Despre rasism şi discriminare. ROMO SAPIENS, la Teatrul Național din Târgu-Mureș
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-rasism-si-discriminare-romo-sapiens-la-teatrul-national-din-targu-mures/

Teatrul Naţional Târgu-Mureş a demarat la începutul acestei stagiuni proiectul de teatru documentar ROMO SAPIENS, proiect realizat în România şi Germania, respectiv în Târgu-Mureş, Bucureşti, Cluj şi Berlin. Tema dezvoltată de acest proiect este rasismul şi discriminarea, în contextul autohton românesc, dar şi în cel amplu, al migraţiei romilor în Europa.

Un articol de Petre Ivan|2 noiembrie 2015

O doamnă care e web-designer vrea neapărat să îi ajute pe cerşetorii romi. Consiliul local al unui oraş din România evacuează o întreagă stradă la groapa de gunoi. Un orfan devine victima unui show de televiziune meschin.

Funcţionarii germani sunt complet depăşiţi de situaţie. Un mincinos profită de binefăcătorii săi germani şi o activistă romă radioasă ne spune clar cum stau lucrurile.

Poveştile despre romii din Berlin şi din România se petrec într-o lume ce ni se dezvăluie ca o succesiune de stații de metrou, rămânându-ne, în acelaşi timp, inaccesibilă.

Spectacolul este realizat de Kincses Réka, autoare şi regizoare de film, stabilită în Berlin, Alina Nelega, autoare şi dramaturg din România, şi Alina Şerban, actriţă şi autoare romă, la ora actuală lucrând în Londra.

Cu: Elena Purea, Alina Şerban, Zita Moldovan, Alexandru-Andrei Chiran, Dragoş Dumitru, Gina Henkel, Alexander Ebeert.

ROMO SAPIENS este un proiect dezvoltat în parteneriat de Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Asociaţia Romo Sapiens-Rudy Moca şi Teatrul Heimathafen din Berlin, alături de Asociaţia SüdOst Europa Kultur e.V.

După premiera ce va avea loc la Berlin, spectacolul va fi jucat și în România la București (6 și 7 noiembrie 2015, la Teatrul Odeon, de la ora 19.30), Târgu-Mureș (la Teatrul Național în zilele de 10 și 11 noiembrie 2015, ora 19.00) precum și la Cluj Napoca (la Casa Tranzit în 13 și 14 noiembrie 2015, ora 19.00).

Spectacolul se joacă în trei limbi şi este supratitrat.

Preţul biletelor: 21,20 lei şi 12,72 lei

Foto: ROMO SAPIENS – www.teatrunational.ro

25
/05
/22

Începând cu acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de-a XV-a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13–19 iunie, în București, pe Calea Griviței.

25
/05
/22

Mult-așteptata premieră a spectacolului „Richard al III-lea” după William Shakespeare, în regia lui László Bocsárdi, cu Sorin Leoveanu în rolul principal, va avea loc la finalul celei de a XIII-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, fiind o coproducție a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova și a Festivalului Internațional Shakespeare.

25
/05
/22

În această primăvară se aniversează 31 ani de la înfiinţarea a trei instituții de teatru... Teatrul Masca, Teatrul Excelsior și Teatrul Urmuz.... actualul Teatrul Metropolis.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

25
/05
/22

Leo Hussain, dirijor-principal invitat al Filarmonicii „George Enescu”, rămâne la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” , în zilele de joi și vineri, 2 și 3 iunie 2022.