„De ce eu?”, premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ce-eu-premiat-la-festivalul-international-de-film-de-la-sofia/

Lungmetrajul „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, a obţinut, sâmbătă seară, premiul Asociaţiei criticilor de film din Bulgaria pentru cea mai bună peliculă din secţiunea competitivă dedicată producţiilor balcanice, la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Sofia.

Un articol de Petre Ivan|16 martie 2015

De ce eu?”, premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia / Festivalul Internaţional de Film de la Sofia a debutat pe 5 martie. Evenimentul cinematografic şi-a desemnat câştigătorii, sâmbătă seară, trofeul pentru cel mai bun film fiindu-i acordat lungmetrajului „The Lesson”, o corpoducţie Bulgaria/ Grecia, regizată de Kristina Grozeva şi Petar Valchanov, potrivit site-ului oficial.

Astfel, premiul Asociaţiei criticilor de film din Bulgaria pentru cea mai bună peliculă din secţiunea competitivă dedicată filmelor balcanice, a revenit peliculei „De ce eu?”, o coproducţie România-Bulgaria-Ungaria.

„De ce eu?” a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin 2015. Thrillerul politic a atras atenţia presei internaţionale la Berlinală, unde a rulat cu casa închisă.

Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eşecul unei generaţii din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărţirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot şi corupt. În 2002 (anul morţii lui Panait), dar şi în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofiţeri şi activişti din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci şi poziţii importante în politică – Tudor Giurgiu.

Foto: De ce eu – cinemagia

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.