Cristian Mandeal revine la pupitrul Filarmonicii din Belgrad pe 4 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mandeal-revine-la-pupitrul-filarmonicii-din-belgrad-pe-4-octombrie/

Într-un an în care a dirijat concerte în întreaga Europă şi a putut fi urmărit pe unele dintre cele mai importante scene ale Europei precum Konzerthaus Berlin sau ElbPhilharmonie Hamburg sau într-un inedit turneu în ţările balcanice cu Orchestra Romănă de Tineret şi lista ar putea continua, Cristian Mandeal revine în seara de 4 octombrie la pupitrul orchestrei Filarmonicii din Belgrad. Avându-l ca solist pe pianistul Alexandar Modzar, concertul va avea în program Beethoven – Concertul de pian şi orchestră nr. 4 şi Prokofiev – Simfonia a VII-a.

Un articol de Petre Ivan|1 octombrie 2019

Istoria lui Cristian Mandeal alături de Filarmonica din Belgrad este consistentă.

„Legăturile mele cu filarmonica belgrădeană datează încă din 1984, an în care am dirijat pentru prima dată acolo un program românesc, din care nu au lipsit Simfonia I de George Enescu și Concertul pentru pian și orchestră de Valentin Gheorghiu avându-l ca solist pe însuși autorul acestei minunate muzici, din păcate încă mult prea rar auzite pe scenele de concert. Ca urmare, am fost de-atunci încolo invitat permanent, ajungând acum un an să  fiu sărbătorit cu ocazia a 35 de ani de colaborare neîntreruptă. Într-un fel, am fost martorul evoluției acestei orchestre ce astăzi se bucură de un frumos renume în cercurile cunoscătorilor.

Generațiile succesive pe care le-am întâlnit în timp au construit un ansamblu din ce în ce mai solid, mai performant, ambițios și plin de personalitate, imprimând oricărui moment muzical abordat un aer de prospețime, de energie și coeziune demn de orice orchestră de capitală europeană. Iar lucrurile nu se opresc aici, preocuparea pentru viitor ajungând acum o constantă, în pofida mijloacelor modeste de care instituția dispune. Acum un an, a fost înființat un ansamblu de tineret denumit în mod simbolic Philhademy Belgrad, format din cei mai merituoși studenți și tineri muzicieni ai locului, care este practic îndrumat și educat de membrii de frunte ai orchestrei și se constituie într-o autentică pepinieră a filarmonicii.

Tinerii dau trei concerte pe an cu programe ambițioase, alcătuite exclusiv din piese pentru orchestră, din epoci și stiluri diferite. Practic este un program educațional și cultural extrem de meritoriu pentru o țară a cărei tradiție în domeniu nu depășește 100 de ani. Printre alți dirijori sunt invitat și eu pentru un acest proiect, poate și datorită experienței mele în domeniu.”

Pe 29 noiembrie, la nici două luni după concertul din 4 octombrie, Cristian Mandeal va dirija în Sala Kolarec, aceeași sală de tradiție pentru concertele filarmonicii, un program complex conținând Simfonia nr. 25, „Mica simfonie” în sol minor de Mozart, poemul simfonic Don Juan de Strauss, urmate de Simfonia I de Brahms.

„Mă simt onorat și profund responsabilizat pentru cinstea care mi se face, dar și deosebit de fericit de a contribui într-o măsură la dezvoltarea culturală constant ascendentă al acestui reper geografic de care mă leagă calde amintiri și experiențe din mai bine de jumătate de viață.”, mărturisea Cristian Mandeal.

In primăvara anului trecut, Cristian Mandeal a aniversat 30 de concerte la pupitrul Filarmonicii din Belgrad, revenind în 2019 cu noi concerte alături de muzicienii din Serbia.

CRISTIAN MANDEAL

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2001 şi 2003. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie – etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale.

A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013). Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Foto: Cristian Mandeal – Virgil Oprina

31
/01
/14

Una dintre cele mai importante provocări pe care le întâlneşte un mare violonist în cariera sa este interpretarea lucrărilor compozitorului italian Niccolò Paganini. O astfel de partitură va putea fi ascultată în această seară, ora 19.00, de la Sala Radio: Concertul nr. 1 în re major pentru vioară şi orchestră, în interpretarea violonistului Gabriel Croitoru.

29
/01
/14

Miercuri, 29 ianuarie, ora 20.00, Teatrelli – theatre, music & more prezintă "Sounds of Brazil", concert de samba și bossa-nova, susținut de: Sorin Zlat jr. – pian, Sorin Zlat sr. – saxofon, Mihaela Alexa – voce, Răzvan Cojanu – chitară bas, Adi Tetrade – baterie, Ortega Gilberto Torres – percuție.

25
/01
/14

Are o carieră de peste 30 de ani, desfășurată pe marile scene ale lumii. Spune că dansează și în vis, deși în ultimii ani a avut doar roluri de coregraf. Stabilit în Italia, Gheorghe Iancu a revenit în țară pentru premiera spectacolului ,,Femei”, la Opera Națională București.

24
/01
/14

Organizatorii unui festival de muzică din Germania i-au invitat pe utilizatorii reţelei de socializare Twitter să compună partituri, care vor fi aranjate de o orchestră simfonică şi interpretate în luna martie, creând astfel o "tweetfonie".

21
/01
/14

Pianista japoneză Hiromi revine pe scena Salii Radio, pentru un extraordinar recital de pian solo din seria Jazz Night Out, pe 25 Martie. Tot la Sala Radio, în seria Jazz Night Out, va avea loc pe 10 aprilie concertul tunisianului Dhafer Youssef, care va prezenta publicului bucureştean cel de-al patrulea album al său, Birds Requiem.

20
/01
/14

Celebrul dirijor italian Claudio Abbado, care s-a aflat la pupitrul unor mari orchestre ale lumii, a murit astăzi, 20 ianuarie, la vârsta de 80 de ani, în oraşul Bologna.

20
/01
/14

O operă cu un libret savuros, „Ariadna din Naxos” de Richard Strauss, în care povestea personajelor antice se combină cu momente atractive de comic de situaţie, va fi prezentată pe scena Sălii Radio, vineri, 24 ianuarie 2014, de la ora 19.00, într-o distribuţie de excepţie.

16
/01
/14

Gheorghe Iancu, artistul care în 2013 a readus baletul Lacul lebedelor la Opera Naţională Bucureşti, oferă publicului spectacolul de dans contemporan Femei, inspirat din creaţia lui Anton Pavlovici Cehov. Coloana sonoră: Rahmaninov, Şostakovici, Stravinski, Hindemith şi cântece ortodoxe ruseşti.

15
/01
/14

Sâmbătă seară, Club Fabrica (str. 11 Iunie, nr. 50) va găzdui primul concert din 2014 al cunoscutei trupe de retroelectro Moonlight Breakfast. Nu va fi un simplu concert deoarece la eveniment vor fi prezenţi şi specialiştii în artă vizuală de la Les Ateliers Nomad, cei care vor asigura efectele 3D ale video show-ului aferent concertului.

10
/01
/14

Din 13 ianuarie, Radio România Muzical propune campania „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2014”, o continuare a campaniei cu acelaşi nume derulată pe parcursul anului 2013, al cărei rezultat oficial va fi anunţat în 20 ianuarie 2014.

09
/01
/14

După ce a umplut sala la final de an, “Soacra cu trei nurori” – în regia Stelei Popescu, revine la Opera comică pentru copii. Îndrăgita actriță și regizoare Stela Popescu va interpreta și rolul titluar al piesei.