„Cu 1% mai bun”, povestea tânărului care a scris istorie, devenind prima persoană cu sindrom Down care a terminat un triatlon IronMan
https://www.ziarulmetropolis.ro/cu-1-mai-bun-povestea-tanarului-care-a-scris-istorie-devenind-prima-persoana-cu-sindrom-down-care-a-terminat-un-triatlon-ironman/

Miercuri, 23 noiembrie, s-a lansat în România cartea „Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potenţialul maxim şi cum o poţi face şi tu”, de Chris Nikic & Nik Nikic, la Editura ap! (ACT şi Politon). Lansarea a avut loc în prezenţa artistei Cristina Bălan, câştigătoare a concursului „Vocea României”, care a scris cuvântul-înainte pentru ediţia în limba română a cărţii.

Un articol de Petre Ivan|24 noiembrie 2022

„Chris Nikic este un exemplu viu pentru oricine își dorește să surmonteze un handicap, de orice natură. El ne dăruiește lecții de viață prețioase, prin perseverență și dăruire. Ca mamă de gemeni cu sindromul Down, știu foarte bine cât efort a fost depus de către părinții și terapeuții lui Chris. Sper ca lucrarea de față să-i ajute pe părinții și aparținătorii acestor persoane minunate, cu extra-cromozom, să înțeleagă mai bine cu ce se confruntă și care sunt limitele, abilitățile și posibilitățile copiilor lor și ce așteptări pot avea de la ei în general. De asemenea, mi-aș dori ca această carte să contribuie și la normalizarea integrării în societate a celor cu dizabilități, indiferent dacă e vorba de anomalii genetice sau de altă natură. Abilitățile dincolo de dizabilități sunt cele mai frumoase și mai pline de inspirație povești din lume. Recomand lecturarea acestui volum ca pe un manual despre ambiție, răbdare, perseverență și reușită, pe drumul către atingerea potențialului maxim”, a spus Cristina Bălan în introducerea cărții.

Cartea spune povestea motivațională a lui Chris Nikic, tânărul care a inspirat oameni de pe tot globul când a scris istorie, devenind prima persoană cu sindrom Down care a terminat un triatlon 𝗜𝗥𝗢𝗡𝗠𝗔𝗡 pe distanță completă. În anul 2021, Cartea Recordurilor Guinness a recunoscut succesul lui Chris, care a înotat 3,8 km, a mers cu bicicleta 180 km și a alergat 42,2 km în cadrul cursei Visit Panama City Beach IRONMAN din Florida. El a terminat cursa în 16 ore, 46 de minute și 9 secunde – cu 14 minute înainte de expirarea timpului oficial de 17 ore.

În cartea „𝗖𝘂 𝟭% 𝗺𝗮𝗶 𝗯𝘂𝗻”, Chris, alături de tatăl său, Nik, își spune povestea și ne arată pașii care l-au condus către succes, aplicabili în orice domeniu al vieții.
Editura ap! (ACT și Politon) va direcționa 10% din fondurile obținute din vânzări către Fundația Special Olympics Romania.

„Lansarea acestei cărți este un bun prilej de a înțelege mai bine potențialul sportivilor cu sindrom Down. Cum spune și tatăl lui Chris Nikic în Introducere, tânărul care a terminat două competiții Ironman nu poate scrie singur povestea, cu toate că o face zilnic în timp ce se antrenează, concurează și se străduiește să devină mai bun în fiecare zi. Exact ca sportivii Special Olympics, pe care noi îi provocăm mereu la competiții. Incluziunea vine și prin sport și ne-am dori să existe și în România condițiile de antrenament și susținerea pe care o au sportivii cu dizabilități intelectuale în alte țări”, a menționat Emilia Ispas, Director Programe la Special Olympics Romania.

„𝗖𝘂 𝟭% 𝗺𝗮𝗶 𝗯𝘂𝗻” este scrisă de Chris, alături de tatăl său, Nik, și este o poveste care ne inspiră, ne motivează și ne arată cum putem transforma imposibilul în posibil: prin disciplină, muncă și curajul de a ținti cât mai sus. Sfaturile utile din carte sunt aplicabile în orice domeniu al vieții și ne învață, prin exemple concrete, cum să devenim cu 1% mai buni în fiecare zi, în drumul nostru către succes.

Cartea publicată în limba română la Editura ap! (ACT și Politon) este disponibilă atât în format tipărit, cât și în format ebook și audiobook, în lectura actorului Mihai Nițu.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.