Aniversare Teatrul Stela Popescu – 7 ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/aniversare-teatrul-stela-popescu-7-ani/

Pe 28 aprilie 2016 lua naştere Teatrul Stela Popescu, la acel moment celebra actriţă română de comedie care era Stela Popescu aflându-se foarte aproape de el şi fiind practic co-semnatarul actului de naştere a unei noi instituţii de cultură a Primăriei Capitalei.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2023

Actorul Cristian Șofron, directorul general al teatrului declara la aniversare : „Este o bucurie să conduci un teatru tânăr – iar 7 ani e o aniversare foarte frumoasă. Este altfel decât să te afli la cârma unei instituții de tradiție. Pe de o parte nu ești ajutat de istorie, dar pe de altă parte nici nu simți presiunea înaintașilor. Așadar, Teatrul Stela Popescu oferă bucurie atât publicului cât și celor care lucrează pentru el, pentru că are în față exact această provocare a orizonturilor deschise, a lipsei de constrângeri, a diversității repertoriale, iar în această perioadă și a… diversității spațiilor de joc. Nu pot decât să-i doresc cât mai mulți ani, cât mai multe și valoroase premiere și la cât mai mulți spectatori.”

În primăvara anului 2016, Teatrul Stela Popescu s-a născut din pasiunea nemărginită pentru scenă, dragostea pentru public şi artişti a marii personalități culturale care i-a dat numele – o actriţă completă, care captiva şi inspira, schimbând cu naturalețe registrele artistice.

De-a lungul istoriei sale, teatrul a fost condus de Smaranda Oțeanu-Bunea, Andrei Lazăr, Nicolae Pungă, pentru ca din 2021 directorul general al teatrului să fie actorul Cristian Șofron.

În spiritul celei care i-a dat numele, Teatrul Stela Popescu este astăzi un spațiu deschis tuturor posibilităților de expresie teatrală. Producțiile acestuia aduc pe scenă atât artiști consacrați, cât și creatori tineri, la început de carieră, iar textele alese pentru a fi puse în scenă – aparţinând dramaturgiei clasice, moderne şi contemporane – îi provoacă atât pe iubitorii de teatru, cât și pe împătimiții spectacolelor de dans și muzicale să fie martorii unor reprezentaţii cu suflu nou şi spectaculoase.

În repertoriul actual al teatrului se găsesc piese clasice precum Conu Leonida (1880 – 2023) de Ion Luca Caragiale, regia Radu Popescu, Ceapa, după „La cipolla” de Aldo Nicolaj, în regia lui Dan Tudor, A douăsprezecea noapte de Shakespeare, realizat în parteneriat cu UNATC, regia Luiza Dabija, Dragostea celor trei portocale, basm tragicomic după o schiță de Carlo Gozzi, regia: Michele Modesto Casarin, dar şi dramaturgie internațională recentă, respectiv titluri precum Cock de Mike Bartlett, în regia lui Tony Adam Horațiu, Equus de Peter Shaffer, în românește de Adrian Nicolae, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, Barbă Albastră, adaptare după Max Frisch, în regia lui Alexander Hausvater, sau dramaturgie românească – Anatomia unui clișeu, adaptare după un text de Alexandru Doru Spătaru, regia și adaptarea scenică Chris Simion – Mercurian, Hoțul de Mărgăritare, adaptare după Valeriu Anania, regia Amalia Ciolan. Din repertoriu nu lipsesc piese muzicale originale precum Femeia, eterna poveste, pe un scenariu de Ema Stere, regia Attila Vizauer, dar și spectacole pentru copii, precum Revolta poveștilor, adaptare după un text de Sînziana Popescu, în regia lui Tony Adam, Micul Prinț, adaptare după povestea lui Antoine de Saint-Exupéry, un concept teatru – dans de Ioana Macarie, Lampio și Grăuntele de Lumină după o poveste de Victoria Pătrașcu, regia Tony Adam şi Maya și Elfie, o poveste de Crăciun, regia și coregrafia: Ioana Macarie. Un alt element special prezent în programul teatrului începând din 2023 este spectacolul de poezie și muzică, primul titlu prezentat fiind Aplauze pentru poet, pe scenă… Nichita Stănescu.

Dacă o parte dintre producţiile teatrului se adresează copiilor și părinților deopotrivă, susținând paliere diferite de receptare a actului artistic, altele dimpotrivă se impun atenţiei publicului adult prin soluţii teatrale surprinzătoare, prin calitate artistică fără compromisuri şi prin originalitate.

Alături de trupa fixă de actori a Teatrului Stela Popescu – Irina Cărămizaru, Tudor Cucu Dumitrescu, Cătălin Frăsinescu, Manuela Hărăbor, Ana Maria Ivan, Crina Matei, Cristi Neacșu, Sorin Aurel Sandu – în producțiile teatrului apar numeroși actori invitați.

Nu în ultimul rând, elementul surprinzător care definește Teatrul Stela Popescu în primăvara în care împlinește 7 ani este faptul că spectacolele sale se joacă pe diverse scene ale teatrelor bucureștene – Palatul Național al Copiilor, Teatrul Metropolis, Teatrul Nottara, Teatrul Constantin Tănase, Sala ARCUB și nu numai… adresa exactă la care puteți vedea spectacolele sale putând fi găsită oricând online.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.