentimentele omeneşti, bucuria, pasiunea, tristeţea, deznădejdea…..folosind din ce în ce mai multe note, armonii tot mai bogate şi nuanţe cât mai diverse de la piano ( foarte încet) la fortissimo ( foarte tare). În casa Beethoven pianul se auzea zi şi noapte spre disperarea şoriceilor care nu reuşesc să mai doarmă nicio clipă. Greu de făcut liniște într-o casă de muzicieni în care copiii, tatăl și mai înainte bunicul au trăit din muzică! Lola nu pare să sufere prea mult căci, se ştie, pisicilor le place întunericul, ele văd noaptea la fel de bine ca şi ziua.

Ludwig van Beethoven avea 10 ani cand i s-a publicat prima compoziţie: o Temă cu variaţiuni. Aşa a început drumul care a dus mereu în sus, pană la celebra Simfonie nr. 9 al cărei final, Oda bucuriei este astăzi imnul Uniunii Europene.
Sică, Rică şi Lola au rămas mulţi ani alături de compozitor, l-au însoţit în călătoriile lui prin Europa, au învăţat lucruri minunate despre muzică şi povestesc, povestesc, povestesc….

INFO

Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete a Ateneului Român începând cu miercuri 27 mai, ora 12
Program:Marti – Vineri 12:00 – 19:00

Telefon: 021.315.68.75

Pentru rezervări grupuri şcolare : [email protected], înainte de data în care se pun biletele în vânzare.

29
/06
/14

Orchestra Română de Tineret, condusă de dirijorul Cristian Mandeal, a strălucit într-un program de concert de mare virtuozitate, în prima apariție a unei orchestre românești pe scena Filarmonicii din Berlin, care a stârnit uralele unui public în general destul de reținut în aprecieri.

27
/06
/14

Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” organizează în perioada 5-10 iulie un casting pentru unul dintre cele mai cunoscute spectacole de musical din lume – „Fantoma de la Operă”, producție ce va intra în repertoriul instituției începând cu stagiunea 2014-2015. Spectacolul va fi montat de regizorul de origine australiană Stephen Barlow și de o echipă de creație alcătuită din artiști români și străini.

25
/06
/14

Primul festival din România care aduce muzica bună în parcurile orașului, Jazz in the Park, organizat la Cluj-Napoca, se pregătește intens pentru ediția a doua. Între 4 și 6 iulie, mii de iubitori ai jazz-ului sunt așteptați „să acapareze” Parcul Central.

25
/06
/14

De la Bruckner la Tina Turner…ar putea fi o cale lungă – şi totuşi nu e chiar aşa. Pentru că în mod poate ciudat, într-o singură săptămână se lansează în cadrul aceleiaşi mari case de discuri – Deutsche Grammophon – discuri care conţin şi muzica lui Bruckner, dar şi a Tinei Turner.

16
/06
/14

Vineri, 20 iunie (19.00), la Sala Radio, veţi avea plăcerea de a asculta, în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO, una dintre simfoniile care au născut cele mai multe dezbateri ideologice: Simfonia a VII-a în do major – Leningrad, creaţie a compozitorului rus Dmitri Şostakovici.

14
/06
/14

Opera Naţională Bucureşti propune publicului, în 17 iunie, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de către tenorul Marcello Giordani, unul dintre cei mai mari cântăreţi ai lumii, fiind invitat permanent al celor mai prestigioase scene de concert şi opere din lume, incluzând Metropolitan Opera, Teatro alla Scala, Royal Opera Covent Garden, Opernhaus Zürich, Staatsoper Viena, Opéra National de Paris, Teatro Liceu din Barcelona etc.

11
/06
/14

Convenţia a fost simplă. Pornind de la fiecare literă din alfabet, Eduard Kunz a ales un cuvânt cheie care îi defineşte viaţa. Şi l-a explicat. Şi, ca orice artist care se respectă nerespectând regulile, a sărit chiar peste litera A. Şi a început aşa:

11
/06
/14

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi muzicieni ai lumii la ora actuală, care a transformat acordeonul într-un instrument de prim rang, RICHARD GALLIANO soseşte la Bucureşti pentru un concert extraordinar alături de Orchestra de Cameră Radio, moment ce punctează închiderea stagiunii ansamblului.