Cristian Budu deschide Festivalul Clara Haskil, ediția a II-a, de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-budu-deschide-festivalul-clara-haskil-editia-a-ii-a-de-la-sibiu/

În seara asta, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică Clara Haskil. Ca urmare a colaborării strânse cu Fundaţia Clara Haskil din Elveţia, cel care va deschide ediţia din acest an a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câştigător al prestigiosului Concurs Internaţional Clara Haskil de le Vevey, Elveţia.

Un articol de Liliana Matei|26 octombrie 2015

Programul serii de mâine debutează la ora 19.30, cel care va face deschiderea oficială fiind jurnalistul Marius Constantinescu, unul dintre cei mai apropiați realizatori români de televiziune de zona muzicii clasice.

Lucrări de Claude Debussy, Franz Liszt, Heitor Villa-Lobos , precum și apogeul literaturii pianiste pentru pian solo, cele 24 de Preludii ale lui Frédéric Chopin, acestea sunt propunerile organizatorilor pentru prima seară: „Ne bucurăm că, în programul serii pe care o va susține la Sibiu, Cristian Budu a ales să includă și cele 24 de Preludii ale lui Frédéric Chopin, o lucrare emblematică pentru literatura pianistică dedicată pianului solo, o provocare pentru orice muzician și o mare bucurie pentru melomani!” (pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului)

Tânărul brazilian de origine română Cristian Budu a fost recompensat, încă de la o vârstă fragedă, cu premii la mai multe concursuri naționale prestigioase. În septembrie 2013, a câștigat prestigiosul Concurs Internațional Clara Haskil din Elveția. Printre laureații edițiilor precedente se numără pianiști ca Richard Goode, Christoph Eschenbach, Till Fellner, Martin Helmchen și Evgeny Koroliov. Pe lângă Premiul Clara Haskil, a primit și Premiul Children’s Corner si Premiul Publicului.

Cristian Budu a cântat deja ca solist cu Orchestra Suisse Romande, Orchestra Simfonică din Brazilia, Orchestra Filarmonicii din Minas Gerais. În Statele Unite ale Americii, a avut apariții solo în Iordania Hall, la Festivalul de Muzică Rockport, a participat la cursuri de măiestrie la Universitatea Massachusetts și a dat recitaluri solo și de muzică de cameră în Boston, New York, precum și în alte state. Recent, a cântat cu Orchestra Radio-Sinfonieorchester Stuttgart și la Fränkische Musiktage Alezenau.

Angajamente viitoare includ, printre altele, un concert cu Luzerner Sinfonieorchester, un recital la Basel, un concert duo cu Esther Hoppe in Zug și, de asemenea, o invitatie în cadrul Festivalului Zermatt.

În timp ce studia în Brazilia, l-a întâlnit pe artistul brazilian Antonio Nobrega, care l-a introdus în universul bogat al tradițiilor populare. Cristian a devenit elevul său la „Institutul Brincante” din Sao Paulo, unde a studiat numeroase stiluri de dansuri braziliene, pentru o perioadă de mai bine de 4 ani. Această perioadă a avut o influență puternică în dezvoltarea lui ca artist, imprimând o trasătură unică personalității sale artistice.

Cristian Budu a absolvit Universitatea din Sao Paulo, unde l-a avut ca profesor pe pianistul Eduardo Monteiro. În Statele Unite ale Americii, a absolvit un Master în interpretare pianistică cu Wha’Kyung Byun, fiindu-i acordată o bursă specială de la Conservatorul New England din Boston.

Primul său CD cu Preludiile de Chopin și Bagatelele lui Beethoven va fi lansat în februarie 2016 la casa elvețiană de discuri Claves Records.

10
/11
/14

Trei recitaluri și un concert cu orchestra, muzică de cea mai bună calitate cântată cu pasiune, talent și virtuozitate de trei maeștri ai scenei clasice, răsplătite cu cu minute în șir de aplauze de spectatorii ce au umplut sălile de la Craiova, Râmnicu Vâlcea și de două ori la Timișoara.

06
/11
/14

Unul dintre artiștii emblematici ai jazzului mondial, Steve Coleman, cel care va susține un concert la Sibiu alături de trupa sa în cadrul Mozaic Jazz Festival, a câștigat premiul “MacArthur Genius”, premiu acordat anual de Fundația MacArthur din SUA pentru 21 de personalități care au inovat în domeniul în care activează: justiție, muzică, teatru, matematică, medicină, cercetare și altele.

05
/11
/14

“Somn Bizar”, “Noaptea”, “Să nu crezi nimic”, “Ultimul mic dejun al lui Bon”,”Baby”,”Totul sau nimic”, “De vei pleca” sunt numai câteva dintre piesele de legendă care i-au consacrat pe cei de la Iris, una din trupele de legendă ale rock-ului românesc, şi care vor putea fi reascultate live, vineri, în Club Fabrica (str. 11 Iunie, nr. 50)

31
/10
/14

În perioada 4 – 6 decembrie, la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, va avea loc a doua ediție a festivalului Brașov Jazz & Blues Festival. Pe parcursul celor 3 zile ale festivalului vor avea loc 7 concerte, printre care cel al celebrului grup de artiști scoțieni Hidden Orchestra, a căror muzică este difuzată de radiourile din întreaga lume.

30
/10
/14

Duminică, 14 decembrie, Ateneul Român va găzdui cele două concerte de Crăciun ale Corului Național de Cameră Madrigal - Marin Constantin. Dirijate de Anna Ungureanu, cele două evenimente (ora 17:30 și ora 20:00) aduc în fața publicului bucureștean tradiționalele colinde de Crăciun pe care Madrigalul le interpretează de 51 de ani.

29
/10
/14

Sâmbătă, 29 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „In Memoriam Johnny Răducanu“, susținut de Nicolas Simion Trio feat. Kruno Levačić și Sorin Romanescu. Evenimentul se desfășoară la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

29
/10
/14

Marţi, 4 noiembrie, ora 19:00, A1 găzduieşte ultimul eveniment din seria CIMRO DAYS 2014, FRESCOMANIA - un proiect inedit prin care Centrul de Informare Muzicală din România al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti a provocat tineri şi foarte tineri compozitori să creeze variaţiuni contemporane pe o temă de Girolamo Frescobaldi (sec. XVII).

28
/10
/14

Cântecul "Bohemian Rhapsody" al trupei Queen are "puteri tămăduitoare", întrucât are capacitatea de a le ajuta pe acele persoane care sunt bolnave sau se simt deprimate, afirmă autorii unui sondaj realizat recent în Marea Britanie, informează bbc.com.

27
/10
/14

Doi mari compozitori ai repertoriului simfonic – Beethoven şi Grieg, o partitură monumentală ca Simfonia a III-a – Eroica şi doi apreciaţi muzicieni români, dirijorul Tiberiu Soare şi pianistul Horia Mihail, sunt elementele reunite în concertul aniversar oferit vineri, 31 octombrie 2014 (19.00) de Orchestra Naţională Radio, în onoarea Zilei Radioului.

24
/10
/14

Centrul de Studii Româno-Japoneze "Angela Hondru" vă invită sâmbătă, 25 octombrie, la ora 19:00, în Aula Magna a Universității Româno-Americane la un concert și o prezentare de muzică tradițională japoneză, susținute de Prof. Takeshi Yamakawa, Dna. Kazuko Yanase și Dna. Hiroko Yamamoto. Instrumentele folosite vor fi shakuhachi, koto și shamisen.