De la spațiul expozițional la alter-spațiu, la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-spatiul-expozitional-la-alter-spatiu-la-arcub/

Cea de-a doua conferinţă din cadrul programului expoziţional ARCUB 2017, susţinută de Simona Răuţă, Alex Radu, Justin Baroncea şi Silviu Pădurariu, propune un dialog interdisciplinar asupra spaţiului expoziţional.

Un articol de Liliana Matei|15 martie 2017

Al doilea eveniment din seria de conferințe #CePunemÎnRamă? din cadrul Programului Expozițional ARCUB 2017 va avea loc joi, 23 martie, începând cu ora 18.00, în Sala Cafenea de la ARCUB, str. Lipscani 84-90.

Conferința „De la spațiul expozițional la alter-spațiu” susținută de Simona Răuță (psihiatru, psihoterapeut, master în filosofie, membru al Royal College of Psychiatrists), Alex Radu (co-fondator Aiurart) Justin Baroncea (arhitect) și Silviu Padurăriu (curator, Unrest/Bucharest), propune un dialog interdisciplinar asupra spațiului expozițional din mai multe perspective – sociologic, arhitectural și psihologic, pentru a cartografia interferența și transformările pe care le suferă obiectul de artă, spațiul și privitorul.

Spațiul expozițional – privit ca spațiu arhitectural public, ca spațiu psihologic mental și ca spațiu tranzitiv prin mobilitatea expoziției – devine o temă de analiză prin care se încearcă o cartografiere a impactului și a influențelor dintre obiecte de artă, spațiu de expoziție și vizitator.

Prima prezentare, susținută de Alex Radu în colaborare cu Justin Baroncea și Silviu Padurăriu, va urmări retrospectiv parcursul unei cercetări despre spațiul expozițional și designul/arhitectura de expoziție și tranzitivitatea acestor concepte la arhitectura și spațiul experienței intime și al experienței sociale a artei, o cercetare exploratorie, continuă, punctată prin două expoziții: Inner object in outer spaces / Inner spaces in outer objects (în Timișoara, octombrie 2015), respectiv Memory Leaks (la ARCUB și Spațiul Aiurart, în octombrie 2016).

Arta și expoziția privite ca un spectacol ar putea să ne ofere un cadru de a vorbi despre acest du-te vino interior – exterior, ca o respirație: spații mentale, intime, de introspecție, arhivare, apoi reamintire, reluare din flux pentru un discurs, a experienței personale a artei noi vs. spații reale fizice, sociale, ale vizitării si receptării artei cu arhitectura lor văzută ca o arhivă a utilizării sociale a formei și socializare a problemelor spațiale.“ (Alex Radu)

CePunemInRama__600x400

A doua parte este susținută de Simona Răuță, psihiatru, psihoterapeut, master în filosofie, membru al Royal College of Psychiatrists.

„Spațiul este abordat ca un întreg ale cărui dimensiuni, cea exterioară, externalizată, vizibilă (arhitectura, artă, urbanism etc) și cea interioară, personală, sunt permeabile și se co-genereaza.” (Simona Răuță)

Seria de conferințe #CePunemÎnRamă?

Trăim într-o lume cu o atât de rapidă și profundă transformare, încât am devenit, cu toții, cu sau fără voia noastă, mai mult sau mai puțin participativ, creativi, „designeri” al unei lumi viitoare. Suntem toti, împreună, de la persoane individuale la organizații, firme, corporații, instituții, comunități sau autorități, useri și creatori de conținut, desenatori ai realității.

Într-o perioadă de democratizare a creativității, inclusiv în medii antreprenoriale, civile ori corporative, sub umbrela inovației, a start-up-ului sau a programelor de dezvoltare personală de tip dimineți creative, scrieri creative sau business și creativitate, nuanțele de fond ale conceptelor de creativitate și creație de artă ar putea fi confundate. Programul de conferințe lunare #CePunemÎnRamă? funcționează ca un mediu de analiză și schimb de idei al cărui scop este conștientizarea diferitelor fațete, pragmatice și estetice, ale comportamentelor creative contemporane. #CePunemÎnRamă? se adresează atât celor activi în instituțiile culturale, în industria creativă și în scena de artă, de la artiști independenți la colecționari, cât și tuturor celor care doresc să conștientizeze rolul creativității în societate.

Cu un caracter interdisciplinar, #CePunemÎnRamă? va aborda probleme de antropologie culturală, de discernământ estetic și de responsabilitate, prezentând exemple integrate din artă, design, arhitectură, cercetare, care pot conduce audiența la o privire lucidă în sensul creației.

Detalii pe www.arcub.ro

 

11
/03
/13

Mobilă de artă a devenit un simbol al bunului gust, iar Fabrica de mobilă SIMEX se asigură că fiecare cumpărător poate lua un produs mobilier de artă în casa sa.

04
/03
/13

Ideea în jurul căreia se construiește conceptul ART HUB este aceea de spațiu multifuncțional oferit spre utilizare unui număr mare de persoane din domeniul artelor, managementului cultural, publicității și comunicării. Totodată, ART HUB este locul unde timpul poate fi petrecut în mod creativ și plăcut, un spațiu de întâlnire, lucru sau relaxare destinat oamenilor ce activează în domenii artistice […]

01
/03
/13

Bucureşti, 27 februarie 2013, CREATIVE ARTS (www.creativearts.ro) organizează duminică, 3 martie a.c., începând cu ora 13:00, la Caffé D`Arthé (Bucureşti, Str. Popa Nan, nr. 7) un atelier de personalizat colanţi.  Cu ajutorul trainerilor Creative Arts veţi da un suflu nou ciorapilor şi colanţilor dumneavoastră printr-un atelier. Urban Legs reprezintă cel de-al şaptelea atelier din platforma […]

25
/02
/13

În perioada 20 iunie 2012- 24 februarie 2013, la Muzeul Naṭional de Artã al României a avut loc expoziṭia Antichitatea clasică între documentar şi fantezie. Gravuri din secolele XVI – XIX.   Cabinetul de desene şi gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României a prezentat expoziţia Antichitatea clasică între documentar şi fantezie. Gravuri din secolele XVI […]

25
/02
/13

Pânã la data de 26 mai 2013, doritorii vor putea vizita la MNAR expoziṭia Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului.   Cabinetul de Desene şi Gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României prezintă expoziţia temporară Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului. Expoziţia Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a […]

22
/02
/13

În februarie, Muzeul Național de Artă al României reia seria programelor pentru adolescenți cu o serie de întâlniri în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, sub semnul poveștilor nebănuite din spatele operelor de artă.   “Realitatea din spatele imaginii”   Exista oare noțiunea de modă acum 500 de ani?  Și daca da, cum foloseau Neagoe Basarab […]