De văzut: expoziția „Ceci n’est pas un vote”, la MNAC
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-vazut-expozitia-ceci-nest-pas-un-vote-la-mnac/

Până pe 28 februarie, mai putem vizita expoziţia de grup „Ceci n’est pas un vote”, deschisă la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (Str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, Aripa E4).

Un articol de Liliana Matei|19 februarie 2021

Expoziția Ceci n’est pas un vote este rezultatul proiectului „Școala de Vară de la Rășinari, secțiunea Arte Vizuale”, care a avut loc în perioada 23-29 august 2020, în comuna Rășinari din imediata apropiere a orașului Sibiu. Ediția aceasta a selectat în urma unui apel național opt studenți/masteranzi de la Uiversitatea Națională de Arte din București și Universitatea de Vest – Facultatea de Arte și Design din Timișoara.

Ceci n’est pas un vote este o expoziție în jurul ideii de vot. Tehnica stencil-ului, cunoscută și sub denumirea de tehnică a șablonului, a fost folosită inițial în zona industrială și militară unde se marcau echipamentele și dispozitivele din dotare. Începând cu anii ’80, mișcarea graffiti a preluat-o și a folosit-o ca pe o formă de artă urbană cu multiplicare rapidă.

Tema se suprapune perfect cu timpurile în care trăim. Are nuanțe sociale și politice, dar fără să indice afinități sau dispreț față de vre-unul dintre partidele participante la alegeri. M-a interesat să dezbatem cât de important mai este astăzi votul și ce implică validarea sau anularea lui. Lucrările conțin imagini, imagini-text, sau doar texte de tip manifest: de la cuvântul „vot” pus în jocul „spânzurătoarea” la „anul.at 2020”, „Bagă la cap”, „Be the change” cu Vlad Țepeș hipsterit, portretul lui Cioran cu maxima „Oamenii se împiedică de adevăr”, la îndemnul „use your voice / use your vote”.

Titlul expoziției Ceci n’est pas un vote (Acesta nu este un vot) a fost inspirat de celebra pictură a lui Rene Magritte, „Ceci n’est pas un pipe”. Conform acestui joc de imagine-text, în această expoziție nu este vorba despre VOT, dar cu siguranță ne-am propus mai multe scenarii-manifest în jurul ideii de VOT.

Școala de vară de la Rășinari este o altfel de școală. Atelierele și discuțiile realizate aici sunt complementare programei academice și nu fac altceva decât să aducă un plus de informație și experientă la cea dobândită deja.

Școala de vară adună tineri cursanți performanți din toată țara pentru un schimb de experiență cât mai divers și mai complex.

Școala de vară de la Rășinari este un proiect național coerent și asumat care susține producția artistică și culturală în rândul tinerei generatii de creatori, în localitatea natală a unor personalități ca Emil Cioran, Octavian Goga sau Andrei Șaguna.

Expoziția poate fi vizitată la etajul 4 al muzeului, în spațiul expozițional din cadrul cafenelei Dialogue MNAC, până pe 28 februarie 2021.

Artiști: Diana Matilda Crișan, Loredana Ilie, Andrei Ilincaru, Ruxandra Ivan, Sorina Popescu,  Sandra Gabriela Puișor, Andra Semciuc, Răzvan Cristian Uță

Curator: Mihai Zgondoiu

Foto: Mihai Zgondoiu / MNAC

 

25
/07
/16

București Mall prezintă expoziția Instalart/ Obiect/ 004, ce reunește șase proiecte de design destinate mediului urban, realizate de cunoscuți designeri și arhitecți români. Expoziția, lansată în cadrul unui vernisaj pe 21 iulie, rămâne la București Mall până pe 9 august, când se va muta în Plaza România, pentru alte 3 saptamani.

22
/07
/16

O expoziţie de fotografii intitulată “Pe urmele eroilor din Primul Război Mondial” va fi organizată, în perioada 25-31 iulie, de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în foaierul Sălii Eforie a Cinematecii Române. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări prilejuite de aniversarea împlinirii unui secol de la intrarea României în prima conflagraţie mondială. Intrarea este liberă.

08
/07
/16

Sâmbată și duminică, pe 16 și 17 iulie, cele mai înverzite locuri din centrul capitalei, Grădina Verona, J’ai Bistrot și Grădina Sticlarilor, se deschid pentru publicul din oraș cu activități informative și reacreative, produse și meșteri care manifestă alternativa organică a vieții de oras: ORGANIC DAYS – festival de trai simplu, frumos și sănătos.

30
/06
/16

Două lucrări ale românului Adrian Ghenie au fost vândute, zilele trecute, cu o sumă totală care depășește 2 milioane de lire sterline, în cadrul unei licitații de artă contemporană organizate de Casa Sotheby's din Londra.

29
/06
/16

În campania de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia pământului” se implică, începând de astăzi, trei celebrități de calibru din sportul românesc: Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi și Ilie Năstase. Celor trei legende li se alătură în acest demers vedeta de televiziune Virgil Ianțu

27
/06
/16

Noul proiect cinematografic al lui Radu Jude, un documentar dedicat colecției Costică Acsinte , combină aproximativ 2000 de fotografii din cele 7500 ale colecției lui Acsinte și diverse materiale din Arhiva Națională de Filme și din Arhiva Societății Române de Radiodifuziune. Născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița, Costică Acsinte este unul din eroii Primului Război Mondial.

27
/06
/16

În urmă cu un secol, în noaptea de 27 spre 28 iunie (1916), în camera-atelier de la parterul casei sale de pe actuala stradă Mendeleev, se stingea din viaţă pictorul Ştefan Luchian. Era casa pe care reuşise să o cumpere din banii câştigaţi de pe urma profesiei sale de „proletar al penelului” sau de „zugrav” după cum singur se definea.

24
/06
/16

"Femme Assise" (1909), una dintre primele picturi cubiste ale lui Pablo Picasso, s-a vândut, zilele trecute, cu suma de 43,2 de milioane de lire sterline (63,4 milioane de dolari) în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby's din Londra, cu aproape 20 de milioane de dolari mai mult decât estimarea inițială