Despre oameni si oi / Rams
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-oameni-si-oi-rams/

Să revenim la oile noastre! Transilvania Film aduce pe ecranele cinematografelor din România Despre oameni şi oi / Rams, o tragi-comedie islandeză despre doi fraţi care nu şi-au mai vorbit de patru decenii. Filmul regizat de Grimur Hakonarson a câştigat Un Certain Regard, la Cannes Film Festival 2015 şi premiul publicului la TIFF 2015.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2016

Backgroundul de film documentar al regizorului islandez își spune cuvântul într-o poveste simplă, dar extrem de emoționantă, născută din încăpățânarea care îi caracterizează pe fermierii islandezii.

Viața bărboșilor mucaliți se desfășoară previzibil, într-o apropiere simbiotică cu prietenii și partenerii lor de viață, oile. Hakonarson povestește că ideea filmului a plecat din propria experiență cu oamenii din zonele rurale din Islanda.

Părinții lui fuseseră crescuți la țară, unde regizorul a lucrat vară de vară până la vârsta de 17 ani, timp în care și-a format o sensibilitate pentru genul de povești, personaje și limbaj vizual specifice Islandei rurale.

Despre oameni și oi  – SINOPSIS

Într-o vale izolată din Islanda, Gummi și Kiddi trăiesc unul lângă celălalt, împărțind o turmă de oi de rasă pură, considerată una dintre cele mai bune din țară. Cei doi sunt premiați constant pentru berbecii lor.

Cu toate că împart pământul și stilul de viață, frații nu și-au mai vorbit de patru decenii. Atunci când o boală incurabilă (scrapie – o afecțiune a sistemului nervos) infectează turma lui Kiddi, toată valea devine amenințată iar autoritățile decid să eutanasieze animalele pentru a opri răspândirea. Însă frații nu pot accepta asta așa că luptă, Kiddi cu pușca, Gummi cu mintea, să își salveze animalele.

Faptul că cei doi sunt atât de credibili în rolurile de fermieri de generații se datorează perioadei dinaintea filmării, când s-au făcut repetiții intense cu oile.

Castingul organizat pentru oi a fost o aventură în sine care a necesitat ceva pregătire și grijă, își amintește regizorul. Cele mai frumoase amintiri le am din perioada de preproducție, când am ținut audiții pentru oi, povestește el.

Absudul nordic, patosul chaplinesc și peisajele tulburătoare sunt doar o parte din șarmul filmului semnat și scris de Hakonarson, de fapt o poveste inteligentă despre diverse tipuri de pierderi. (Wall Street Journal)

Filmul va rula din 26 februarie pe marile ecrane.

Foto: Despre oameni si oi / Rams – Transilvania film

15
/04
/14

Scurtmetraje regizate de Nicolae Constantin Tănase şi Dorian Boguţă se numără printre titlurile selectate în programul românesc prezentat la Short Film Corner, un eveniment necompetitiv destinat profesioniştilor din cinema care are loc în timpul Festivalului de Film de la Cannes.

14
/04
/14

În România există puţin peste 30 de cinematografe, 78% din orașele ţării nu au nicio sală de cinema funcțională, iar numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori față de anii '90. APFR şi TIFF au demarat o campanie prin care vor schimbe soarta "Marelui Ecran".

13
/04
/14

Noul Cinematograf al Regizorului Român vă propune o seară de film cu un concept inedit: blind-date cu un film, în data de 18 aprilie, la ora 20:00.

11
/04
/14

Două figuri istorice ale căror destine au fost legate acum mai bine de cinci secole sunt vedetele campaniei de imagine a TIFF 2014. Vlad Țepeș și Matei Corvin se „reîntâlnesc” în 2014, în ipostaza de cinefili, pe vizualurile Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

10
/04
/14

Pe 12 aprilie, Caravana Docuart ajunge în Cluj-Napoca, la Cinema Mărăști, cu un eveniment cultural adresat tuturor celor dornici să își croiască un program de weekend pentru sufletul și intelectul lor.

08
/04
/14

Miercuri, 9 aprilie, Institutul Francez vă invită la o seară dedicată lui Alex. Leo Şerban. Evenimentul va începe la 19,30, în Atriumul Institutului, cu un cocktail, urmând ca de la ora 20 să aibă loc proiecţii şi discuţii legate de opera lui Alex. Leo Şerban, în sala Elvire Popesco.