Cuvinte care se văd, gesturi care se aud
https://www.ziarulmetropolis.ro/cuvinte-care-se-vad-gesturi-care-se-aud/

Proiectul „Cuvinte care se văd, gesturi care se aud”, care se va desfăşura în perioada 14 martie — 24 aprilie 2018 , îşi propune să faciliteze accesul la cultură prin intermediul spectacolului teatral pentru persoanele cu deficienţe de auz şi totodată să determine comunitatea locală să conştientizeze nevoile speciale ale acestora, precum şi modul specific de comunicare în spaţiul educaţional.

Un articol de Petre Ivan|14 martie 2018

Vineri, 16 martie 2018, ora 14:00, va avea loc inaugurarea proiectului educaţional Cuvinte care se văd, gesturi care se aud, care are ca scop facilitarea accesului la cultură pentru persoanele cu deficienţe de auz, prin intermediul spectacolui teatral.

Proiectul reprezintă un parteneriat derulat de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, prin Programul PROEDUS CIVITAS, finanţat de către Primăria Municipiului Bucureşti. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt 50 de elevi cu deficienţe de auz alături de 25 de elevi din unităţi şcolare obişnuite, profesorii şi părinţii acestora, precum şi 17 actori ai Teatrului EXCELSIOR, implicaţi voluntar în această iniţiativă.

Evenimentul va începe cu o sesiune de discuţii privind accesibilizarea actului cultural pentru persoanele cu deficienţe de auz, conştientizarea nevoilor speciale ale acestora şi modalităţile de comunicare din spaţiul educaţional şi se va încheia cu un scurt program artistic susţinut de către elevii cu deficienţe de auz din cele trei unităţi de învăţământ special implicate în proiect.

În perioada 19 martie – 13 aprilie a.c., cei 75 de elevi vor participa alături de profesorii lor coordonatori şi de actorii Teatrului EXCELSIOR la o serie ateliere de iniţiere în limbajul mimico-gestual ce se vor finaliza cu un spectacol de teatru susţinut de copiii cu deficienţe de auz, în cadrul Festivalului Cuvinte care se văd, gesturi care se aud, ce va avea loc pe 17 aprilie 2018, la Sala Palatului din Bucureşti.

****************
Beneficiile majore ale proiectului Cuvinte care se văd, gesturi care se aud constau în: sprijinirea elevilor, profesorilor şi actorilor implicaţi în însuşirea limbajului mimico-gestual şi a specificului comunicării cu persoanele deficiente de auz; implicarea elevilor deficienţi de auz în activităţi de educaţie non-formală în vederea acumulării de cunoştinţe şi competenţe menite să amelioreze calitatea educaţiei şi să le stimuleze interesul faţă de artele spectacolului / teatru; educarea publicului auzitor (elevi, părinţi şi profesori din unităţile de învăţământ obişnuite) în ceea ce priveşte acceptarea diversităţii ca formă de manifestare artistică şi de comunicare cu persoanele deficiente de auz, cu scopul integrării acestora în societate.

Foto: Cuvinte care se văd, gesturi care se aud – facebook

20
/05
/24

„Ideea care m-a urmărit este că şansa picturii mele a fost tocmai dezavantajul de a trăi în Est şi de a participa la toate coşmarurile acestei epoci, care mă urmăresc obsesiv în drama picturii mele.”

20
/05
/24

A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca) aduce un omagiu cinematografiei japoneze prin Focus Japonia, un program eclectic care reunește filme de referință din istoria cinemaului, cele mai apreciate producții recente, dar și ateliere și programe speciale.

17
/05
/24

„Furtuna“, spectacolul lui Robert Wilson de la Teatrul Național „Ivan Vazov“ din Sofia, jucat în sala mare a Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova, a deschis aseară un festival de elită care se încăpățânează să uimească, să educe, să unească oamenii, de 30 de ani încoace.

16
/05
/24

Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele competițiilor internaționale ale celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura la Cluj-Napoca, între 14 și 24 iunie.

15
/05
/24

Peste 300 de spectacole de teatru de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalații, călătorii VR vor împânzi întreg orașul Craiova și împrejurimile, în spații convenționale, dar și în cele mai inedite și neașteptate locuri.

14
/05
/24

Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC „I.L. Caragiale” prezintă vineri, 17 mai, ora 19.00, în Sala Cinema din UNATC, și duminică, 19 mai, ora 20, la cinema Elvire Popesco din București două programe noi de scurtmetraje proaspăt digitizate și remasteriza-te din arhiva universității.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.