Corul Armatei Roșii, simbol al Rusiei dincolo de frontiere
https://www.ziarulmetropolis.ro/corul-armatei-rosii-simbol-al-rusiei-dincolo-de-frontiere/

Corul Armatei Roşii, al cărui director şi 60 de membri se aflau la bordul avionului care s-a prăbuşit duminică în Marea Neagră, reprezintă un simbol al Rusiei aplaudat pretutindeni, chiar şi în zonele de conflict. Repertoriul său include astăzi mai mult de 2.000 de opere, de la cântece folclorice sau care glorifică URSS la muzica sacră, trecând prin cele mai mari hituri moderne internaţionale, pe care le interpretează cu voci puternice, însoţite de coregrafii acrobatice.

Un articol de Petre Ivan|26 decembrie 2016

Fondat în 1928, Ansamblul Alexandrov, cunoscut în timpul turneurilor sale de succes sub numele de Corul Armatei Roșii, este format în prezent din aproximativ 200 de cântăreți, muzicieni și dansatori.

Unul dintre puținele ansambluri care au efectuat turnee în străinătate în perioada sovietică, Corul Armatei Roșii a susținut sute de concerte în URSS, a înregistrat zeci de discuri și s-a impus ca participant cheie la festivaluri publice.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, muzicienii săi nu au cunoscut nici un răgaz, dând peste 1.500 de concerte pentru soldații sovietici în zonele de luptă, ca și în spitale.

Condus timp de 18 ani de către fondatorul său, generalul și compozitorul Alexander Alexandrov, autorul muzicii imnului sovietic, ansamblul a fost apoi încredințat fiului său, Boris, care l-a condus între 1946 și 1987.

Actualul lider al Corului Armatei Roșii, Valeri Halilov, se afla printre membrii ansamblului care trebuiau să sărbătorească Anul Nou la baza aeriană rusă Hmeimim din Siria și care se aflau la bordul avionului care s-a prăbușit în Marea Neagră.

Valeri Halilov a avut o mare contribuție la cultura contemporană ca dirijor și compozitor, a declarat un vicepremierul rus Olga Golodets agenției oficiale TASS, descriind plecarea sa drept o ”pierdere ireparabilă”.

„De peste un secol, aceste voci frumoase sunt o bijuterie a Rusiei”, a declarat cântăreața franceză Mathieu Mireille, care apare în mod regulat, din 1967, alături de corurile Armatei Roșii, declarându-se bulversată de această tragedie, care îndoliază lumea muzicii.

Ovaționat de public în timpul numeroaselor sale turnee în mai mult de 70 de țări din Europa și Asia, Ansamblul deține din 1935 Ordinul Steagul Roșu, unul dintre cel mai înalte recompense sovietice pentru „merite excepționale în cultură”.

Corurile ale Armatei Roșii au cântat în fața soldaților din Afganistan, în Iugoslavia sau Cecenia.

Foto: Corul Armatei Roșii – facebook

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.

14
/05
/14

În Univers, orice organism crește necontenit pînă apare anticorpul său. Totul apare dintr-o nevoie și cu un rost, nimic nu este întâmplător. E frumos să te poți considera muzician, artist, mai ales de jazz, de blues, de rock sau de world music… Da, prin așa ceva devii interesant pentru toți ceilalți. Ești diferit și te simți mai special. Așa și este, suntem diferiți, prin frazare, prin aspirații, talent, disponibilitate și asumarea pumnului primit tocmai de la cei pentru care ne dăruim și jucăm acest rol.

14
/05
/14

În ultima zi a acestei luni, sâmbătă 31 mai, pe scena Ateneului Român, maestrul Gheorghe Zamfir va fi sărbătorit în cadrul galei aniversare Zamfir – 50 de ani pe scenă. Spectacolul aniversar va aduce la Ateneul Român 150 de artişti, printre aceştia numărându-se actorul Dan Puric, violonistul Eugen Sârbu, interpretul Grigore Leşe, taragonsitul Dumitru Fărcaş, […]

13
/05
/14

A.G.Weinberger, cea mai puternică şi mai complexă personalitate a bluesului din România, propus pentru nominalizare la şapte categorii la premiile Grammy în 2006, fiind supranumit şi Mr. Blues al României, vă aşteaptă sâmbătă, 17 mai, de la ora 20.00, la „Teatrelli, theatre, jazz and more“ (P-ţa A. LahovarI nr 7), la un recital extraordinar, o nouă selecţie de piese în care compoziţiile originale îşi fac loc printre temele muzicale ce aparţin anilor ’20 – ‘60 şi până astăzi...