Despre Dan Puric- la superlativ. La mulṭi ani !
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-dan-puric-la-superlativ-la-mul%e1%b9%adi-ani/

Dan Puric împlineşte astãzi 53 de ani. Fie cã îl cunoaşteṭi din piesele de teatru, fie cã din filme, sau prin intermediul cãrṭilor sale, Dan Puric rãmâne un personaj emblematic pentru cultura româneascã. Spectacolele sale de pantomimã au încântat publicul atât în ṭarã, cât şi în strãinãtate- fiind transmise de cãtre BBC Belfast Royal College […]

Un articol de Andrada Văsii|12 februarie 2013

Dan Puric împlineşte astãzi 53 de ani. Fie cã îl cunoaşteṭi din piesele de teatru, fie cã din filme, sau prin intermediul cãrṭilor sale, Dan Puric rãmâne un personaj emblematic pentru cultura româneascã. Spectacolele sale de pantomimã au încântat publicul atât în ṭarã, cât şi în strãinãtate- fiind transmise de cãtre BBC Belfast Royal College şi de cãtre RTL Luxemburg.

In anul 1985, Dan Puric devine absolvent al Institutului de Artã Teatralã  şi Cinematograficã ,,I.L. Caragiale’’ din Bucureşti, avându-l ca profesor pe Dem Rãdulescu.

In 2008 publicã la editura Platytera un volum intitulat ,,Cine suntem’’. Cartea vine ca o intruziune în sufletul artistului, o poveste de viaṭã sincerã, dar complexã. Cu un discurs bine conturat şi plinã de învãṭãminte, cartea trateazã subiecte precum religia, suferinṭa, moartea, dragostea, acṭiunea, reacṭiune ş.a.m.d. Ulterior, artistul a susṭinut conferinṭe în cadrul cãror doritorii puteau sã dialogheze sincer şi la obiect cu acesta.  Dupã acest volum au urmat ,,Omul Frumos’’ şi ,, Fii demn !’’.

Din postura de regizor, Dan Puric  şi-a lãsat amprenta în spectacolele ,, Vis’’, ,, Don Quijote’’, ,, Costumele’’, ,, Pantomimia’’, ,, Made în România’’ şi multe altele.

Talentul sãu a fost recunoscut în momentul în care a primit premiul Aristizza Romanescu al Academiei Române pentru realizãrile  sale din teatru, dar şi din cinema ; premiul UNITER din 2003 pentru teatru nonverbal ; premiul UNESCO pentru dezvoltare culturalã ; premiul UNITER , dar şi premiul ,,Constantin Tãnase’’.

 

Ii urãm talentatului artist Dan Puric un cãlduros La mulṭi ani ! alãturi de gândurile noastre bune. Ii dorim cât mai multe spectacole frumoase, pline de emoṭie şi adevãruri intricate.

10
/11
/17

Astăzi, 10 noiembrie, începe Sibiu Jazz Competition, cel mai longeviv concurs internaţional de jazz din România. Anul acesta, pentru prima dată de la lansare, concursul se desfăşoară separat de Sibiu Jazz Festival, având identitate vizuală şi date de desfăşurare proprii.

10
/11
/17

Până în martie, anul trecut, nimeni nu putea înțelege această nedreptate a Hollywoodului: Ennio Morricone, cel mai influent și prolific compozitor de muzica de film, omul care a revoluționat muzica de film, a creat coloana sonoră a peste 500 de filme şi a compus peste 100 de melodii devenite clasice, să nu primească niciodată prestigioasa statuetă Oscar pentru o coloană sonoră.

09
/11
/17

"Ayrton Senna, comedia muzicală" a avut premiera pentru presă, marţi seară, la Teatrul Riachuelo, din Rio de Janeiro, iar realizatorii speră ca prin acest spectacol să păstreze vie în memoria brazilienilor legenda pilotului triplu campion mondial de Formula 1.

09
/11
/17

"Lucian Pintilie este unul dintre puţinii regizori români înaintaţi în vârstă şi activi în perioada comunistă care îi influenţează pe realiştii sceptici ai generaţiei tinere, dintre care cei mai mulţi dispreţuiesc perspectiva obtuză şi alegorică, precum şi politica de compromis a vechii generaţii (...)” scria cunoscutul critic de film american A.O. Scott, în urmă cu 5 ani, în New York Times.

08
/11
/17

În 2018 Festivalul Internațional EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din România căruia Casa Regala i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.

08
/11
/17

Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România, în parteneriat cu Teatrul Metropolis din Bucureşti, organizează luni, 13 noiembrie 2017, de la ora 11.00, în Cafeneaua radiofonică de la Teatrul Metropolis, str. Mihai Eminescu, nr.89 - audiţia cu public, în avanpremieră, a spectacolului: OVIDIU – Exilatul de la Pontul Euxin – o biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso.

08
/11
/17

"Îmi pare rău să o spun, dar nu mai există diferenţe, nu mai este respect. Nu am nimic împotriva persoanelor gay, dar, noi, bărbaţii, suntem făcuţi pentru a iubi femeile" - Alain Delon. Unul dintre simbolurile cinematografiei franceze împlinește, astăzi, 82 de ani!

07
/11
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Talent? Har? Inițiere? De mai bine de o sută de ani, critici de artă (și nu numai) din lumea întreagă privesc, discută, comentează opera celui care avea să promoveze esența simbolică a formei, ca manifestare artistică definitorie pentru secolul XX: Constantin Brâncuși (1876-1957).

07
/11
/17

Premiul Goncourt, cel mai prestigios trofeu din literatura francofonă, a fost decernat luni scriitorului Eric Vuillard pentru romanul "L'ordre du jour". Tot luni a fost atribuit și premiul Renaudot, care a revenit în acest an scriitorului Olivier Guez pentru volumul "La disparition de Josef Mengele".