Cum poți ajuta Ucraina
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-poti-ajuta-ucraina/

Odată cu începerea războiului, oamenii şi companiile s-au unit pentru a face bine. Donaţiile au fost făcute atât în mod direct, cât şi prin SMS, în social media ori pe site-urile asociaţiilor. Însă există un loc unde, de peste 8 ani, cei care vor să facă fapte bune se întâlnesc cu cei care au nevoie de ajutor.

Un articol de Petre Ivan|6 aprilie 2022

Este vorba despre Galantom, platforma online care conectează oamenii de bine și organizațiile non-profit, iar împreună reușesc să strângă fonduri pentru proiectele cu impact în comunitate. Scopul platformei este de a crea un spațiu sigur și simplu de folosit, unde oamenii de bine și ONG-urile să aibă la dispoziție cât mai multe instrumente și resurse online prin care să-și gestioneze mai ușor datele și donațiile. De-a lungul celor peste 8 ani de existență ai Galantom, românii au donat în total peste 21 de milioane de lei pentru a susține ONG-urile înscrise pe site. În 2021, proiectele cu impact în sănătate, educație, drepturile omului și incluziune socială au înregistrat cele mai multe donații.

Cum poți ajuta pentru Ucraina?

De la izbucnirea războiului, pe Galantom au fost create peste 20 de inițiative prin care oamenii strâng în continuare fonduri pentru persoanele refugiate din Ucraina. Totul este posibil, Ajungem Mari, HOSPICE Casa Speranței, Salvații Copiii, Asociația Accept sau Zi de Bine sunt doar câteva dintre asociațiile care s-au mobilizat să ajute refugiații.


Totul este posibil

Asociația TOTUL ESTE POSIBIL sprijină persoanele cu potențial (elevi olimpici, artiști, sportivi profesioniști) în drumul lor spre atingerea unor obiective importante. Însă, în ultima vreme, activitatea asociației s-a concentrat intens pe sprijinul oferit refugiaților. Întreaga echipă s-a mobilizat încă din 24 februarie, iar în primele 10 zile au donat 5 tone de articole, cu o valoare aproximativă de 50.000 de euro.

Datorită parteneriatului vechi cu Galantom, știam că inițiativele prin care oamenii își dăruiesc zilele de naștere au succes, așa că încă din această primă etapă am îndemnat fundraiserii să-și dăruiască aniversarea pentru a sprijini refugiații. În a doua etapă a implicării noastre am preferat să ne detașăm de agitația generală și să ne concentrăm pe aflarea de nevoi reale, punctuale, pe care să le acoperim, punând împreună donatorii cu beneficiarii. Astfel, persoanele care au mai dorit să ajute cu produse, au fost îndrumate să doneze direct în punctele de unde au venit informații despre nevoi reale, verificate”, spune Eliza Nițescu, fondator al asociației „Totul este posibil”

În același timp, asociația a lansat campania PAȘI PENTRU UCRAINA, invitând persoanele care fac mișcare (mers, jogging, alergare) să facă strângeri dedicate de fonduri pentru a ajuta victimele războiului. „Și în această etapă am beneficiat de ajutorul partenerilor de la Galantom, care ne-au susținut prin promovarea campaniei Mărțișor Galantom în rândul propriilor colaboratori – astfel, mărțișoarele și cadourile de 8 martie s-au transformat în donații tot pentru această cauză”, completează Eliza.

De la finalul lunii martie, asociația se concentrează strict pe donațiile în bani și studiază cu atenție nevoile refugiaților ca să ajute cu soluții mai complexe: integrare, relaționare, educație. Astfel, recent, echipa „Totul este posibil” a tipărit o carte pentru copii în ediție bilingvă (româno-ucraineană), iar acum se află în discuții cu cel mai mare lanț de magazine sportive pentru a obține echipament pentru petrecerea activităților recreative. Mai mult, păstrează legătura cu mămicile care îi vor ajuta să ofere cadouri de Paște copiilor ucraineni și mijlocesc în continuare solicitări de cazare sau locuri de muncă.

În ultimele două săptămâni am lucrat aproape zi de zi alături de refugiați veniți din Odesa. Ne-au ajutat foarte mult în pregătirea de colete, reamenajări în centrul nostru umanitar din Târgoviște, cât și în ce privește comunicarea (traduceri verbale sau în scris). Până acum am întâlnit oameni de acțiune, oameni care au căutat soluții, optimiști, încrezători în a începe o viață nouă și foarte recunoscători pentru modul în care au fost primiți în România. Campania ALĂTURI DE UCRAINA va continua atât cât este necesar, dar ne dorim să fie cât mai scurtă cu putință”, adaugă Eliza.

Cum poți face fundraising pe Galantom?

Cele mai cunoscute moduri de a strânge fonduri prin Galantom sunt provocările sportive, dar mai ales inițiativa „Dăruiește ziua ta”, prin intermediul căreia au fost dăruite până acum peste 6.500 de zile de naștere. „Obicei Galantom” este cea mai recentă provocare pe care oamenii sunt invitați să o accepte, alegând să adopte un obicei bun sau să renunțe la unul mai puțin sănătos. Astfel, reușesc să bifeze o rezoluție personală, dar și să strângă donații pentru un ONG sau un proiect cu impact pozitiv în comunitate. O altă modalitate la îndemână de a strânge fonduri prin platformă este să-ți încurajezi prietenii să doneze banii pe care i-ar fi dat pe cadouri la ocazii speciale din viața ta – precum cadourile de casă nouă, de nuntă sau botez, de 1-8 martie etc. Și pentru că tot se apropie Paștele, putem chiar să ne dăruim cadourile de la Iepuraș pentru a susține refugiații din Ucraina – mai multe informații se găsesc pe dar.galantom.ro.

Credem că generozitatea se află în fiecare dintre noi, iar câteodată e nevoie doar de un mic impuls ca să o activăm. Și când vorbim despre fundraising, un pretext de a face bine e cu atât mai util, de asta am gândit mai multe inițiative prin intermediul cărora oamenii să ajute. Poți să-ți dăruiești ziua de naștere sau de nume și astfel prietenii pot dona către o cauză banii pe care i-ar fi dat pe cadourile de ziua ta. Dacă vrei să faci o schimbare în viața ta, poți alege să adopți un obicei bun – tu te apuci de sport, de exemplu, și le dai astfel celor din jur încă un motiv să te susțină, dăruind pentru o cauză în care crezi. Maratoanele sunt un alt exemplu bun pentru a fi alături de ONG-uri. Trăim momente grele, dar nu renunțăm să fim alături de cei care au mai mare nevoie de noi. Important e să găsim modalitatea care ni se potrivește cel mai bine”, spune Andrei Chirtoc, unul dintre inițiatorii Galantom

De-a lungul timpului, Galantom a adunat o varietate de oameni care s-au alăturat cauzelor în care cred. Omid Ghannadi, Vladimir Drăghia, Codin Maticiuc, Dana Rogoz sau Mirela Retegan sunt doar câțiva dintre ei. Poveștile lor impresionante pot fi citite pe blogul Galantom: https://blog.galantom.ro/

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.

13
/04
/22

Nominalizat la prestigiosul Man Booker Prize, „Lumea în flăcări” de  Siri Hustvedt, recent apărut la Editura Polirom, este un roman magistral pe tema percepţiei, prejudecăţilor, dorinţei şi luptei unei femei pentru afirmarea în conştiinţa publică.