De la orașe pentru climă la orașe în pandemie. ReSoluții, apel de proiecte pentru Street Delivery 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-orase-pentru-clima-la-orase-in-pandemie-resolutii-apel-de-proiecte-pentru-street-delivery-2020/

După 14 ani de prezenţă continuă în spaţiul public, anul acesta evenimentul-manifest Street Delivery nu va putea aduna mii de oameni pe stradă, ci va genera proiecte-insulă, răspândite în tot oraşul, sub umbrela unei teme comune: ReSoluţii, în weekendul 3-5 iulie.

Un articol de Liliana Matei|16 mai 2020

În toiul unei pandemii cum nu ne-a mai fost dat să trăim în istoria recentă, Street Delivery își provoacă publicul să găsească noi metode de recuperare a spațiului public. Evenimentul invită la povești din izolare și rezoluții de după, sub formă de jurnale, intervenții în orașe, exprimări artistice, campanii sociale și proiecte comunitare care să redefinească spațiile comune și să readucă la viață cartierele.

Acum trei luni anunțam tema Street Delivery 2020: Orașe pentru climă. Pe atunci, impactul orașelor asupra mediului era subiectul cel mai urgent, iar viziunea macro era necesară. Între timp, chiar dacă schimbările climatice sunt la fel de acute, pandemia ne-a împins să privim altfel vecinătatea și să redescoperim un peisaj micro pe care suntem nevoiți să-l regândim și să-l reconstruim pentru a face față noii realități.” (Dorothee Hasnas, OAR)

Așa că Street Delivery 2020 ia forma unui eveniment-puzzle, răspândit în tot orașul și recompus online. Comunitățile vor fi provocate să găsească soluții de conviețuire care să le facă viața în cartier mai bună, mai plăcută și mai pregătită pentru situații de criză. Acum, mai mult ca oricând, recuperarea spațiului public de către pietoni a devenit o necesitate.

Cu această ediție ne propunem să redeschidem cartierele pentru oameni păstrând distanța fizică, dar aducând comunitățile mai aproape. Le provocăm să lucreze împreună pentru a-și redefini vecinătatea. Gândim soluții de conviețuire care să facă viața în cartier mai bună, sustenabilă, mai pregătită pentru viitoare crize. Pentru că rezoluțiile personale din izolare pot deveni soluții la problemele comunității în care trăim. ReSoluții pentru oraș.” (Timea Honț, coordonatoare Street Delivery)

ReSoluții pentru orașele noastre: Apel de proiecte

Ca în fiecare an, Street Delivery deschide un apel de proiecte care să (re)împrietenească locuitorii cu cartierele lor, de această dată în mai multe locuri din oraș. Fie că vorbim de o proiecție de film într-o parcare, un atelier de tâmplărie în fața, spatele sau chiar scara blocului, o grădină comunitară reamenajată, o expoziție cu poze din izolare sau un mural care să coloreze plimbările în cartier.

Proiectele pot fi înscrise în următoarele categorii și pot fi propuse pentru un anumit loc sau pot fi un concept general care ulterior să fie poziționat în spațiu:

1. ACTIVARE URBANĂ

= proiecte urbane care pot îmbunătăți viața unei comunități în oraș.

2. CULTURĂ PARTICIPATIVĂ

= proiecte culturale, trăiri personale, amintiri și învățături din pandemie

3. INTERVENȚIE ARTISTICĂ

= proiecte artistice care readuc la viață spațiul public

4. APROPIERE COMUNITARĂ

= proiecte sociale care sprijină comunități și construiesc punți între oameni

5. MEMORIE COLECTIVĂ

= proiecte documentare care surprind impactul crizei și perioada de tranziție

Împreună cu sponsorii ediției, Street Delivery va sprijini financiar 10 proiecte cu câte 500 de euro. În funcție de anvergura acțiunilor, echipa organizatorică va ajuta proiectele cu idei, contacte și logistică. Majoritatea proiectelor vor putea fi urmărite online, într-un program special de transmisiuni live, pe parcursul întregului weekend.

Proiectele se pot înscrie aici.

Street Delivery este un eveniment-manifest pentru recuperarea spaţiului public, iniţiat în 2006 de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România. În 2020, Street Delivery va avea loc în 10 orașe: Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Baia Mare, Bacău, Craiova, Sibiu, Oradea, la Chișinău.

Manifestul ediției: street.delivery  Detalii, aici.

Identitate vizuală: Alina Bohoru

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.

20
/06
/16

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecționar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană și cele mai iscusite meșterițe de la Săpânța, cu toții au fost prezenți la prima ediție Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți din Maramureș.

17
/06
/16

Începând cu 23 iunie 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București va deschide în sediul din Gabroveni o expoziție inedită, dedicată aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

15
/06
/16

În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare, și Miguel de Cervantes, Noaptea Institutelor Culturale (24 iunie) include un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, proiecții, lecturi și o dezbatere dedicate marelui dramaturg britanic, o expoziție de benzi desenate și de ilustrație pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, precum și un spectacol-lectură bazat pe fragmente din „entremeses" ale îndrăgitului scriitor spaniol.

10
/06
/16

Admiratorii lui Horaţiu Mălăele pot fi alături de îndrăgitul actor, regizor, caricaturist și scriitor român, joi, 16 Iunie, de la ora 18.30, la vernisajul expoziției Retrospectivă Horațiu Mălăele. Evenimentul, care va avea loc la sediul Casei de Licitații Goldart din București, Intrarea I.L. Caragiale nr. 1, reuneşte peste 50 de lucrări de desen, acuarelă, serigrafie, pictură și grafică umoristică ale artistului.

07
/06
/16

Cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante, organizat de Teatrul Masca, se va desfășura în perioada 16 - 20 iunie în Grădina Casei Filipescu-Cesianu, Parcul Crângași și Parcul Alexandru Ioan Cuza. „Ediția din acest an îl va omagia pe Constantin Brâncuşi, adus în atenția publicului prin două statui vivante: prima reprezentându-l în atelierul din Paris și a doua, prin Rugăciune, una dintre celebrele sale opere”, spune Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului Masca

03
/06
/16

Muzeul Luvru din Paris va fi închis astăzi (vineri) pentru a permite evacuarea "cu titlu preventiv" a operelor aflate în zone amenințate de inundații în urma creșterii nivelului Senei.

29
/05
/16

Pavilionul României la cea de-a 15-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, desfășurată între 28 mai și 27 noiembrie 2016, găzduiește „Selfie Automaton”, o expoziție sub forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate și un rol liber, rezervat vizitatorului.

25
/05
/16

Castelul Pelișor din Sinaia va putea fi vizitat gratuit, astazi, 25 mai, în contextul împlinirii a 113 ani de când acesta a fost inaugurat ca reședință de vară a perechii princiare Ferdinand și Maria. Turiștii vor beneficia de intrare liberă între orele 11,15—16,15.

20
/05
/16

Corina Șuteu, actualul Ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, fostul ministru și inițiatorul subscripției publice pentru scultura Cumințenia Pământului a lui Brâncuși și Dragoș Neamu, managerul interimar al Muzeului Național de Artă, se află printre invitații emisiunii speciale dedicate Nopții Muzeelor, pe care Radio România Cultural o va transmite în direct (audio și video) din Sala Tronului de la Muzeul Național de Artă al României din București, fostul Palat Regal.