De Noaptea Muzeelor, redescoperă poezia la Festivalul Internațional de Poezie București!
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-noaptea-muzeelor-redescopera-poezia-la-festivalul-international-de-poezie-bucuresti/

Au trecut deja 4 zile de când în Bucureşti a început Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti, ediţia a IX-a, organizat ca în fiecare an de Muzeul Naţional al Literaturii Române. Până acum, peste 150 de poeţi români şi străini s-au întâlnit cu publicul din capitală în peste 40 de evenimente culturale.

Un articol de Liliana Matei|18 mai 2018

Ediția din acest an l-a avut ca invitat special pe scriitorul portughez António Lobo Antunes, care a lansat pentru publicul român romanul Pe râurile ce duc…, recent apărut în traducerea lui Dinu Flămând. Dar atmosfera festivalului a fost completată de lansări de carte, performance-uri ale autorilor contemporani, dezbateri, târguri de carte, expoziții, întâlniri cu liceeni sau lecturi publice. Luni, ne-am bucurat în grădina Muzeului Național al Literaturii Române de un recital al inconfundabilului Mircea Dinescu, marți i-am avut alături pe Matei Vișniec și Bonnie Tchien în minunatul performance Mămăliga, miercuri, Anne-James Chaton și Andy Moor le-au oferit bucureștenilor concertul Heretics, iar joi, poeții străini s-au reunit într-o amplă lectură comună de poezie în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

De vineri, Festivalul Internațional de Poezie București intră în programul special pregătit pentru Noaptea Muzeelor. Timp de 3 zile, cele două sedii ale Muzeului Național al Literaturii Române (Calea Griviței 64-66 și Str. Nicolae Crețulescu 8) și importante Case Memoriale ale celor mai cunoscuți scriitori români se deschid publicului de toate vârstele cu o ofertă culturală variată și un program de vizitare special, dedicate sărbătorii poeziei.

Vineri, îl puteți întâlni de la ora 17.00 la Muzeul Național al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu 8) pe Jean Portante, important autor luxemburghez, cu o operă de peste 40 de romane, proză scurtă, piese de teatru și poezii în performance-ul Dans la peau de la peau&sie. De la ora 18.00, continuă seria lecturilor publice ale autorilor străini în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” cu Bruce Weigl (SUA), James Byrne (Anglia), Maarja Kangro (Estonia), Sébastien Reichmann (Franța), Jan H. Mysjkin (Belgia), Karl Schembri (Malta), Arvis Viguls (Letonia), Aušra Kaziliūnaitė (Lituania), Najwan Darwish (Palestina), Zofia Bałdyga (Polonia), Jordi Virallonga (Spania), iar de la ora 20.00, Apollo 111 găzduiește mult așteptatul eveniment MultiVerse – performance de poezie experimentală cu Emma Bennet, Anne-James Chaton, Robert G. Elekes, Eduard Escoffet, Douglas Kearney, Eugene Ostashevsky, Holly Pester, Andra Rotaru, OYIO feat. Paula Dunker, W. Mark Sutherland și Erica Zingano.

Sâmbătă, oferta culturală a Festivalului cuprinde peste 20 de evenimente. Vă recomandăm, de la ora 17.00, performance-ul Noli me tangere (Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8) cu Isabelle Maurel (Franța), Davide Napoli (Franța/Italia), Cornelia Petroiu (România) și spectacolul Polifonic (Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66) cu Michael Astner, Andrei Dósa, Robert G. Elekes, Matei Hutopila, Henriette Kemenes, Claudiu Komartin, Mihók Tamás, Aleksandar Stoicovici, Livia Ștefan și Victor Țvetov. De asemenea, pentru cei care doresc să petreacă o noapte de poezie, este organizată a X-a ediție a Maratonului Internațional de Poezie și Jazz, care începe la ora 20.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. Mai mult, publicul bucureștean se poate bucura în cadrul Festivalului de proiecții de film, concerte și multe lecturi de poezie.

Duminică este ultima zi a Festivalului Internațional de Poezie București, care se va încheia printr-o festivitate organizată la Muzeul Național al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu 8) de la ora 18.00, urmată, la ora 20.00, de concertul muzicianului român Nicu Alifantis.

Programul complet al Festivalului este disponibil pe www.fipb.ro, iar evenimentele se vor desfășura atât în limba română, cât și în engleză, franceză sau spaniolă.

05
/04
/17

Editura de carte pentru copii Nemi publică o nouă serie pasionantă și plină de învățăminte: Tărâmul poveștilor. Vraja dorințelor, de Chris Colfer, o carte ce revalorifică și reinterpretează basmele clasice ale copilăriei, toată bogăția fantastică din cărțile lui Charles Perrault și ale Fraților Grimm. Cartea este recomandată copiilor de peste 9 ani.

31
/03
/17

Cea de-a VI-a ediţie a singurului târg de carte SF&Fantasy din ţară, Final Frontier, are loc ]n acest weekend, pe 1 şi 2 aprilie, la Centrul Cultural Casa Artelor din capitală, între orele 11-19. Evenimentul reuneste edituri de literatură science-fiction şi fantasy, cititorii putându-se bucura de reduceri speciale de pret şi titluri noi.

28
/03
/17

Editura Humanitas Fiction îi aşteaptă pe iubitorii de carte miercuri, 29 martie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la lansarea volumului "Fata cu fragi" de Lisa Strømme, recent apărut în colecţia Raftul Denisei în traducerea Irinei Bojin, un roman despre tumultoasa poveste de dragoste care a inspirat celebrul tablou Strigătul de Edvard Munch.

28
/03
/17

Ieri, în ultima zi a Salonului Cărţii de la Paris, desfăşurat în perioada 24-27 martie 2017, standul României a fost inclus, pe primul loc în topul celor mai frumoase standuri de la Livre Paris 2017, în clasamentul realizat de site-ul actualitte.com. “Standul României ne captează întotdeauna atenţia. Ambianţa de artă contemporană este dată de oglinzi şi de o instalaţie de neoane, dar luminile sunt atenuate pentru a nu intimida publicul”, a scris actualitte.com.

22
/03
/17

Joi, 23 martie, de la ora 19:00, la Café Verona, Librăria Cărtureşti (str. Arthur Verona, 13-15, sector 1) din Bucureşti, jurnalistul Adrian Georgescu va vorbi despre Exitus, cel mai nou roman al său, apărut recent în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, disponibil în librăriile din ţară şi în format electronic.

14
/03
/17

Teatrul Național București vă invită la conferința susținută de Andrei Pleșu, cu titlul „Veselul Caragiale?”, la Sala Studio, 19 martie 2017, ora 11.00. În urmă cu mai bine de zece ani, Andrei Pleșu susținea prima sa conferință la Naționalul bucureștean, captivând publicul cu un cuceritor discurs Despre inimă.

13
/03
/17

Dragostea transformă lumea în poveste. Cinci întâmplări, citite pe trei voci, de pe audiobook-ul Povești de dragoste la prima vedere, ne deschid apetitul pentru neașteptatele apariții ale iubirii. Editura Humanitas le dă întâlnire iubitorilor de carte cu Mariana Mihuț, Gabriel Liiceanu și Radu Paraschivescu - cei trei cititori de pe audiobook, marți, 14 martie, de la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu.

12
/03
/17

Marţi, 14 martie, ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu va avea loc lansarea volumului „Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial”, de Alin Ciupală, apărut recent la Editura Polirom. Invitaţi alături de autor vor fi Laura Grünberg și Zoltán Rostás, iar moderatorul evenimentului va fi Valentin Protopopescu.

11
/03
/17

Editura Nemira lansează Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy la care participă via skype scriitori publicați în colecția Nautilus. Ana Nicolau, coordonatorul colecției Nautilus, va fi moderatorul evenimentelor.

10
/03
/17

Duminică, 12 martie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), va avea loc o întîlnire cu celebrul și îndrăgitul actor Ion Dichiseanu, cu prilejul lansării volumului Adevărul, mai frumos decît legenda, apărut la Editura Polirom, și în ediție digitală.

10
/03
/17

Timp de aproape o jumătate de secol, Jean-Marie Straub şi Danièle Huillet au realizat câteva zeci de filme, cu o cadență de un film pe an, o mare parte adaptări inspirate de arta europeană, abordând teme din literatură, muzică, pictură.

08
/03
/17

Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă miercuri, 8 martie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului „Marele Gorsky“ de Vesna Goldsworthy, flamboaianta poveste pereche a romanului-cult al secolului XX, „Marele Gatsby“. Romanul „Marele Gorsky“ a fost nominalizat, în 2015, la Bailey's Women Prize for Fiction şi a fost numit de Financial Times „cea mai frumoasă ficţiune a anului 2015“.