Despre relații toxice și abuz, în cele mai noi spectacole de teatru independent
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-relatii-toxice-si-abuz-in-cele-mai-noi-spectacole-de-teatru-independent/

Două noi producţii independente („Câinele mamei mele” şi „Unele rufe se spală în public”) ce abordează în mod diferit tema relaţiilor toxice şi abuzului, îmbogăţesc peisajul cultural românesc.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2023

Spectacolul „Câinele mamei mele” de Alex Gorghe, regia Luiza Mihăilescu, realizat de Apollo 111, București și instalația performativă „Unele rufe se spală în public”, regia Anda Drăgan, realizată de compania de teatru Amalgam, în colaborare cu Centrul Filia și Centrul de Creație Maidan, Cluj-Napoca, au fost produse în cadrul programului cultural Bucharest Indie Network, derulat de Asociația Teatrelor Independente, cu sprijinul AFCN.

„Câinele mamei mele” vorbește despre o relație-toxică mamă-fiu, prin povestea unei familii (mamă, tată, fiu, câine) care se destramă și în urma căreia rămân mama și fiul, uniți printr-un pact pentru o iubire pe care mama o condiționează.

Distribuția îi reunește pe Katia Pascariu, Ana Dumitrașcu, Vlad Ionuț Popescu, Rolando Matsangos.

Evoluția textului a beneficiat de un atelier de scriere dramatică în cadrul New Stages Southeast (proiect organizat de Goethe Institute) și de două spectacole lectură la Centrul de Teatru Educațional Replika București și la Teatrul ”Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe.

Spectacolul „Câinele mamei mele” poate fi văzut joi, 11 mai, orele 20.00, la Teatrul Apollo 111 din București.

„Unele rufe se spală în public”, instalația performativă a companiei Amalgam, are la bază o dramaturgie colectivă, inspirată din povești reale, documentate de Centrul FILIA și Asociația ANAIS în cadrul proiectului „Împreună pentru Siguranța Femeilor”, implementat de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, prin expoziția „Unele rufe se spală în public”, și de membrii echipei AMALGAM. Poveștile sunt reale dar sunt modificate astfel încât să nu divulge identitatea supraviețuitoarelor.

Pentru că „unele probleme nu se pot rezolva între patru pereți” a fost creat acest spectacol care simulează, în interacțiune 1 la 1 cu spectatorul, confesiuni ale victimelor violenței domestice, la care se adaugă expoziția formată din rufe agățate, ce au pe ele mesaje din poveștile documentate de Centrul Filia. Instalația își propune să tragă un semnal de alarmă referitor la abuzurile, agresiunile și tăcerea la care sunt supuse femeile aflate într-o astfel de situație, prin mecanisme teatrale, în speranța că sub această formă va reuși să încurajeze comunicarea și să dezinhibe atitudinea pasivă care e atât de nocivă sănătății emoționale.

Spectacolul a avut reprezentații la Cluj-Napoca și la București și va fi reluat în lunile următoare.

Ambele producții vor putea fi vizionate și online, de oriunde din țară și din lume, pe o platformă a teatrelor independente care urmează a fi lansată la finalul lunii mai și care va cuprinde oferta culturală independentă din București și din țară.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

26
/11
/24

Pe 1 Decembrie, la ora 16.00, la Muzeul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București se va deschide o nouă expoziție dedicată lui Édouard de Max (1869-1924), actor român de renume internațional și societar al prestigioasei Comedii Franceze.

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

22
/11
/24

Pentru prima dată în România, Marele Gatsby ajunge pe scena din București într-un spectacol de teatru imersiv, regizat de Andrei Huțuleac, unul dintre cei mai apreciați regizori din noua generație. Spectacolul recreează fastul și atmosfera electrizantă a anilor ’20, aducând în fața publicului o experiență teatrală unică, unde granițele dintre spectator și actor dispar, iar invitații devin parte din poveste.

20
/11
/24

„Dintre toate tipurile de scriitură pe care le-am făcut vreodată, cel mai mult îmi place să scriu teatru; și asta din mai multe motive: e intim, e personal și dacă lucrezi acasă nici măcar nu trebuie să porți pantaloni. Ești doar tu, cu coala de hârtie și cu mintea ta...