Daniel Day-Lewis, preşedinte de onoare al unei platforme online care promovează poezia
https://www.ziarulmetropolis.ro/daniel-day-lewis-presedinte-de-onoare-al-unei-platforme-online-care-promoveaza-poezia/

Actorul Daniel Day-Lewis, considerat o legendă a cinematografiei, a fost numit preşedinte de onoare al Poetry Archive, o platformă online care popularizează în rândul internauţilor poezii citite chiar de autorii lor, potrivit contactmusic.com.

Un articol de Liliana Matei|4 iulie 2015

Daniel Day-Lewis, al cărui tată a fost poetul Cecil Day-Lewis, a primit acest rol onorific la Poetry Archive (poetryarchive.org), după ce fostul preşedinte de onoare al platformei, poetul irlandez Seamus Heaney, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a decedat în anul 2013.

„Admir atât de mult ce faceţi cu Poetry Archive şi sunt foarte fericit că m-aţi invitat să mă implic” în acest proiect, a declarat Daniel Day-Lewis, în vârstă de 58 de ani.

Poetul Andrew Motion, cofondator şi director al Poetry Archive, a spus că Seamus Heaney a fost o importantă sursă de inspiraţie pentru această platformă şi pentru a-l succeda a fost căutată o personalitate care s-a distins în diferite sfere artistice, dar şi care are o serioasă conexiune cu poezia. „Daniel este alegerea perfectă pentru noi şi suntem încântaţi că a avut generozitatea să susţină Poetry Archive”, a mai spus Andrew Motion.

Înregistrată ca o organizaţie caritabilă în Marea Britanie, Poetry Archive este o platformă oline gratuită. Poetry Archive cuprinde o colecţie în creştere de înregistrări ale unor poeţi de limbă engleză, care îşi citesc propriile opere, potrivit site-ului poetryarchive.org.

Poetry Archive a fost lansată în 2005 şi a devenit principala platformă online dedicată întregistrărilor unor poezii citite chiar de autorii lor, atragând peste 250.000 de vizitatori ai acestui site în fiecare lună. Deşi este utilizată în special de profesori şi studenţi, platforma atrage şi alţi iubitori ai poeziei de toate vârstele.

Poetry Archive cuprinde înregistrări cu peste 350 de poeţi din toată lumea, atât contemporani, cât şi autori care nu mai sunt în viaţă. Mii de poeme înregistrate sunt totodată disponibile pentru descărcare din magazinul online al Poetry Archive, care a fost lansat în vara anului 2014.

Actorul Daniel Day-Lewis, considerat o legendă a cinematografiei şi care posedă dublă cetăţenie, britanică şi irlandeză, a devenit Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, în cadrul unei ceremonii care a avut loc anul trecut la Palatul Buckingham din Londra.

Actor sobru, exigent şi care nu apare foarte des pe marile ecrane, Daniel Day-Lewis a intrat în istoria cinematografiei, devenind în anul 2013 primul artist din lume care a câştigat de trei ori premiul Oscar la categoria „cel mai bun în rol principal”, graţie unei interpretări excepţionale în filmul „Lincoln”, regizat de Steven Spielberg.

Actorul britanic a primit celelalte două Oscaruri pentru rolurile din filmele „Piciorul meu stâng/ My Left Foot” (1989) şi „Va curge sânge/ There Will Be Blood” (2007).

15
/09
/18

Vă invităm în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38). Totul începe cu o atentă selecție de titluri românești și străine, pentru adulți și copii, animate de întâlniri cu personalități din lumea culturală, lecturi în avanpremieră, seri muzicale, un salon literar lunar în care sunt discutate aparițiile editoriale care ne-au impresionat sau ne-au pus pe gânduri, o cafenea filozofică, evenimente pentru copii și un pubquiz.

14
/09
/18

Cătălin Dorian Florescu este invitatul primului eveniment Humanitas din această toamnă de la Librăria Cișmigiu. Marți, 18 septembrie, de la ora 19, Cătălin Dorian Florescu, laureat al Premiului Literar Andreas Gryphius 2018 pentru întreaga operă, va purta un dialog cu publicistul Cristian Pătrășconiu despre cel mai recent roman al său, Bărbatul care aduce fericirea, apărut la Humanitas, în traducerea Marianei Bărbulescu.

12
/09
/18

Noua sufragerie-librărie din La Petite Bouffe-Cotroceni (zisă și „La Pisicul ghiftuit“) propune „o mică ghiftuială“ culturală lunară. Doritorii sunt invitați, așadar, în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38).

12
/09
/18

Dar să vedem ce cumpărături a mai făcut între timp scriitorul şi scenaristul Florin Lăzărescu, care, luna trecută, după cum aflam de pe pagina dumnealui de facebook, asista neputiincios la moartea propriului caucic. (www.ziarulmetropolis.ro/moartea-cauciucului-domnului-lazarescu/)

11
/09
/18

Cea mai nouă apariție în colecția CINEMAgrafia a editurii Noi Media Print, volumul „Mircea Veroiu. Poezia unei lumi tragice”, scris de Marian Sorin Rădulescu, poate readuce în atenție unul dintre cei mai importanți regizori ai cinematografiei române, ale cărui filme par să fie însă tot mai puțin descoperite sau revăzute.

04
/09
/18

George Bacovia, cel mai important poet simbolist român, a terminat liceul la 22 de ani, a publicat prima carte la 35 de ani, iar verbele sale favorite - conform frecvenței din poezii - erau „plânge” și „ninge". De asemenea, nu citea foarte mult, nu avea scriitori preferați și avea un talent deosebit la portrete și caricaturi...

03
/09
/18

Astăzi a avut loc conferința de lansare a celei de a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT. Organizatorii au anunțat noutățile și numele invitaților care vor sosi la Iași, în perioada 3-7 octombrie 2018.

29
/08
/18

Cu aproape zece ani înainte să moară, când se afla deja de ceva vreme sub observaţie psihiatrică, Friedrich Nietzsche începea să alunece pe deplin în propria poveste şi să se identifice cu zeul Dionysos, semnându-şi scrisorile cu numele lui.

29
/08
/18

Fundația Calea Victoriei și editura Humanitas vă invită joi, 30 august, de la ora 19:00, la un eveniment dedicat memoriei lui Neagu Djuvara, istoric şi eseist, autor Humanitas, apreciată personalitate culturală și primul lector al Fundației Calea Victoriei.