„Despre Șoareci și Oameni”, la Teatrul Municipal „Bacovia”
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-soareci-si-oameni-la-teatrul-municipal-bacovia/

Spectacolul „Despre Șoareci şi Oameni”, care va avea premiera în zilele de 11 şi 12 noiembrie, de la ora 18.00, la sala mare a teatrului.

Un articol de Liliana Matei|7 noiembrie 2023

Spectacolul, după textul de John Steinbeck, tradus de Bogdan Budeș, este regizat de Mădălin Hîncu. Scenografia este semnată de Clara Pop, lighting designul de Costi Baciu, sound designul de Adrian Piciorea.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Adrian Ionescu, Eduard Burghelea, Ștefan Huluba, Ștefan Alexiu, Marian Dumitru, Valentin Braniște, Tudor Hurmuz, Mădălina Mihai, Alexandru Bodron, Bogdan Buzdugan.

„Despre șoareci și oameni”, o poveste scrisă de celebrul autor american John Steinbeck și bazată pe romanul său cu același nume explorează teme esențiale ale condiției umane, precum prietenia, singurătatea, visurile și dezamăgirile, într-un context dureros de timpuri tulburi: Marea Criză Economică din Statele Unite. Una dintre temele centrale ale piesei este relația dintre George și Lennie, doi protagoniști complementari. George, ca protector al lui Lennie, exprimă loialitatea și datoria, în timp ce Lennie simbolizează vulnerabilitatea umană. Această relație complexă reprezintă subiect de discuție și reflecție, aducând la suprafață întrebări esențiale despre cum ne tratăm unii pe alții în societate.  Într-o lume în continuă schimbare, povestea lui George și Lennie ne amintește de complexitatea relațiilor umane și a stărilor sociale, oferindu-ne o oglindă a problemelor actuale legate de discriminare, echitate și umanitate, ceea ce face ca această piesă să rămână actuală și relevantă pentru publicul de astăzi.

„M-au inspirat timpurile extrem de nefavorabile pe care le trăim și nevoia de a spune o poveste despre oameni prinși în malaxorul nemilos al Istoriei, fără niciun cuvânt de spus. Și o anumită tendință extrem de recurentă în rândul societății de a glorifica succesul facil și de a disprețui oamenii aflați la limita sărăciei”, declară regizorul Mădalin Hîncu

„Decorul reprezintă un mediu claustrant cu vedere la „luminița de la capătul tunelului”, la care toate personajele visează, însă de care nu se poate apropia nimeni. Idealul vieții lor este mereu deasupra, mult prea sus, niciodată aproape, iar speranțele rămân doar speranțe. Această atmosferă dezolantă este, totuși, presărată cu momente de prietenie, umor, empatie și devotament uman dus la extrem. Majoritatea costumelor sunt degradate aproape pictural și conțin câteva elemente contrastante, menite să susțină caracterul fiecărui personaj extrem de bine definit de Steinbeck în textul său”, explică scenografa Clara Pop.

Foto: Volker Vornehm

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.