De ce eu?, filmul lui Tudor Giurgiu despre procurorul Panait – proiecţii speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ce-eu-filmul-lui-tudor-giurgiu-despre-procurorul-panait-proiectii-speciale/

Filmul despre procurorul Cristian Panait „De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, va fi prezentat într-o versiune de lucru în cadrul unor proiecţii speciale, care se vor desfăşura la Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj, în perioada 10 – 13 noiembrie.

Un articol de Petre Ivan|6 noiembrie 2014

Tudor Giurgiu a anunţat, miercuri, pe blogul său că va organiza săptămâna viitoare patru proiecţii speciale ale filmului „De ce eu?” (work-in-progress) în Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj.

„Sunt curios cum vi se va pare, ce vă place sau ce nu v-a convins. Să discutăm după film despre România anului 2002, despre ce trăim azi şi ce va fi de-acum încolo. Despre sacrificii şi speranţă”, a scris Tudor Giurgiu

El a precizat că va fi o singură proiecţie a filmului în fiecare oraş. „Alături de mine, la Iaşi, Timişoara şi Cluj va fi Emilian Oprea, interpretul rolului principal. Şi Ionuţ Caras, la Cluj”, a spus Tudor Giurgiu.

În anunţul său, Tudor Giurgiu spune că nu va da interviuri presei şi susţine că nu îşi doreşte mediatizare. „Vrem doar să ne întâlnim cu o seamă de oameni şi să discutăm liber despre film”, precizează Tudor Giurgiu.

Tudor Giurgiu

Tudor Giurgiu

Proiecţiile speciale vor avea loc luni, de la ora 21.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român – Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) din Bucureşti, marţi, de la ora 20.00, la Teatrul Naţional – Sala Cub din Iaşi, miercuri, la Timişoara (spaţiul şi ora proiecţiei urmează să fie stabilite), şi joi, de la ora 20.00, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, notează Mediafax.

Preţul unui bilet la aceste proiecţii este de 10 lei.

În anunţul său, Tudor Giurgiu nu face nicio precizare referitoare la decizia de programare a acestor proiecţii speciale ale filmului despre procurorul Panait chiar în săptămâna de dinaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, care urmează să se desfăşoare pe 16 noiembrie.

Tudor Giurgiu a declarat că pelicula despre procurorul Panait va fi trimisă la festivalurile internaţionale de film de la Berlin şi Sundance, precizând că lansarea în cinematografele din România ar putea avea loc la sfârşitul lunii februarie sau, cel mai probabil, la începutul lunii martie, anul viitor.

Teaserul filmului „De ce eu?”, cunoscut până de curând sub titlul de „Cristian”, începe cu textul scris: „Înainte de 21 decembrie 1989, Securitatea, poliţia politică a regimului comunist, avea un efectiv de 15.312 angajaţi şi beneficia de serviciile a peste 400.000 de informatori”.

„Îmi doream foarte mult să spun o poveste despre dezintegrarea unui om, cum poate un om normal, sănătos şi deştept şi admirat de toată lumea, cum poate în 20 de zile să devină o epavă”, spune Tudor Giurgiu.

Filmul îi are în distribuţie pe Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Mihai Smărăndache, Liviu Pintileasa şi Alin Florea.

Foto: De ce eu, Tudor Giurgiu – cinemagia

 

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).

22
/12
/13

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viață excentric - condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc - și pentru franchețea cu care le răspundea jurnaliștilor. Peter O'Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.

22
/12
/13

Scriitorul Ned Vizzini era autorul unor romane de succes, printre care şi "It's Kind of a Funny Story". Acest volum, apărut în anul 2006, ce descrie aventurile unui adolescent care se luptă cu depresia, a fost adaptat şi într-un film produs la Hollywood.

21
/12
/13

Un spectacol de teatru inspirat din cărţile care alcătuiesc franciza literară "Harry Potter", scrise de J.K. Rowling, va avea premiera pe West End, la Londra, peste doi ani.

21
/12
/13

La împlinirea a 24 de ani de la Revoluţia din 1989, telespectatorii pot urmări în 22 decembrie filmul „Stare de fapt", în regia lui Stere Gulea. Cel de-al doilea film de duminică al regizorului este Moromeţii, realizat în 1988.

21
/12
/13

"The Hunt" şi "La grande bellezza" se numără printre cele nouă lungmetraje care au fost incluse pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Pozitia copilului nu se regăsește pe această selectă listă.

20
/12
/13

Un serial de televiziune despre apariţia Twitter, una dintre cele mai populare platforme de socializare, va fi realizat de compania americană Lionsgate TV, după adaptarea cărţii "Hatching Twitter: A True Story of Money, Power, Friendship and Betrayal", de Nick Bilton.

20
/12
/13

Regizorul danez Lars von Trier va prezenta, în afara competiţiei, o versiune lungă, inedită, a noului său lungmetraj Nymphomaniac: Volume 1, la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

20
/12
/13

Mandragora Movies anunţă începerea perioadei de înscriere pentru cursurile de actorie organizate împreună cu studioul de actorie din Los Angeles. Cursurile, ajunse la a treia serie de cursanti in Bucuresti, au la bază metoda Ivanei Chubbuck.

18
/12
/13

Studiourile Disney vor produce un film despre viaţa şi cariera celebrului sprinter american de culoare Jesse Owens, câştigător a patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, în faţa unui Führer furios să îşi vadă astfel discreditată teoria despre superioritatea rasei ariene.

18
/12
/13

Plasat în anii ‘50, Domnisoara populara spune povestea unei fete din provincie care, odată ajunsă la oraş, obţine primul ei job unde se dovedeşte a fi o secretară lamentabilă. Cu toate astea, în scurt timp, ea devine cea mai rapidă dactilografă din oraş. Ba chiar din ţară şi apoi din lume!

18
/12
/13

Marele premiu al ediției din acest an a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF i-a fost acordat regizorului american Ben Russell, pentru filmul “River Rites”. Premiul pentru cea mai bună regie a revenit regizorului portughez João Rui Guerra da Mata pentru “As the Flames Rose”.