David Cronenberg, scriitorul, la Polirom
https://www.ziarulmetropolis.ro/david-cronenberg-scriitorul-la-polirom/

„Mistuiţi”, debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, a apărut, în această săptămână, în colecţia „Biblioteca Polirom”, în traducerea din limba engleză a Iuliei Gorzo, fiind disponibil şi în ediţie digitală. Romanul va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, pe 20 noiembrie, de la ora 17.00, la standul editurii Polirom.

Un articol de Petre Ivan|6 noiembrie 2015

„Mistuiţi” îi aduce în prim-plan pe Nathan şi Naomi, un cuplu modern de jurnalişti, a căror viaţă este atât de haotică încât se întâlnesc doar în hoteluri, când drumurile li se intersectează. Ea scrie despre crime, el – despre intervenţii medicale speciale.

Viaţa de cuplu le este mediată de internet, smartphone-uri, laptopuri şi camere video. Cei doi au, de asemenea, în comun gustul pentru aventuri sexuale, în special cu subiecţii articolelor la care lucrează.

În timp ce Naomi intervievează un celebru filosof francez suspectat că şi-ar fi ucis soţia şi ar fi mîncat David Cronenberg părţi din trupul ei, Nathan face un reportaj despre un tratament medical obscur pentru cancerul de sân, aplicat unei paciente superbe într-o clinică din Budapesta.

Acolo descoperă îngrozit că a contractat o boală venerică numită boala lui Roiphe şi gândul că trebuie să-i explice totul lui Naomi îl terorizează.

Căutând un tratament, în minte i se iveşte neîncetat întrebarea „Ce s-o fi întâmplat cu Roiphe?”, care deschide, aidoma unei chei, poarta spre o lume halucinantă, impregnată de erotism, în care virtualul pare să submineze constant realitatea, o lume extrem de plastică, amintind de filmele regizorului Cronenberg.

Despre David Cronenberg

David Cronenberg, născut în 1943, în Toronto, este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori contemporani, mai ales pentru inventarea unui gen aparte, horrorul visceral, ce explorează temerile şi obsesiile legate de transformarea propriului corp.

Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără „Videodrome”, „Musca/ The Fly”, „Halucinaţia/ Naked Lunch”, „Terapie de şoc/ Crash”, „eXistenZ”, „Spider”, „Umbrele Trecutului A History of Violence”, „Cosmopolis” şi „Hărţi către stele/ Maps to the Stars”.

Foto: David Cronenberg – facebook

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

24
/12
/13

Volumele "Între acte", de Radu Beligan, "Exerciţii de echilibru", de Tudor Chirilă, şi "Uibesc", cartea de poezii a poetului anonim Iv cel Naiv, se numără printre cele mai vandute carti în 2013.

24
/12
/13

“De ce este România altfel”, de Lucian Boia, “Dragul meu turnător”, de Gabriel Liiceanu, “Parabolele lui Iisus”, de Andrei Pleşu, şi “Fii demn”, de Dan Puric, se numără printre cele mai furate carti din librăriile din România, în acest an.

17
/12
/13

Editura Curtea Veche îşi aşteaptă cititorii la Salonul de Carte Bookfest de Craciun (13 - 23 decembrie), organizat la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, cu titluri noi, reduceri între 15 şi 65% şi lansări speciale de carte, în prezenţa autorilor.

16
/12
/13

“La noi, când vine iarna“, romanul cunoscutului actor Mircea Diaconu, va fi lansat marți, 17 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Bastilia din București. Romanul a apărut de curând în colecția „Fiction Ltd.”a Editurii Polirom și în ediție digitală.

16
/12
/13

„Din vorbă-n vorbă” - 23 de ani de întrebări şi răspunsuri, cea mai recentă carte a lui Andrei Pleşu, apărută la editura Humanitas, va fi lansată, marţi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală.

11
/12
/13

Vineri, 13 decembrie 2013, Editura Casa Radio vă invită la Café Cărtureşti Verona la o nouă întâlnire cu Cartea vorbită a lui Nichita Stanescu (30 martie 1933–13 decembrie 1983), ajunsă azi, datorită celor care îi iubesc necondiţionat poezia şi nu se pot sătura să-l reasculte citind-o, la a cincea ediţie.

08
/12
/13

„Povestea lui Jun Do“, semnată de scriitorul american Adam Johnson şi premiată cu Pulitzer 2013, a apărut săptămâna aceasta în colecţia „Biblioteca Polirom”, şi în ediţie digitală, cu o traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă.