Cristi Juncu – preocupările unui burghez
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristi-juncu-preocuparile-unui-burghez/

Cristi Juncu s-a născut la 8 ianuarie 1968, în Bucureşti. A studiat regia de teatru la Academia Luceafărul, între 1990 şi 1995, având-o ca profesoară pe Cătălina Buzoianu.

Un articol de Petre Ivan|8 ianuarie 2015

De atunci, Cristi Juncu a realizat peste cincizeci de spectacole. Dintre acestea amintim: Portugalia de Zoltan Egressy, Trilogia belgrădeană de Biljana Srbljanovic; Conversaţie după o înmormântare de Yasmina Reza, Furtuna de William Shakespeare şi Năpasta de I.L. Caragiale, Un pic prea intim de Rajiv Joseph, American Buffalo de David Mamet, Vestul singuratic de Martin McDonagh şi Hoţii (This Lime Tree Bower) de Conor McPherson la Teatrul 74 din Târgu Mureş.

Într-un interviu, Cristi Juncu afirma că este un burghez şi că are preocupări dictate de o structură conservatoare, dorind să trăiască o viaţă confortabilă, cu o familie reuşită, fără revoluţii. De aceea piesele de teatru pentru care optează sunt mai puţin despre marginali, despre revoluţionari sau despre indivizi care vor să întoarcă lumea cu fundul în sus.

Eu cred că regizorul e un fel de individ pe care, dacă eşti binevoitor, îl poţi numi enciclopedic, iar dacă eşti mai direct, semidoct. Ştie din toate câte nimic. În schimb, ştie să îmbine nimicurile astfel încât să iasă ceva. Eu aşa am fost mereu – Cristi Juncu

Juncu este un regizor cu un program ideatic îndrăzneţ, coerent din punct de vedere estetic şi temeinic elaborat. După ani de tatonări, de căutări şi descoperiri, Juncu a devenit un artist elaborat, în ale cărui spectacole se vede şi se aude gândul regizorului pretenţios, atât la nivelul textului dramatic, cât şi la c el al jocului actorilor. Soluţiile sale scenice sunt fie surprinzătoare şi inspirate, fie de o discreţie bine temperată, dar niciodată lăsate la voia întâmplării, după cum îl caracterizează Dan Marius Zarafescu

Avarul îndrăgostit, de Cristian Juncu, după Moliere

Foto: Cristi Juncu – teatrul Nottara

30
/06
/14

Unul dintre cei mai importanți prozatori români contemporani a împlinit 60 de ani. Fost tipograf, salahor, boxeur, ziarist şi, cel mai adesea, liber profesionist, Radu Aldulescu a debutat în 1993 cu romanul “Sonata pentru acordeon”, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor.

23
/06
/14

Acum doi ani, sub acoperișul Teatrului Bulandra (de la Izvor) lua naștere un spectacol-interogație, energic și emoționant, care a inaugurat un spațiu dedicat căutărilor teatrale: Sala Liviu Ciulei LABORATOR. Sâmbătă, 28 iunie, de la ora 20.00, „Arlechino moare?” sărbătorește doi ani de existență și vă așteaptă să-l (re)descoperiți.

11
/04
/14

Actorul Florin Zamfirescu împlineşte 65 de ani, pe 12 aprilie. E un moment în care îşi priveşte viitorul în ochi şi se vede jucând. Se vede chiar şi însurat, cu o doctoriţă. Şi se mai gândeşte şi la sănătate, şi la roluri, şi la cei 42 de ani în teatru, ca actor şi ca profesor.

18
/03
/14

În ultima perioadă Adrian Văncică este recunoscut pe stradă pentru rolul său din serialul de televiziune „Las Fierbinți”, unde îl întruchipează, cu mare autenticitate, pe Celentano, un bețiv simpatic, un fel de Cetățean turmentat al zilelelor noastre.

06
/03
/14

Margareta Pogonat împlineşte astăzi 81 de ani. “Dacă nu eram conştientă că am îmbătrânit, nu coboram de pe scenă. Pe studenţii mei îi învăţ ceea ce am învăţat şi eu… teatru. Îi învăţ în primul rând să se culturalizeze, pentru că eu consider că un actor prost şi incult nu îşi mai are locul. Nu întotdeauna reuşesc, dar măcar ştiu că am încercat.”, spune actriţa care cucerit publicul cu interpretarea sa din filmul „Actorul şi săbaticii”.

26
/02
/14

S-a născut pe 26 februarie 1940, la Bucureşti. A fost fratele mijlociu din Fraţii Karamazov, a fost Claudiu din Hamlet sau Lopahin din Livada de vişini. Alexandru Repan mărturiseşte că hobby-ul său e teatrul, iar meseria sa e viaţa.

17
/02
/14

Și-a împrumutat vocea unui important post de televiziune. Pe scena Teatrului „Nottara”, a fost: Miles Gloriosus din „Miresele căpitanului”, Kutuzov în „Război și pace” sau Haritonov, în „Bătrânul”. Constantin Cotimanis împlinește, astăzi, 59 de ani.

14
/02
/14

Regizoarea de teatru şi de operă Alice Barb își serbează ziua de naștere de Valentine's Day, pe 14 februarie. „Când m-am născut, fratele meu (tenorul Nagy Robert), care citea «Alice în ţara minunilor», i-a spus mamei că-și dorește să mă numesc Alice”, povesteşte regizoarea născută la Hunedoara, în 1963.

10
/02
/14

„A râs Rebe, înseamnă că-i bine”, povestesc foștii studenți. „E imprevizibil”, spune Liviu Ciulei. „N-are fasoanele unui actor”, adaugă Andrei Pleșu. „E cel mai mare actor în viață”, mărturisea Clody Bertola.