De la început de septembrie, centrul Parisului poartă culorile artei contemporane românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-inceput-de-septembrie-centrul-parisului-poarta-culorile-artei-contemporane-romanesti/

30 de artişti români expun la Paris în perioada 3-18 septembrie, în cadrul unui amplu program de schimb cultural România-Franţa, organizat de Galeria 59 Rivoli din Paris şi Asociaţia 1001 ARTE din Bucureşti, cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Ambasadei României în Franţa.

Un articol de Liliana Matei|5 septembrie 2022

Expoziţia Future4Free, găzduită de Galeria 59 Rivoli din Paris, cuprinde peste 60 de lucrări de pictură, sculptură, colaj și new media, ce abordează problematici actuale.

La vernisajul expoziției, care a avut loc sâmbătă, 3 septembrie, au participat Cristian Cojanu, curator și președinte al Asociației 1001 ARTE, George Bodocan, artist inițiator al proiectului și alți cinci artiști români din colectivul care expune – Radu Carp, Mihai Coltofean, Claudia Todor, Alexandru Ranga, Irina Tănase, urmând ca Andrada-Cristina Gheorghe și Bianca Ferăstrău să li se alăture zilele viitoare.

Participarea la acest proiect este o oportunitate extraordinară pentru tinerii artiști români (dar și pentru câțiva dintre foștii lor profesori sau mentori) de a se face remarcați în epicentrul scenei artistice europene. Rivoli 59 este una din cele mai vizitate galerii pariziene, aflată în imediata vecinătate a Louvre și gândită ca o oază de artă în mijlocul celei mai importante artere comerciale a capitalei Franței.

Două asociații non-profit, una românească și una franceză, sunt organizatoarele celor două expoziții în două spații expoziționale centrale în Paris și București (Galeria 59 Rivoli și ARCUB).

Schimbul cultural Franța-România, în cadrul căruia participă peste 60 de artiști francezi și români, a debutat în iulie, când grupul de artiști francezi a lucrat alături de artiștii bucureșteni, a susținut seminarii, interviuri, a montat expoziția de grup și a realizat o pictură murală lângă Ambasada Franței la București. Activitatea lor a fost documentată prin interviuri și materiale video care vor sta la baza unui scurtmetraj.

Expoziţia „în oglindă” realizată de artiştii francezi şi români a fost vernisată în capitala Franței, în perioada 3-18 septembrie fiind rândul artiștilor români să expună la Paris. O selecție de artiști cu viziune, ce abordează temele contemporane ale planetei: pledoarie pentru toleranță, ecologie, feminism, solidaritate, pace, vor participa la workshop-uri alături de colegii lor francezi și vor realiza o pictură murală românească în Paris. Va fi lansat și un album de artă bilingv cu lucrări ale artiștilor celor două galerii (32 artiști francezi și 30 români).

„Temele sunt din realitatea imediată, iar conceptul de bestiar, prezent și în expoziția Future 4 Free e o reflectare a fricilor lor de fapt. În 2016, fricile erau legate oarecum de teme religioase, inegalităţi sociale, iar acum, în 2022, avem și tema războiului”. (Cristian Cojanu, curator)

„Va fi un salon al tinerilor artişti români în centrul Parisului, iar asta va da o mare vizibilitate”. (George Bodocan, artist franco-român)

„Dialogul artistic realizat prin acest proiect de arte vizuale între Bucuresti și Paris este o fericită continuare a sezonului cultural România – Franța și o prefațare în spațiul francez a viitoarei capitale culturale europene din anul viitor, Timișoara.” (Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român)

Galeria 1001 ARTE a luat ființă în 2017 ca urmare firească a celor peste 50 de expoziții organizate pentru Muzeul Național de Artă Contemporană, festivaluri de film și muzicale, ca și pentru cele mai importante galerii comerciale. Anterior, sub numele 1001 ARTE, au fost realizate peste 40 de emisiuni culturale la TVR 2, TVR Cultural, filme documentare despre artă proiectate la Noaptea Albă a Galeriilor și documentate de Dilema Veche. Alte 50 de evenimente expoziționale au avut loc de atunci, iar spațiul galeriei (2017-2022) a devenit unul din cele mai vizitate din București. În prezent, Asociația se află în căutarea unui alt spațiu pentru activitățile sale non-profit.

Asociația 59 Rivoli este o asociație non-profit a cărei misiune este promovarea creației artistice. 30 de artiști deschid zilnic spațiul interacțiunilor cu publicul care descoperă în inima Parisului pe celebra arteră comercială Rue de Rivoli, un microcosmos al unui univers viu, imersiv și relaxat. Participarea comunității și turiștilor în marele performance colectiv care este, simplu spus, viața lui Rivoli 59.

Proiectul este realizat de Asociația 1001 ARTE și Galeria 59 Rivoli, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Ambasadei României în Franța.

Project management: George Bodocan și Irina M. Damaskin, Coordonator: Cristian Cojanu, Parteneri: Links Associates, Hilton Inn Bucharest și Arcub.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.