„Così fan tutte” de Mozart, pe scena Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cosi-fan-tutte-de-mozart-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Opera Naţională Bucureşti prezintă duminică, 27 ianuarie 2019, ora 18:30 spectacolul „Così fan tutte” de Wolfgang Amadeus Mozart.

Un articol de Petre Ivan|24 ianuarie 2019

Regia poartă semnătura lui John Fulljames, scenografia a fost realizată de către Dick Bird, iar coregrafia de către Tim Claydon. Lighting design-ul a fost realizat de către Bruno Poet. Maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

Din dorința de a face cunoscută muzica lui Mozart într-o ambianță contemporană, de a o apropia de publicul tânăr, regizorul John Fulljames și scenograful Dick Bird au adus acțiunea operei „Così fan tutte” în zilele noastre, rezolvând într-un mod inspirat și anumite detalii impuse de acțiunea libretului. Povestea se desfășoară într-un interval de 12 ore, de după-amiază până a doua zi dimineață, într-un singur loc, la o nuntă. Spectacolul începe cu petrecerea nupțială, dar nu orice fel de petrecere, ci una caracterizată de un dress code aparte: costume din secolul al XVIII-lea, specifice epocii în care a trăit Mozart, în stilul modei lansate de regina Maria Antoaneta. Spectatorii sunt plasați într-un mediu militare, deoarece personajele principale masculine ale operei sunt soldați. O nuntă într-o atmosferă cazonă constituie astfel prilejul pentru farsa care declanșează acțiunea operei.

Prin această soluție, regizorul și scenograful reușesc să trensforme personajele în oameni ai zilelor noastre și, în același timp, să păstreze ambientul rococo în care se derulează farsa din opera lui Mozart. Întreaga acțiune se petrece conform regulilor dramaturgiei clasice, dând astfel un anumit ritm acțiunii, mai alert, specific comediei. Tranzițiile de la atmosfera rococo la costumul contemporan – invenție eminamente regizorală – devin o nouă sursă de comic în spectacol.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Operei Naționale București sau online, la http://tickets.operanb.ro .

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.